Η διαφορά του να πεθαίνεις από κορονοϊό ή να πεθαίνεις με κορονοϊό

Θάνατος από ή με κορονοϊό; Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου για την πανδημία του κορονοϊού

Θάνατος από ή με κορονοϊό;

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μία πάρα πολύ σοβαρή νόσος με υψηλότατη θνησιμότητα που ξεπερνά το 90%. Φτάνουν μάλιστα κάποιοι να πουν ότι το ποσοστό που φαίνεται στις στατιστικές να έχει διασωθεί από αυτή τη φοβερή νόσο είναι το ποσοστό του στατιστικού σφάλματος. Οι ασθενείς πεθαίνουν ασφαλώς από τον καρκίνο αλλά πως προκαλείται ο θάνατος; Τι σημαίνει πεθαίνω από καρκίνο; Σημαίνει ότι τα όργανά εκπίπτουν λόγω της σωματικής καχεξίας που προκαλεί η ανάπτυξη ενός όγκου που επεκτείνεται εμποδίζοντας τη σωστή θρέψη, τη χρησιμοποίηση των τροφών για τη λειτουργία του οργανισμού και μέσω παραγωγής ουσιών μειώνει την όρεξης για φαγητό.

Σημαίνει ακόμη ότι είτε λόγω της νόσου είτε μέσω κάποιας χημειοθεραπείας μειώνεται η άμυνα του οργανισμού και κάποια εξωτερικά μικρόβια ή και αθώα μέχρι τότε μικρόβια του οργανισμού (που δρουν «ευκαιριακά» εκμεταλλευόμενα τις περιστάσεις) σκοτώνουν τον άνθρωπο μέσω λοιμώξεων. Σημαίνει επίσης ότι μέσω διάβρωσης ενός αγγείου μπορεί να ξεκινήσει μια μεγάλη αιμορραγία, ή ότι μπορεί μέσω διαταραχής της πήξης να προκληθεί κάποια θανατηφόρα θρόμβωση ή εμβολή. Σε κάθε περίπτωση ο εξασθενημένος από τον καρκίνο οργανισμό πεθαίνει από μια επιπλοκή.

Θάνατος από καρκίνο.

Όμως ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ. Στο πιστοποιητικό θανάτου που χρησιμεύει στις επιδημιολογικές μελέτες λογίζεται ως αιτία θανάτου «καρκίνος παγκρέατος» και όχι πνευμονία, αιμορραγία, εμβολή. Υπάρχει πρόβλεψη κάτω από την αιτία θανάτου να συμπληρώσουμε και την επιπλοκή και να προσμετρηθεί στις κυριότερες αφορμές που τελικά ο καρκίνος δίνει τη χαριστική βολή. Όμως το θάνατο -επαναλαμβάνω- προκάλεσε ο καρκίνος. Αυτό ίσχυε και ισχύει πάντα. ΠΑΝΤΑ; Εκτός από την εποχή του κορονοϊού.

Θάνατος,κορονοϊός και υποκείμενο νόσημα.

Στην εποχή της πανδημίας ο κάθε θάνατος για όποιον είναι θετικός στον ιό οφείλεται στον κορονοϊό άχετα αν έχει π.χ. καρκίνο παγκρέατος υπό χημειοθεραπέια, αυτός θεωρείται υποκείμενο νόσημα. Έτσι ο καρκίνος είναι το υποκείμενο νόσημα που βοήθησε τον ιό να επιφέρει το θάνατο και όχι ο ιός η επιλοκή που έφερε το θάνατο στον καρκινοπαθή. Παραλογισμός; Σκοπιμότητα; Πείτε ότι θέλετε. Αν όμως αναλύσει κάποιος τους θανάτους από τον κορονοϊό θα βρει και πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Σωστά είπε κάποιος ότι την εποχή του κορονοϊού οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν από καρκίνους, εμφράγματα, εγκεφαλικές αιμορραγίες, νεφρική ανεπάρκεια αλλά μόνο από κορονοϊό έχοντας υποκείμενο νόσημα όλα αυτά. Μου θυμίζει τη δυσκολία να πείσω κάποιους συγγενείς με ασθενείς σε τελικό στάδιο καρκίνου  που όταν σταματούσε η καρδιά, υποστήριζαν ότι πέθανε «από καρδιά» και όχι από τη νόσο του.

Υπάρχουν και πολλοί που μου λένε σήμερα ότι «τον είχαμε ετοιμοθάνατο από τον καρκίνο αλλά τελικά πέθανε από την καρδιά του». Υπό αυτές τις προϋποθέσεις όλοι οι άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιά γιατί η καρδιά σταματάει πάντα τελευταία. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι οι στατιστικές και οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια. Όταν βλέπουμε στην ιατρική κάποια μελέτη δεν πρέπει να κοιτάζουμε μόνο το αποτέλεσμα αλλά πρέπει να δούμε τη μεθοδολογία, τη στατιστική και τις προϋποθέσεις της μελέτης. Αλλιώς μπορούμε να αποδείξουμε ότι θέλουμε συνήθως με το αζημίωτο.

Θάνατοι από κορονοϊό σε άλλες χώρες.

Και μια που τα ΜΜΕ στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι είμαστε οι καλύτεροι γιατί πήραμε τα πιο γρήγορα μέτρα (είμαστε και ο εξυπνότερος λαός του κόσμου εξάλλου) παίρνω στοιχεία από ένα φίλιο στην κυβέρνηση μέσο σχετικά με τους μέχρι τώρα θανάτους σε άλλες χώρες:

ΧΩΡΑ

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

ΘΑΝΑΤΟΙ

ΕΛΛΑΔΑ

2816

162

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

2175

105

ΣΚΟΠΙΑ

1762

98

ΒΟΣΝΙΑ

2267

129

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

1465

103

ΑΛΒΑΝΙΑ

993

31

ΓΕΩΡΓΙΑ

667

12

ΚΡΟΑΤΙΑ

2224

95

ΚΥΠΡΟΣ

910

17

Θάνατος από ή με κορονοϊό;Οι Βαλκανικές χώρες.

Φαίνεται ότι οι Βαλκανικές και άλλες προηγμένες χώρες είναι τελικά οι καλύτερες του κόσμου. Έχουν όλες τους τους καλύτερους λοιμωξιολόγους, την καλύτερη κρατική οργάνωση και τα καλύτερα συστήματα υγείας. Ας σοβαρευτούμε. Έχουμε γράψει γιατί συνέβη αυτό αλλά θα ασχοληθούμε αναλυτικά και σε επόμενο άρθρο μας γιατί μας περιμένει ένα νέο φθινόπωρο με ένα μάλλον δύσκολο χειμώνα και έχει σημασία να έχουμε υπ’ όψιν μας τι θα πρέπει να περιμένουμε. Απλά να πω ότι σε χώρες με καλύτερα αποτελέσματα από εμάς όπως η Βουλγαρία και η Γεωργία π.χ. δεν έκλεισαν οι εκκλησίες. Και τα κρούσματα δεν εκτοξεύθηκαν όπως θα προέβλεπαν κάποιοι. Ίσως γιατί εκεί οι πολίτες και οι πιστοί  δε θεωρούνταν ανεύθυνοι και διανοητικά καθυστερημένοι να μην καταλαβαίνουν τι είναι απόσταση και μέτρα υγιεινής.

Αν δεν έκλειναν -και με ευθύνη των ίδιων των ποιμένων- οι εκκλησίες,  αν έμεναν ανοιχτά τα καταστήματα του λιανεμπορίου, αν τα σχολεία λειτουργούσαν με τις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα μήπως και η διασπορά του ιού άρα και η μελλοντική προστασία από τη δεύτερη φάση της πανδημίας θα ήταν μεγαλύτερη και η οικονομία και η κοινωνία δε θα είχαν διαλυθεί οπότε και το μέλλον θα ήταν πιο ευοίωνο; Το καθολικό κλείσιμο μάλλον ως αποτυχία μπορεί να χαρακτηριστεί παρά ως επιτυχία γιατί και τον πληθυσμό διατήρησε ευάλωτο στην αναμενόμενη  πανδημία του χειμώνα και τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό διέλυσε. Και όλα αυτά λέγονται όχι για να κατηγορήσουμε κάποιους που με υπερβολικό τρόπο θριαμβολογούν ότι μας έσωσαν (αυτό κιεμείς όλοι θα κριθούμε του χρόνου τέτοια εποχή)  αλλά για να προετοιμαστούμε για το μέλλον που σε τρείς μήνες φθάνει.