Η αποτυχία των lockdown και των περιοριστικών μέτρων.
(Η αποτυχία των lockdown ) Ακούγοντας πριν λίγες μέρες τον υπεύθυνο της πολιτικής προστασίας να παρουσιάζει πίνακες με τους θανάτους στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που απεδείκνυαν κατά τη γνώμη του το πόσο καλά τα πάμε στην Ελλάδα, ένοιωσα μια μεγάλη απογοήτευση. Σκέφτηκα πόσο σημαντικό είναι κάποιος που συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων να είναι σοβαρός, επιστημονικά καταρτισμένος και ειλικρινής. Κατά τη γνώμη μου τίποτε από αυτά δεν πληρούσε η συγκεκριμένη παρουσίαση.
Βέβαια κάποιοι πείθονται και ίσως είναι πολλοί. Γι’ αυτούς άλλωστε λέγονται, για να μπορούν μετά ήσυχοι να παρακολουθήσουν τα reality ή τα σήριαλ που ακολουθούν. Όμως αν τα πιστεύει κανεί, -και μάλιστα αρμόδιος- αυτά δεν είναι σοβαρός κι αν πάλι δεν τα πιστεύει αλλά τα υποστηρίζει δεν είναι ειλικρινής και είναι επικίνδυνος.
Η αποτυχία των lockdown. Μας επιβάλλονται lockdown, από τα σκληρότερα στο Δυτικό κόσμο.
Ας εξηγηθούμε για να μην αδικήσουμε κανένα. Επειδή από την αρχή της πανδημίας ο εξυπνότερος λαός του κόσμου πιστεύει ότι είναι φωτεινό μετέωρο στην οικουμένη και διαβάζουμε τους εγχώριους καθηγητές να αυτοθαυμάζονται για τις επιτυχίες της επιτροπής τους οφείλουμε να ξέρουμε μερικά πράγματα. Κατ’ αρχάς διάγουμε τον πέμπτο μήνα σκληρού lockdown, ενός από τα σκληρότερα στο Δυτικό κόσμο. Μας αρέσει να λέμε ότι όλες οι χώρες έκλεισαν όμως η παρουσίαση που γίνεται από τα εξαγορασμένα ΜΜΕ είναι επιλεκτική και λίαν ανακριβής.
Μιλώντας με φίλους και συγγενείς του εξωτερικού αλλά και διαβάζοντας ξένες εφημερίδες διαπιστώνουμε ότι το μίγμα των μέτρων που έχουμε επιλέξει είναι το άθροισμα των επί μέρους μέτρων που έχουν λάβει οι άλλοι. Μια χώρα με ιδανικές προϋποθέσεις να παραμείνει ανοικτή και να διαχειριστεί διαφορετικά το πρόβλημα σύρθηκε με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και με επιμονή της αντιπολίτευσης για πιο σκληρά μέτρα σε κινήσεις καταστροφικές για την κοινωνία.
Η αποτυχία των lockdown. Πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά;
Ποια ήσαν τα πλεονεκτήματα της χώρας μας; Σε αντίθεση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες που περνούν ένα πολύ ψυχρό χειμώνα η Ελλάδα φέτος έχει ένα πολύ ήπιο καιρό. Δε μπορεί με 17ο και 20ο μέσα στο χειμώνα να συγκρίνεται με χώρες πολλούς βαθμούς κάτω από το 0. Είναι γνωστό ότι για κάθε 1 βαθμό πτώσης της θερμοκρασίας αυξάνει 3% η νοσηρότητα από τον κορονοϊό. Είναι λοιπόν συνειδητή απάτη να συγκρινόμαστε με τις χώρες αυτές. Ο καιρός και το κλίμα είναι μεγάλος μας σύμμαχος στη μάχη κατά της πανδημίας.
Ο καιρός ακόμη ευνοεί και την κυκλοφορία ανθρώπων σε εξωτερικούς χώρους όπου η διασπορά του ιού είναι δυσκολότερη. Αντί όμως να αφήσουμε τους ανθρώπους να κυκλοφορήσουν στο ύπαιθρο όχι μόνο τους κλείνουμε μέσα αλλά τους επιτρέπουμε να πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ και τα άλλα καταστήματα τροφίμων ολοένα και λιγότερες ώρες. Μα αν ένας συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων ψωνίζει σε λιγότερες ώρες ο συνωστισμός αυξάνει και η διασπορά του ιού μαζί του. Αντί να εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα εστίασης σε εξωτερικούς χώρους κλείσαμε όλα τα καταστήματα επί μήνες. Τι θα πείραζε αντί οι άνθρωποι να είναι περιορισμένοι στις πολυκατοικίες τους να μπορούσαν να επισκέπτονταν με μέτρα τα εξοχικά τους σε όμορους νομούς. Μήπως τελικά η απαγόρευση μετακίνησης προστάτευσε τους νομούς αυτούς; Αυτή τη στιγμή βρίσκονται όλοι στο κόκκινο.
Δεν είμαστε βιομηχανική χώρα,είμαστε τουριστική!
Άλλος μας σύμμαχος είναι ότι δεν είμαστε βιομηχανική χώρα. Είμαστε χώρα τουριστική (το κλισέ άλλωστε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία είναι πασίγνωστο) και παρέχουμε υπηρεσίες. Οι βιομηχανικές χώρες δε μπορούν να εφαρμόσουν την εξ αποστάσεως εργασία μια που οι εργάτες πρέπει να βρίσκονται στο χώρο εργασίας τους, τη βιομηχανία. Αυτό ευνοεί τη διασπορά του ιού. Η χώρα μας δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Με σωστή επιδημιολογική διαχείριση και τεστ στους χώρους εργασίας αλλά και τη σωστή χρήση στους εργαζόμενους σε γραφεία της εξ’ αποστάσεως εργασίας η διαχείριση θα ήταν πολύ καλύτερη. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δε μπορεί να συγκρίνεται με τη βιομηχανική Γερμανία, την Βρετανία ή την Ιταλία του Βορά. Θα μπορούσε να συγκριθεί με τη Σικελία, την Κύπρο και τη Μάλτα. Αυτό όσο κι αν δε μας αρέσει προκύπτει από τα επιστημονικά επιδημιολογικά δεδομένα.
Μαζικά τεστ σε όλο των πληθυσμό. Δεν έχει σχεδιαστεί ούτε μια επιδημιολογική μελέτη!
Ύστερα είμαστε μια μικρή χώρα. Μπορούσαμε να κάνουμε πολύ πιο εύκολα τεστ σε όλο τον πληθυσμό όχι μια αλλά περισσότερες φορές και μάλιστα κατά τέτοιο συστηματικό τρόπο ώστε το μέτρο να φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Δυστυχώς και τα λίγα τεστ που κάνουμε κατά περίπτωση είναι τυχαία, χωρίς σχεδιασμό και σποραδικά. Μοιάζουν μάλιστα περισσότερο με εργαλεία προπαγάνδας παρά με επιστημονικά μέσα. Το να στήνεις σε πλατείες κλιμάκια και να εξετάζεται όποιος από τους περαστικούς θέλει είναι αναποτελεσματικό. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει σχεδιαστεί όλο αυτό το διάστημα ούτε μια επιδημιολογική μελέτη. Αντίθετα μελετάμε τα λύματα, κάνουμε διάφορα στατιστικά και μαθηματικά μοντέλα και παριστάνουμε τους μαθητευόμενους μάγους. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε όλοι.
Η αποτυχία των lockdown:Οριζόντιος εγκλεισμός και διαλυμένο σύστημα υγείας.
Προτιμήσαμε τον οριζόντιο εγκλεισμό ως την πιο απλή λύση για μια ανοργάνωτη και ανοχύρωτη χώρα. Με ένα σύστημα υγείας σαν το δικό μας που δε συμμαζεύεται με τίποτε και με μερεμέτια για λόγους επικοινωνιακούς, το κλείδωμα των ανθρώπων μέσα φάνηκε ως η πιο αυτονόητη λύση. Όμως οι συνέπειες αυτής της επιλογής θα μας ακολουθούν για πολλά χρόνια.
Τα lockdown δεν απέδωσαν.
Τα lockdown δεν απέδωσαν. Περιμένουμε το καλοκαίρι για να μειωθεί η διασπορά του ιού και να ανασάνουμε και ας μην το παραδεχόμαστε. Οι πιο έξυπνοι από τους «ειδικούς» με δηλώσεις τους φαίνεται ότι εγκαταλείπουν το καράβι. Ο εξ Ελβετίας ειδικός λέει ότι ίσως πρέπει να αναζητήσουμε και άλλους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας γιατί όσοι εφαρμόστηκαν δεν αποδίδουν. Η λαλίστατη κ. Λινού λέει ότι πρέπει τα σούπερ μάρκετ να λειτουργούν επί 24ωρης βάσης για να αποσυμφορηθούν και να μειωθεί η διασπορά. Παραδέχεται ότι και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σχολεία υπάρχει αυξημένη μετάδοση του ιού, απλώς δεν τόλμησε κανείς να ακουμπήσει αυτά τα καυτά θέματα. Επίσημα μας έλεγαν τα αντίθετα μέχρι τώρα. Τώρα μιλούν για ανυπαρξία plan B. Μα τόσον καιρό προπηλάκιζαν διαπρεπείς επιστήμες με τέτοια εναλλακτικά σχέδια.
Και όλους αυτούς τους λόγους ο κόσμος δεν πειθαρχεί!
Γι’ αυτό ο κόσμος δεν πειθαρχεί γιατί πλέον καταλαβαίνει ότι κάποιοι ερασιτέχνες πειραματίζονται με τις ζωές του. Έπαψε πια να εμπιστεύεται την ηγεσία του. Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για όλα αυτά. Όλα τα άρθρα ενός χρόνου, 63 στον αριθμό συνεχίζουν να είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας και δεχόμαστε κάθε συζήτηση πάνω στις απόψεις μας που δεν έχουν μετατοπιστεί ούτε ένα χιλιοστό από τις αρχικές. Μαθαίνω ότι κάποιοι σβήνουν αναρτήσεις στις δικές τους σελίδες κοινωνικής δικτύωσής. Φαίνεται ότι προετοιμάζονται για τη σκληρή κριτική που έρχεται. Κρίμα γιατί σε κρίσιμες στιγμές τις αποφάσεις τις πήραν με αυταρχισμό μικροκομματική αντίληψη και αδιαλλαξία, χωρίς να δέχονται και άλλες σκέψεις, άνθρωποι μικροί και λίγοι. Ο Θεός να βάλει το χέρι Του.