Κορονοϊός:προέλευση και DNA
Ένα από τα ερωτήματα που απασχόλησαν και απασχολούν όχι μόνο τον κάθε άνθρωπο μεμονωμένα σε αυτό τον πλανήτη αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς, τις κυβερνήσεις και τους επιστήμονες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, είναι από που προέκυψε ο θανατηφόρος ιός που άλλαξε τη ζωή όλης της ανθρωπότητας. Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό έχουν χυθεί και θα χυθούν τόνοι μελάνι. Έχουν αναπτυχθεί σκέψεις μετριοπαθείς, θεωρίες συνωμοσίας, απόψεις ακραίες, επιστημονικές εκτιμήσεις, οικονομικές προσεγγίσεις και είναι σίγουρο ότι πολλά θα ακουστούν σε διάφορα επίπεδα στο μέλλον.
Ένα είναι σίγουρο, ότι ο ιός αυτός, ανεξαρτήτως προελεύσεως, είναι ένας μεταλλαγμένος ιός της οικογένειας των κορονοϊών, μιας ομάδας ιών πολύ γνωστών από ετών που προκαλούν λοιμώξεις τόσο στο αναπνευστικό τόσο και στο γαστρεντερικό σύστημα. Η διαφορά που παρουσιάζει και τον έκανε τόσο επικίνδυνο είναι ότι έχοντας κάποια αλλαγή στο γενετικό του υλικό, το RNA, μπορεί να μπαίνει στα ανθρώπινα κύτταρα και να πολλαπλασιάζεται σε αυτά, καταστρέφοντάς τα. Περισσότερες λεπτομέρειες έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας.
Κορονοϊός:προέλευση και DNA. Τι σημαίνει αλλαγή στο γενετικό υλικό;
Τι σημαίνει όμως αλλαγή στο γενετικό υλικό; Αυτό θέλει λίγη συζήτηση. Το κάθε κύτταρο για να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί διαθέτει τις πληροφορίες του κωδικοποιημένες στο λεγόμενο γενετικό υλικό που είναι μόρια δεοξυριβονουκλεϊνικού οξέος (DNA) ή ριβονουκλεϊνικού οξέος (RNA). Αυτά τα μόρια μπορούν να διπλασιάζονται δημιουργώντας δύο κύτταρα ενώ διαθέτουν και πληροφορίες που μπορούν να αποκωδικοποιηθούν και να παραχθούν πρωτεΐνες που δίνουν στον οργανισμό τα χαρακτηριστικά του και τους τρόπους να υπάρχει και να εξελίσσεται. Το αν έχουμε πχ. καστανά μάτια βρίσκεται ως πληροφορία στο DNA μας και εκδηλώνεται με την παραγωγή μιας πρωτεΐνης. Μια αλλαγή στο γενετικό υλικό λέγεται μετάλλαξη και μπορεί να σημαίνει αλλαγή στη συμπεριφορά του κυττάρου.
Αν πρόκειται για ένα οργανισμό με εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια κύτταρα, μια μετάλλαξη μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του κυττάρου ή την ανώμαλη δραστηριότητά του. Ο καρκίνος που είναι ανώμαλος και ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός κυττάρων μπορεί να οφείλεται σε μια μετάλλαξη. Κληρονομούμενες ασθένειες όπως η μεσογειακή αναιμία οφείλονται σε μεταλλάξεις, εν προκειμένω σε μετάλλαξη που εμποδίζει την παραγωγή β- αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Διάφοροι παράγοντες του περιβάλλοντος όπως η ακτινοβολία, η ραδιενέργεια κλπ. οδηγούν σε μεταλλάξεις στα κύτταρα.
Κορονοϊός:προέλευση και DNA.Πως μπαίνει στα κύτταρα και πολλαπλασιάζεται.
Ένα μικρός και ατελής οργανισμός όπως ο ιός (δεν είναι καν οργανισμός αν ο όρος προϋποθέτει ότι το κύτταρο πρέπει να μπορεί να ζήσει μόνο του για να χαρακτηρίζεται οργανισμός) έχει γενετικό υλικό RNA το οποίο του επιτρέπει να μπαίνει σε κάποια κύτταρα, να πολλαπλασιάζεται και να επεκτείνεται συνεχώς σε νέα κύτταρα αφού καταστρέψει τα προηγούμενα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διεξάγεται μια μάχη ανάμεσα στον οργανισμό και τον ιό μέχρι να επικρατήσει κάποιος από τους δύο. Το κομβικό σημείο επομένως στην εμφάνιση ενός επικίνδυνου ιού είναι αρχικά η δυνατότητα που αποκτά να μπει στο κύτταρο.
Η πόρτα του κάθε κυττάρου είναι κλειδωμένη και ο ιός πρέπει να βρει το κλειδί για να την ξεκλειδώσει. Για να γίνει αυτό πρέπει να συμβεί μια μετάλλαξη στο γενετικό του υλικό. Αν η μετάλλαξη αυτή του επιτρέπει να συνδέεται πολύ εύκολα με τον οργανισμό στον οποίο εισβάλλει, αυτό τον κάνει πιο επικίνδυνο γιατί μπορεί να μεταδίδεται εύκολα. Αν βέβαια είναι και πολύ εύκολο να πολλαπλασιάζεται και να καταστρέφει το κύτταρο που έχει εισβάλλει τότε η πιθανότητα να θανατώσει τον οργανισμό είναι μεγαλύτερη και αυτό εκφράζεται στο ποσοστό της θνησιμότητας της νόσου που προκαλείται.
Τι συνέβη με τον κορονοϊό και την πανδημία που προκάλεσε;
Τι συνέβη λοιπόν κατά την πιο απλή εκδοχή με τον κορονοϊό που προκάλεσε την πανδημία που βιώνει η ανθρωπότητα το τελευταίο διάστημα; Κάποιος ιός που δε μπορούσε να μπει στα ανθρώπινα κύτταρα αλλά έπληττε μόνο τα ζώα, κατάφερε να μεταλλαχθεί και να εκπορθήσει τα κύτταρά μας. Ο ιός αυτός έπιασε τους ανθρώπινους οργανισμούς στον ύπνο αφού δεν είχαν προετοιμαστεί ανοσολογικά για να τον αντιμετωπίσουν με δεδομένο ότι δεν είχαν μέχρι τότε συναντηθεί. Είχε την ικανότητα να μεταδίδεται πολύ εύκολα και έτσι εξαπλώθηκε με τεράστια ταχύτητα, αλλά ευτυχώς όπως φαίνεται δεν ήταν πολύ δυνατός γιατί κατάφερνε να νικήσει μόνο τους λαβωμένους από κάποια άλλη νόσο ή από την εξασθένιση της ηλικίας. Κάποιους υγιείς και νέους ίσως, όπως φαίνεται, τους έπληξε σοβαρά, όχι γιατί ήταν δυνατός αλλά γιατί οι οργανισμοί αυτοί απάντησαν πολύ δυναμικά προκαλώντας βλάβη στον εαυτό τους.
Κορονοϊός:προέλευση και DNA.Πως προέκυψε η μετάλλαξη;
Το κρίσιμο ερώτημα είναι πως προέκυψε η μετάλλαξη. Είναι αποτέλεσμα τυχαίας φυσικής εξέλιξης; Είναι αποτέλεσμα βιασμού της φύσης με τη χρήση διάφορων ζώων για διατροφή χωρίς λήψη μέτρων προφύλαξης; Είναι αποτέλεσμα πειραματισμών στο εργαστήριο; Είναι σχεδιασμένος ιός με σκοπό το βιολογικό πόλεμο και ότι προκύψει από αυτόν; Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι αλήθεια. Εκείνο όμως που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα είναι η εκδοχή που σχετίζει τον επικίνδυνο ιό με κάποιο εργαστήριο. Είναι γνωστό ότι από δεκαετίες πολλοί επιστήμονες -κάποιοι από αυτούς ανεξέλεγκτα χωρίς να τηρούν πρωτόκολλα ασφαλείας- πειραματίζονται στο γενετικό υλικό οργανισμών ακόμη και ανθρώπων. Η γενετική μηχανική είναι μια ολόκληρη διαδικασία που κερδίζει έδαφος και στην καθημερινή μας ζωή.
Οι παρεμβάσεις στο DNA είναι επικίνδυνες.
Με παρεμβάσεις στο DNA, αφαίρεση κομματιών του, προσθήκης άλλων, μεταφοράς πληροφοριών από οργανισμό σε οργανισμό -ακόμη και διαφορετικών ειδών- κάνουμε πράγματα που σε πολλές περιπτώσεις δε γνωρίζουμε τις συνέπειές τους. Κατά τη διαδικασία της δημιουργίας μεταλλαγμένων φυτών πχ. εισάγουμε στο γενετικό τους υλικό κομμάτια για παραγωγή αντιβιοτικών, για ισχυροποίηση και γρηγορότερο πολλαπλασιασμό τους, για αλλαγή της συμπεριφοράς τους στις εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες. Τα νέα αυτά μεταλλαγμένα φυτά αναπτύσσονται στη φύση και έρχονται σε επαφή με άλλα που υπάρχουν εκεί, διασταυρώνονται, μετατρέπονται σε τρόφιμα και καταναλώνονται από ανυποψίαστους ανθρώπους. Σε επίπεδο ανθρωπίνων οργανισμών όλοι έχουμε ακούσει για την κλωνοποίηση όπου μπορούμε να φτιάχνουμε ακριβή αντίγραφα ενός οργανισμού με πιο γνωστό το πρώτο πρόβατο τη Ντόλυ.
Πολλά πρωτόκολλα δεν έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω στη δημιουργία κυττάρων που έχουν γενετικό υλικό από διάφορους οργανισμούς (χίμαιρες), την αλλαγή χαρακτηριστικών των εμβρύων κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση, την χρησιμοποίηση DNA τριών «γονιών» για τη δημιουργία ενός παιδιού κλπ. Αυτά και πολλά άλλα πρωτόκολλα που δεν έρχονται στο φως της δημοσιότητας, εκτός από τους αναγνωρισμένους παγκοσμίως επιστημονικούς οργανισμούς μπορούν να τα πραγματοποιούν όχι πάντα νόμιμα ιδιωτικές εταιρείες, επιστημονικά εργαστήρια ή γιατί όχι και τρομοκρατικές οργανώσεις ή στρατιωτικές και παραστρατιωτικές ομάδες. Ο εξοπλισμός που απαιτείται δεν είναι πάντοτε δύσκολο να βρεθεί. Καταλαβαίνετε επομένως το πόσο πιθανό είναι η ανθρωπότητα να κινδυνεύει σε τοπικό ή γενικευμένο επίπεδο από τέτοιου είδους απειλές.
Θέσπιση αυστηρών κανόνων ελέγχου.
Είναι υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να θεσπίσει αυστηρότατους κανόνες ελέγχου για την εφαρμογή της ιατρικής έρευνας και το σύνηθες κίνητρο, το κέρδος, να αντικατασταθεί από συγκεκριμένους αποδεκτούς επιστημονικά στόχους που θα διέπονται από αρχές και όρους ηθικούς που θα παρεμποδίζουν τον καιροσκοπισμό που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή. Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό θα επανέλθουμε σύντομα.