Χρειάζεται να κάνουμε την αυτοκριτική μας

Κορονοϊός και έγκαιρη διάγνωση ασθενειών.Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Κορονοϊός και έγκαιρη διάγνωση ασθενειών : απόψεις τις οποίες μετά από λίγο καιρό  αναιρούμε.

(Κορονοϊός και έγκαιρη διάγνωση ασθενειών) Συμβαίνει πολύ συχνά στις ημέρες μας, να μην πούμε ότι τείνει να γίνει κανόνας, να λέμε και να γράφουμε απόψεις τις οποίες μετά από λίγο καιρό ξεχνάμε ή το χειρότερο αναιρούμε. Αυτό μάλιστα δυστυχώς είναι χαρακτηριστικό των πολιτικών μας που συχνά κάνουν στροφή 180 μοιρών για να υιοθετήσουν αυτό που πριν κατάγγελλαν και να καταγγείλουν αυτά που παλιότερα υιοθετούσαν. Αυτό συνιστά αναξιοπιστία και προδίδει ανθρώπους τους οποίους δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε.

Κατά πανδημία του κορονοϊού αντίθετες από τις επίσημες απόψεις πολεμήθηκαν και αποκλείστηκαν.

Κατά την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές ήσαν πρόχειρα ή στοχευμένα και έκρυβαν πίσω τους σκοπιμότητα. Οι αντίθετες από τις επίσημες απόψεις πολεμήθηκαν και αποκλείστηκαν. Με τις μικρές μας δυνάμεις προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε -κυρίως για να προστατεύσουμε- τους ασθενείς μας και όσους μας εμπιστεύονταν. Νομίζω ότι πρέπει σιγά σιγά να κάνουμε την αυτοκριτική μας για τα άρθρα εκείνα. Ευκαιρία θα μας δίνουν όσα θα αποκαλύπτονται   στο πέρασμα του χρόνου.

Κορονοϊός και έγκαιρη διάγνωση ασθενειών: συνέπειες για ασθενείς με ογκολογικά νοσήματα.

Ας δούμε λοιπόν κάτι που δημοσιεύτηκε στον τύπο αυτές τις ημέρες και ας το συσχετίσουμε με όσα γράφαμε. Αντιγράφω ακριβώς από το enikos.gr:

«Στις 19 Ιουλίου 2020 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science από τον Norman E. Sharpless επιστημονικό άρθρο σχετικά με τη σχέση του COVID- 19 και τον καρκίνο. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος , Καθηγητής Θεραπευτικής και Πρύτανης ΕΚΠΑ, συνοψίσουν τα ευρήματα αυτής της δημοσίευσης.

Λόγω της πανδημίας από το νέο κορονοϊό σε όλο τον κόσμο έχουν εφαρμοστεί αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν δύσκολες με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Ο φόβος για πιθανή μετάδοση αποθάρρυνε τους ασθενείς από τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, προληπτικών ελέγχων και θεραπευτικών παρεμβάσεων για άλλα νοσήματα πλην του COVID-19. Με βάση αυτά τα δεδομένα οι συνέπειες για ασθενείς με ογκολογικά νοσήματα θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά σοβαρές.

Κορονοϊός και έγκαιρη διάγνωση ασθενειών: Στα ογκολογικά νοσήματα η έγκαιρη διάγνωση συνδέεται με ευνοϊκότερη εξέλιξη

Στα ογκολογικά νοσήματα η έγκαιρη διάγνωση συνδέεται με ευνοϊκότερη εξέλιξη. Στις ΗΠΑ από την έναρξη της πανδημίας έχει καταγραφεί πτώση του αριθμού των διαγνωσμένων κακοηθειών. Στην πραγματικότητα όμως δεν έχει μειωθεί η επίπτωση των νοσημάτων αυτών. Οι κακοήθειες συνεχίζουν να διαγιγνώσκονται αλλά δυστυχώς σε περισσότερο προχωρημένο στάδιο. Σε αρκετά νοσοκομεία η πραγματοποίηση προγραμματισμένων χειρουργείων έχει μειωθεί σημαντικά προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες των ασθενών με COVID-19.

Επιπλέον, κάποιοι ασθενείς λαμβάνουν λιγότερο εντατικά χημειοθεραπευτικά σχήματα ή λιγότερες συνεδρίες ακτινοθεραπείας. Είναι βέβαιο πως οι συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία οδήγησαν σε καθυστερημένες διαγνώσεις και υποθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Κορονοϊός και έγκαιρη διάγνωση ασθενειών:Αύξηση θνητότητας από καρκίνο.

Χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα για τον υπολογισμό της μελλοντικής επίδρασης του COVID-19 στην πρόληψη και θεραπεία ασθενών με καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου (που οδηγούν συνολικά στο 1/6 του συνόλου των θανάτων από κακοήθειες) την επόμενη δεκαετία αναμένεται πως η θνητότητα θα αυξηθεί σε απόλυτο αριθμό κατά 10.000, αύξηση δηλαδή κατά 1% στη θνητότητα από αυτούς τους τύπους καρκίνου για τα επόμενα δέκα έτη στις ΗΠΑ.

Η επιστημονική κοινότητα πρέπει να διασφαλίσει πως αυτές οι καθυστερημένες διαγνώσεις θα περιοριστούν και η κλινική έρευνα θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της. Οι κλινικές μελέτες που αφορούν στον COVID-19 και τις κακοήθειες είναι εξαιρετικά σημαντικές, αλλά παράλληλα πρέπει να συνεχιστεί και το αμιγώς ογκολογικό ερευνητικό έργο. Η επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στην προφύλαξη από τον κορονοϊό και στην έγκαιρη διάγνωση κακοήθων νοσημάτων είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθεί ακόμη μία υγειονομική κρίση.

Αυτά λένε οι Αμερικανοί ογκολόγοι. Ας κάνουμε ένα κόπο να δούμε τι γράφαμε σε δύο άρθρα μας λίγους μήνες πριν με τίτλο: «Προσοχή!!! Άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας και όχι από κορονοϊό» και «Η τρομοκρατία που δεχόμαστε καθημερινά για την πανδημία του κορονοϊού βλάπτει πολύ σοβαρά την υγεία». Τα συμπεράσματα δικά σας.