Κατάρρευση Συστημάτων Υγείας στην Ευρώπη.Η διαχείριση της πανδημίας.
(Κατάρρευση Συστημάτων Υγείας στην Ευρώπη) Πολλές φορές όταν διαπιστώνουμε τις τραγικές αδυναμίες που επέδειξε η χώρα μας στη διαχείριση της πανδημίας και που ήδη μετρά πάνω από 9600 θύματα, μια οικονομία διαλυμένη, μια κοινωνία βαθιά τραυματισμένη και ένα μέλλον αβέβαιο ιδιαίτερα για τους νέους, το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι τα ίδια προβλήματα παρουσιάστηκαν και στη Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να δούμε γιατί αυτή η πανδημία οδήγησε σε τόσο σοβαρή κρίση και ποιοι είναι η λόγοι της κατάρρευσης.
Το αδύναμο ΕΣΥ στη χώρα μας.
Πρώτα από όλα να σημειώσουμε ότι κλειδί για την κατανόηση όσων διαδραματίσθηκαν γύρω μας είναι το αδύναμο σύστημα υγείας της χώρας μας. Ένα σύστημα που ο κορονοϊός αιφνιδίασε και μπροστά στο φόβο εκατόμβης θυμάτων -που τελικά δεν αποφύγαμε- οδήγησε σε lockdown και παράλυση της κοινωνίας και της οικονομίας. Είχαμε από πολύ νωρίς επισημάνει με ένα άρθρο με τίτλο «Στην πανδημία του κορονοϊού άρρωστο είναι το σύστημα υγείας μας» ότι η άσχημη κατάσταση οργάνωσης του συστήματος υγείας μας αφήνει ανοχύρωτους μπροστά στην πανδημία. Στην πραγματικότητα στην Ελλάδα ποτέ δεν υπήρξε οργανωμένο σύστημα υγείας.
Τα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ.
Το ΕΣΥ ιδρύθηκε με τυμπανοκρουσίες αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε όπως έπρεπε. Ποτέ δεν ασχολήθηκε κανείς από τους κυβερνώντες τις τελευταίες δεκαετίες με την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Το ΙΚΑ που κάλυπτε ένα μέρος της κοινωνίας κατά τριτοκοσμικό τρόπο διαλύθηκε υπό συνθήκες μνημονίου από τους νυν κυβερνώντες στην προηγούμενη διακυβέρνησή τους αλλά ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση ούτε η σημερινή ασχολήθηκαν με την ανασυγκρότησή της. Τα νοσοκομεία αφέθηκαν στην τύχη τους. Το πελατειακό σύστημα που διόρισε ιατρούς και άφησε πολλούς από αυτούς να δρουν ανεξέλεγκτα μεταβάλλοντας το κρατικό σύστημα σε ιδιωτικό τους ιατρείο, τα τελευταία χρόνια υπό την πίεση της τρόικας δε διόριζε νέους ιατρούς και νοσηλευτές με αποτέλεσμα να γερνάει το προσωπικό και να υπάρχουν στις κλινικές μόνο διευθυντές και καθόλου νεότεροι επιμελητές.
Η αποδιοργάνωση του ΕΣΥ,οι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας,οι ασφαλιστικές.
Η απουσία αξιολόγησης επέτεινε την αποδιοργάνωση του συστήματος. Οι απαιτούμενες από τους επιτηρητές της οικονομίας μας περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, αφορούσαν σε μεγάλο ποσοστό τις δαπάνες για την υγεία και μάλιστα το ακριβότερο κομμάτι της τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι γεγονός ότι η Υγεία απαιτεί κονδύλια και σε περιόδους οικονομικής κρίσης αποτελεί το πρώτο εύκολο θύμα. Το έλλειμμα του δημόσιου συστήματος υγείας ήρθε να καλύψει στο σχεδιασμό των κυβερνώντων η παράδοση τμήματος των δραστηριοτήτων του στον ιδιωτικό τομέα.
Και μάλιστα το φιλέτο. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ένα μεγάλο νοσοκομείο, το μοναδικό στον παραλιακό άξονα των νοτίων προαστίων, το Ασκληπιείο Βούλας, ετοιμαζόταν να δοθεί σε μεγάλους ιδιωτικούς Ομίλους υγείας και μόνο χάρη στην παρέμβαση της δικαιοσύνης η παράδοση ματαιώθηκε. Οι κλινικάρχες μαζί με τις ασφαλιστικές εταιρείες ήσαν έτοιμοι να αναλάβουν την Υγεία με τις ευλογίες του Κράτους που με ανακούφιση σκεφτόταν να μεταφέρει μεγάλο μέρος των δαπανών στις πλάτες των πολιτών.
Κατάρρευση Συστημάτων Υγείας στην Ευρώπη.Ιταλία,Μ.Βρετανία.
Αυτό δεν ήταν πρωτοτυπία Ελληνική. Και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονταν στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των συστημάτων υγείας τους και περικοπών των δημοσίων δαπανών. Η Ιταλία, μια χώρα που πλήγηκε όσο λίγες από τον κορονοϊό είχε κάνει με πιέσεις της Ε.Ε. σημαντικές μειώσεις στα κονδύλια για την Υγεία. Η Μεγάλη Βρετανία είχε ένα εγκαταλελειμμένο σύστημα υγείας και η παρακμή του NHS ήταν σημείο αιχμής στην αντιπαράθεση των πολιτικών για το Brexit.
Κατάρρευση Συστημάτων Υγείας στην Ευρώπη.Ισπανία,Πορτογαλία.
Πολλές χώρες ήσαν στην ίδια διαδικασία όπως η Ισπανία που βρισκόταν υπό οικονομική επιτήρηση και η Πορτογαλία που βρέθηκε και αυτή υπό μνημόνιο. Οι ΗΠΑ βέβαια είναι εξ ορισμού η χώρα με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας αφού δε διαθέτουν αξιόπιστο σύστημα δημόσιας και τα πάντα είναι στα χέρια ιδιωτών και ασφαλιστικών εταιρειών. Οι χώρες έπειτα της πρώην Ανατολικής Ευρώπης μέσα στον πυρετό των ιδιωτικοποιήσεων πρωτοστάτησαν στη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας τους.
Κατάρρευση Συστημάτων Υγείας στην Ευρώπη.Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες.
Η Γερμανία που διατηρεί ακόμη οργανωμένο σύστημα υγείας δεν ευνοείται ιδιαίτερα από το ομοσπονδιακό σύστημα αλλά φαίνεται ότι άντεξε παρά τις δυσκολίες λόγω του έντονου βιομηχανικού χαρακτήρα της που ευνοεί τη διασπορά της νόσου. Πάντως εκεί μπόρεσαν να νοσηλεύσουν και ασθενείς από γειτονικές χώρες σε ΜΕΘ. Οι μόνες Ευρωπαϊκές χώρες που διασώθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό ήσαν οι σκανδιναβικές που περιόρισαν τα lockdown και έκαναν καλύτερη διαχείριση της πανδημίας.
Το Ελληνικό σκληρό lockdown και η ιδιωτικοποίηση της υγείας αλλά Ελληνικά.
Μέσα σε όλα αυτά η χώρα μας με το πιο αδύναμο σύστημα υγείας, προερχόμενη από μια δεκαετία μνημονίων πέτυχε το χειρότερο συνδυασμό. Το σκληρότερο lockdown στις καλύτερες συνθήκες, κλιματολογικές και κοινωνικές και με μια ελάχιστα βιομηχανική οικονομική οργάνωση που αποτελούσαν τον ιδανικό συνδυασμό για μικρή διασπορά, τα κατάφερε να μας οδηγήσει στην μεγαλύτερη καταστροφή που σιγά σιγά θα γίνει πλήρως κατανοητή. Δυστυχώς η πανδημία μας έπιασε με τη γίδα στην πλάτη την ώρα που οργανώναμε την ιδιωτικοποίηση της υγείας αλλά Ελληνικά. Και επειδή μια πανδημία νικιέται μόνο με ένα ισχυρά οργανωμένο δημόσιο σύστημα την πληρώνουμε όλοι.
Ο ιδιωτικός τομέας σήκωσε τα χέρια ψηλά και προσπάθησε με κάθε τρόπο να επωφεληθεί από την τραγωδία. Οι πολιτικοί που προς στιγμήν αιφνιδιάστηκαν, την ανάγκην ποιούμενοι φιλότιμο, τα γύρισαν και έκαναν μια προσωρινή αναβολή των σχεδίων τους εξυμνώντας αδιάντροπα το ΕΣΥ που οι ίδιοι είχαν διαλύσει. Από τον προνομιακό τρόπο που αντιμετώπισαν τους κλινικάρχες και από την άρνηση να τους αναγκάσουν να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια διαγράφεται σαφώς το μέλλον. Όταν θα περάσει η καταστροφή θα συνεχιστεί η προσπάθεια που είχε αρχίσει. Η δημόσια υγεία στα χέρια των ιδιωτών.
Οργανωμένο σύστημα δημόσιας υγείας ανοιχτό σε κάθε ένα που το χρειάζεται.
Η πανδημία μας βοήθησε να δούμε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει οργανωμένο σύστημα δημόσιας υγείας ανοιχτό σε κάθε ένα που το χρειάζεται. Ένα αληθινό όμως σύστημα που θα πιάνει από την πρωτοβάθμια περίθαλψη και θα φτάνει στην τριτοβάθμια και τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Αν κάποιοι δεν το κατάλαβαν ή κάνουν ότι δεν το κατάλαβαν ας τους βοηθήσουμε εμείς.