Εμβόλιο κατά του Κορονοϊού.
(Εμβόλιο κατά του Κορονοϊου) Ένα από τα ερωτήματα που μου θέτουν πολύ συχνά οι ασθενείς μου είναι αν και πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και κατά πόσον τους συνιστώ να το κάνουν. Παρασυρμένοι ίσως από την αμετροέπεια των πολιτικών μας ταγών αλλά και κάποιων λαϊκιστών επιστημόνων πολλοί πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και μάλιστα κάποιοι ίσως είναι έτοιμοι να το παραγγείλουν εντασσόμενοι σε κάποια λίστα αναμονής όπως αυτή που δημιουργούν τα φαρμακεία για το εμβόλιο της γρίπης και που όπως μαθαίνω μερικές φορές είναι τετραψήφιες. Είναι δυστυχώς πολύ απογοητευτικό το πόσο εύπιστοι είναι οι κατά τα άλλα πολύξεροι συμπατριώτες μας όταν κάποιος για λόγους σκοπιμότητας δηλώνει ότι υπάρχει κάποιο φάρμακο κατά του ιού που μας ταλαιπωρεί το τελευταίο διάστημα.
Εμβόλιο κατά του Κορονοϊού :Η περίπτωση της κολχικίνης.
Το καλοκαίρι επιχείρησε κάποιος ασθενής μου που παρουσίασε οξεία περικαρδίτιδα να βρει κολχικίνη, ένα φάρμακο που στις λίγες ενδείξεις του είναι η νόσος αυτή. Ήταν σχεδόν αδύνατο. Ο φαρμακοποιός μου εξήγησε ότι τα ράφια του άδειασαν όταν κάποιος από τους εγχώριους «ειδικούς» περιερχόμενος τα κανάλια διακήρυσσε ότι σε μελέτη του Πανεπιστημίου η κολχικίνη αποδεικνυόταν -πιθανώς- αποτελεσματική απέναντι στο κορονοϊό.
Αυτό το πιθανώς το ξεχνούσαν όσοι αναπαρήγαγαν τη δήλωση και ο κόσμος άδειασε τα ράφια. Βέβαια αυτό ήταν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα και φυσικά ως τέτοιο έσβησε γρήγορα. Τα ράφια όμως άδειασαν και όσοι χρειάζονταν το φάρμακο έπρεπε να καταβάλουν μεγάλο κόπο για να το βρουν. Έχουμε ήδη αναφέρει ότι το 80% όσων εργασιών διαφημίστηκαν την εποχή της πανδημίας είχαν άδοξη εξέλιξη εξασφαλίζοντας όμως για τους συγγραφείς τους δημοσιότητα και κάποια επιπλέον στοιχεία για το βιογραφικό τους.
Εμβόλιο κατά του Κορονοϊού :Οι δηλώσεις του υπουργού υγείας.
Στην περίπτωση όμως του εμβολίου δε φταίνε μόνο οι πολίτες. Φταίνε όσοι έχουν συμφέρον να παραπλανούν και φυσικά τα φερέφωνά τους ΜΜΕ. Δε θα επιμείνω στη φαιδρή περίπτωση του Αμερικανού Προέδρου που προανήγγειλε εμβόλιο πριν τις Αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Θα περιοριστώ στη δική μας πραγματικότητα Στις 18/8/20 ο υπουργός Υγείας δηλώνει και γίνεται πρωτοσέλιδο: Στην Ελλάδα 3 εκατ, δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό, αρχής γενομένης από το Δεκέμβριο» Αναφέρεται στο εμβόλιο που δοκίμαζε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca και είχε διαφημιστεί τόσο πολύ από το εγχώριο αλλά και διεθνές σύστημα με αποτέλεσμα να εκτοξεύσει την τιμή των μετοχών της στα ύψη.
Εμβόλιο κατά του Κορονοϊού : Η αντίδραση των επιστημόνων.
Σε αντίδραση σοβαρών επιστημόνων ότι τέτοιο εμβόλιο δεν υπάρχει ακόμη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αντί να εγκαλέσει τον υπουργό και να του υποδείξει να είναι πιο σοβαρός και μετρημένος σε τέτοια θέματα, παρεμβαίνει και τον καλύπτει πλήρως. Όμως εδώ ισχύει η παροιμία «Ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον εβγάλαμε». Και από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να τον δούμε γιατί οι δοκιμές σταμάτησαν αφού εμφανίστηκαν τουλάχιστον δύο εθελοντές που παρουσίασαν μια πολύ σοβαρή νευρολογική επιπλοκή που ονομάζεται εγκάρσια μυελίτιδα. Η δήλωση λοιπόν του υπουργού και η κάλυψη του πρωθυπουργού ήσαν ένα ακόμη όπλο για όσους επισημαίνουν ότι χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερος επικοινωνιακός ζήλος αν θέλουμε να απολαμβάνουμε την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία των πολιτών που σε κάποιες περιπτώσεις υφίστανται τεράστια κοινωνική και οικονομική καταστροφή.
Ένα εμβόλιο χρειάζεται χρόνο για να αποδειχθεί ασφαλές.
Ίσως εδώ κάποιος αντιτείνει το επιχείρημα ότι μπορεί αυτό το εμβόλιο να απέτυχε, υπάρχουν όμως τουλάχιστο εκατό εμβόλια που δοκιμάζονται. Θα απαντούσαμε ότι αυτό δε σημαίνει τίποτε. Όπως έχουμε ήδη γράψει ένα εμβόλιο χρειάζεται χρόνο δοκιμών για να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές. Με τις κλασικές επιστημονικές μεθόδους χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια. Κάθε επιτάχυνση των διαδικασιών μπορεί να θίξει την ασφάλειά του ( γι’ αυτό και οι πληροφορίες ότι βάσει συμβολαίου την ευθύνη για τυχόν παρενέργειες δε θα έχει η φαρμακευτική εταιρεία αλλά τα κράτη). Και βέβαια πρέπει να είναι και αποτελεσματικό γεγονός που είναι εξίσου ή και περισσότερο δύσκολο.
Η Ευρωπαϊκή Πύλη Πληροφοριών Εμβολιασμού. Αυστηρές δοκιμές και επιστημονική αξιολόγηση.
Για να αποφύγουμε αμφισβητήσεις από τους μονίμως αντιρρησίες αντιγράφουμε επακριβώς από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Πύλης Πληροφοριών Εμβολιασμού που είναι επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ:
«Προτού ένα εμβόλιο εγκριθεί στην ΕΕ, πρέπει να υποβληθεί σε αυστηρές δοκιμές από τον παρασκευαστή του και στη συνέχεια σε επιστημονική αξιολόγηση από τις ρυθμιστικές αρχές. Στις αρχές αυτές συμπεριλαμβάνονται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και άλλες ρυθμιστικές αρχές οι οποίες εδρεύουν στις χώρες της ΕΕ/του ΕΟΧ.
Στις δοκιμές περιλαμβάνεται έλεγχος της ποιότητας του εμβολίου:
- • της καθαρότητάς του·
- • των συστατικών του, συμπεριλαμβανομένων των αδρανών συστατικών ή των «εκδόχων» του·
- • του τρόπου παρασκευής του.
Πρόγραμμα κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.
Στη συνέχεια, ο παρασκευαστής πραγματοποιεί δοκιμές σχετικά με τις επιδράσεις του εμβολίου, οι οποίες περιλαμβάνουν εργαστηριακές δοκιμές και δοκιμές σε ζώα.
Ακολουθεί πρόγραμμα κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, το οποίο μπορεί να διαρκέσει περίπου δέκα χρόνια από τη στιγμή της αρχικής σύλληψης έως την έγκριση του εμβολίου και το οποίο πρέπει να συμμορφώνεται με αυστηρά πρότυπα.
Ο παρασκευαστής του εμβολίου υποβάλλει το εμβόλιο σε τρία στάδια κλινικών δοκιμών με τη συμμετοχή ολοένα και αυξανόμενου αριθμού ατόμων σε κάθε στάδιο. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να ακολουθεί τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που έχουν οριστεί από τις ρυθμιστικές αρχές»
Εμβόλιο κατά του Κορονοϊού : Το Ρωσικό και το Κινέζικο εμβόλιο.
Ας πούμε απλώς ότι το περίφημο Ρωσικό Εμβόλιο κυκλοφόρησε έχοντας δοκιμαστεί σε 76 άτομα!!! (δύο ομάδες των 38). Το Κινεζικό δεν ξέρουμε αν έχει και που δοκιμαστεί. Επίσης να τονίσουμε ότι στις ΗΠΑ το FDA που αναφέραμε και εξηγήσαμε το ρόλο του στην αναφορά μας στις μάσκες είναι ακόμη πιο αυστηρό από το Ευρωπαϊκό αντίστοιχο όργανο.
Εμβόλιο κατά του Κορονοϊού : Η βιασύνη και οι σκοπιμότητες.
Ας μη βιαζόμαστε λοιπόν γιατί δεν υπάρχει τίποτε στον ορίζοντα. Τότε όμως γιατί τόσος θόρυβος; Γιατί υπάρχουν σκοπιμότητες. Οι πολιτικοί για να δημιουργήσουν αίσθημα ασφάλειας που ευνοεί τη δημοτικότητά τους και την οικονομία, οι εταιρείες γιατί μετά από κάθε θετική ανακοίνωση βλέπουν τα οικονομικά τους μεγέθη να εκτοξεύονται, οι «ειδικοί» για τους δικούς τους λόγους προβολής και φυσικά τα ΜΜΕ γιατί αυτό ορίζουν οι χρηματοδότες τους.
Εμβόλιο κατά του Κορονοϊού : Για να είναι ασφαλές, θα αργήσει.
Θα βρεθεί εμβόλιο τελικά και πότε; ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ αν θα βρεθεί αλλά και να γίνει αυτό για να είναι ασφαλές θα αργήσει. Κι αν μέχρι τότε ο ιός εξασθενήσει όπως έγινε πρόσφατα με τον SARS; Κι αν στο μεταξύ αποκτήσουμε ανοσία και δεν το χρειαζόμαστε; Αυτό φοβούνται οι εταιρείες και βιάζονται. Αυτό προετοιμάζουν και τα παπαγαλάκια τους και θέτουν θέμα μικρής διάρκειας της φυσικής ανοσίας και ανάγκη εμβολιασμού και σ’ εκείνους που ήδη νόσησαν. Ας προσέξουμε σε κάθε περίπτωση τι διαβάζουμε και ας είμαστε υποψιασμένοι. Αλλά για τα εμβόλια θα επανέλθουμε σύντομα.
Υ.Γ. Αφού είχε αναρτηθεί το άρθρο αυτό έγινε γνωστό ότι μετά το εμβόλιο της Οξφόρδης σταμάτησε και η φάση 3 του εμβολίου Johnson & Johnson λογω “ανεπιθύμητων συμβαμάτων”. Η πιο τρανή επιβεβαίωση όσων ήδη διαβάσατε.