Ελάτε για την 4η δόση και να προετοιμάζεται και η 5η

4η δόση εμβολίου κατά κορονοϊού.Άρθρο για πανδημία κορονοϊού,καρδιολόγος Μαρούσι Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

 

Χρειάζεται η 4η δόση εμβολίου κατά του  κορονοϊού;

(άρθρο: 4η δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού) Το σύνθημα έδωσε ο γνωστός αμετροεπής διευθυντής της ΜΕΘ και της Πνευμονολογικής κλινικής ενός ιδιωτικού νοσοκομείου που για τις ανάγκες του έγινε δημόσιο και στο οποίο τοποθετήθηκε με κυβερνητική απόφαση. Ναι αυτός που δήλωσε ότι οι ανεμβολίαστοι συνταξιούχοι έχουν λεφτά και πρέπει να τους δημευθεί άμεσα η σύνταξη. Αυτός που απόρησε πως οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί σε αναστολή μπορούν και επιβιώνουν ενώ εκείνος δε θα μπορούσε ούτε ένα μήνα να ζήσει χωρίς το μισθό του. Ναι αυτός που δήλωσε ότι δεν πρέπει να καταργηθεί ποτέ το πιστοποιητικό εμβολιασμού γιατί αν γίνει κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι πάμε για εκλογές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer για την 4η δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Αυτός λοιπόν ο αντικειμενικός και πάντα νηφάλιος θεράπων της επιστήμης προανήγγειλε ότι θα γίνει η τέταρτη δόση σε όλους και θα δούμε πόσες ακόμη θα χρειαστούν. Ξεπέρασε σε ενθουσιασμό ακόμη και τον Διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer που σαφώς πιο μετριοπαθώς αναφέρθηκε στην 4η δόση κάνοντας και κάποιες επισημάνσεις. Τι είπε δηλαδή; Αντιγράφουμε από τον ημερήσιο Τύπο: «Αυτή τη στιγμή, η προστασία που έχουμε από την τρίτη δόση είναι αρκετά καλή. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά καλή έναντι της νοσηλείας και του θανάτου, δεν είναι τόσο καλή έναντι της μόλυνσης, αλλά δεν διαρκεί πολύ», είπε ο Μπουρλά μιλώντας σε αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή.

4η δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού: Οι εμβολιασμένοι και νοσούν και μεταδίδουν.

Σε αυτή τη φράση του επιβεβαίωσε αυτά που γράψαμε από την αρχή των εμβολιασμών. Τα εμβόλια που έχουμε δεν είναι τόσο καλά έναντι της μόλυνσης . Τι σημαίνει; Αυτό που ξέρουμε όλοι. Οι εμβολιασμένοι νοσούν και μεταδίδουν όπως και οι μη εμβολιασμένοι. Όταν πριν από μήνες το γράφαμε δεχόμασταν τον αντίλογο ότι ο εθνικός μας λοιμωξιολόγος διαβεβαίωνε ότι το ιικό φορτίο των εμβολιασμένων είναι μικρότερο από των μη εμβολιασμένων και άρα αυτοί μεταδίδουν λιγότερο.

Αυτό ήταν λάθος. Και πάνω σε αυτό το λάθος στηρίχθηκε η άποψη ότι αν εμβολιάσουμε τα παιδιά και τους νέους θα προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους. Μια τραγική άποψη που οδήγησε στον άσκοπο εμβολιασμό χιλιάδων παιδιών και εφήβων αλλά και νέων μέχρι τουλάχιστον τα 30 έτη, που δεν διέτρεχαν κανένα προσωπικό κίνδυνο από τη νόσο. Αυτή η αυθαίρετη άποψη περί κοινωνικής ευθύνης των εμβολιασμένων στιγμάτισε και στοχοποίησε όσους δεν ήθελαν να εμβολιαστούν. Και ακόμη ακούω από κάποιους ότι εμβολιάστηκαν για το καλό της οικογένειάς τους. λοιπόν από τα χείλη του ίδιου του κ. Pfizer καταρρίπτεται ο μύθος. Τα εμβόλια δεν προστατεύουν από νόσηση και μετάδοση.

Η 4η δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού και αντιρρήσεις για τις συχνές δόσεις.

Τι άλλο παραδέχεται ο κ. Μπουρλά; Το αυτονόητο αλλά τόσο δυσκολονόητο για τους φανατικούς. Η προστασία από τα εμβόλια δε διαρκεί πολύ. Κρατά μόλις λίγους μήνες. Μετά χρειάζεται η επόμενη «αναμνηστική» δόση. Είναι όμως η κάθε επόμενη δόση ασφαλής σε σχέση με την προηγούμενη; Όπως είπαν κάποιοι ανοσολόγοι στο Ισραήλ που εξέφρασαν αντιρρήσεις στην 4η δόση «οι πολύ συχνές δόσεις εμβολιασμού, όταν υπερβάλλουμε σε αυτή τη θέση, εκτός ότι προωθούμε τη δημιουργία μεταλλάξεων, μπορεί να έχουμε μεγαλύτερους κινδύνους για αυτοάνοσες αντιδράσεις τη στιγμή που δίνουμε συνεχόμενα boosts στο ανοσοποιητικό μας σύστημα και δεν ξέρουμε πώς θα επηρεάσουν μακροχρόνια αυτές οι συνεχόμενες δόσεις.»

Για τη μετάλλαξη Όμικρον

Για την μετάλλαξη Ο ο κ. Μπουρλά είπε ότι: «Η Όμικρον ήταν η πρώτη που μπόρεσε να παρακάμψει την ανοσολογική προστασία που έχουμε δώσει, αλλά επίσης η διάρκεια της προστασίας δεν είναι πολύ μεγάλη», αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και δουλεύουμε πολύ προσεκτικά αυτή τη στιγμή είναι να κάνουμε ένα εμβόλιο που όχι μόνο θα προστατεύει έναντι όλων των μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον, αλλά θα μπορεί και να προστατεύει για τουλάχιστον ένα χρόνο». Τι πιο απλό δηλαδή. Τα υπάρχοντα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά για τη μετάλλαξη Ο και πρέπει να ετοιμάσουμε νέα εμβόλια. Και μέχρι τότε τι θα κάνουμε τα υπάρχοντα;

Μία μελέτη για την 4η δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τι λύση έχουν οι εγχώριοι φανατικοί που υπερθεματίζουν για την 4η δόση σε όλους. Η επιστήμη που κατά τα άλλα λένε ότι εκφράζουν μπορεί να λέει άλλα. Αλλά όταν οι εργασίες διαφωνούν κάνουμε ότι δεν τις ξέρουμε και τις παρακάμπτουμε. Πρόσφατα λοιπόν δημοσιεύθηκε μια εργασία για την αποτελεσματικότητα της 4ης δόσης των υπαρχόντων εμβολίων στη μετάλλαξη Ο. Την εργασία αυτή παρουσίασε ομάδα από τον Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Τι λέει αυτή;

Τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.

«Ο τίτλος των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου φαίνεται να φθίνει. Και τα δύο εμβόλια αύξησαν το τίτλο των αντισωμάτων τόσο έναντι του στελέχους όμικρον όσο και έναντι άλλων στελεχών, παρόμοια με την αύξηση που είχε επιφέρει η τρίτη δόση, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες πλην ήπιων τοπικών αντιδράσεων.
Όσον αφορά το ποσοστό αυτών που νόσησαν:
Το 25% στην ομάδα ελέγχου (τρείς δόσεις εμβολίου).
Το 18,3% μετά την τέταρτη δόση Pfizer.
Το 20,7% μετά την τέταρτη δόση Moderna.

Αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και Moderna.

Η αποτελεσματικότητα έναντι οποιουδήποτε στελέχους SARS-CoV-2 για το εμβόλιο της Pfizer ήταν 30% και 11% για της Moderna, χωρίς το αποτέλεσμα αυτό να είναι στατιστικά σημαντικό, ωστόσο οι περισσότεροι ανέφεραν ήπια συμπτώματα.
Η προστασία έναντι στη συμπτωματική νόσο ήταν 43% για τη Pfizer και 31% για τη Moderna μετά την τέταρτη δόση στην ομάδα των ασθενών που μελετήθηκε, ενώ το μέγιστο ποσοστό αποτελεσματικότητας μέσα στα όρια αξιοπιστίας της συγκεκριμένης μελέτης ήταν το 65%.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, μία τέταρτη δόση είναι ασφαλής και συμβάλλει στην αποκατάσταση του τίτλου των αντισωμάτων σε υψηλά επίπεδα, αλλά η αποτελεσματικότητα έναντι στη συμπτωματική νόσο δεν ήταν υψηλή, ενώ όσοι νόσησαν είχαν σχετικά υψηλά ιικά φορτία, άρα ήταν και μεταδοτικοί.
Συνεπώς, μία τέταρτη δόση φάνηκε να έχει ένα οριακό όφελος μη στατιστικά σημαντικό σε αυτό το πληθυσμό, που δεν συμπεριέλαβε γηραιότερους και ευάλωτους πληθυσμούς.»

Σε επίπεδο νόσησης και μετάδοσης στους μη ηλικιωμένους και ευάλωτους η 4η δόση δεν φαίινεται να ωφελεί.

Τι λέει δηλαδή η εργασία που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό NEMJ; Η 4η δόση δεν φαίνεται να ωφελεί ούτε σε επίπεδο νόσησης αλλά ούτε και ως προς τη μετάδοση του ιού στους μη ηλικιωμένους και ευάλωτους που μελετήθηκαν σε αυτή. Προς τι λοιπόν η τόσος φανατισμός για τη γενίκευσή της σε όλους;

ΥΓ1. Και μια (ίσως όχι τόσο) άχρηστη πληροφορία.

Η Pfizer, μαζί με τον Γερμανό συνεργάτη της BioNTech, και τη Moderna έχουν κερδίσει μαζί πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις των εμβολίων τους μόλις το 2021 και το 2022. Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν την προμήθεια των δύο πρώτων δόσεων των εμβολίων τους καθώς και δισεκατομμύρια δολάρια για πιθανή ενισχυτική δόση σε πιο πλούσια κράτη. Προχωρώντας, οι αναλυτές έχουν προβλέψει έσοδα άνω των 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το πλάνο Pfizer/BioNTech και 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Moderna το 2023, κυρίως από ενισχυτικές πωλήσεις. Αναμένουν την ετήσια αγορά να ρυθμίζεται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια ή υψηλότερα, με επιπλέον φαρμακοβιομηχανίες να ανταγωνίζονται για αυτές τις πωλήσεις.