Στεφανιαία Νόσος
Η πιο συχνή καρδιολογική πάθηση είναι η στεφανιαία νόσος. Ονομάζεται έτσι γιατί αφορά τα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά και ονομάζονται στεφανιαία γιατί την περιβάλλουν σαν στεφάνη.Τα κύρια στεφανιαία αγγεία είναι τρία: πρόσθιος κατιών κλάδος (LAD) και περισπωμένη αρτηρία (Lcx) που βρίσκονται αριστερά και εκφύονται από το στέλεχος (LM) και η δεξιά στεφανιαία αρτηρία (RCA).
Στεφανιαία Νόσος Αίτια
Τα αγγεία αυτά στενεύουν όταν δημιουργείται στο εσωτερικό τους τοίχωμα μια πλάκα που αποτελείται από χοληστερίνη και περιβάλλεται από ένα ινώδες περίβλημα. Αυτή ονομάζεται αθηρωματική πλάκα και δημιουργείται όταν υπάρχουν κάποιοι παράγοντες όπως: κάπνισμα, χοληστερίνη, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, κληρονομικότητα. Όταν υπάρχει μια τέτοια στένωση δεν τροφοδοτείται η περιοχή που σχετίζεται με αυτή με αίμα. Αυτό αποκαλείται ισχαιμία.
Στεφανιαία Νόσος Συμπτώματα
Η νόσος αυτή εκδηλώνεται: Είτε σταθερά (πόνος στο στήθος όταν κάποιος περπατά ή κάνει κάποια εργασία και υποχωρεί όταν σταματήσει) και ονομάζεται σταθερή στηθάγχη . Είτε επίμονα με υφέσεις και εξάρσεις σε ηρεμία οπότε λέγεται ασταθής στηθάγχη και οφείλεται στο ότι κάποιο στεφανιαίο αγγείο ανοίγει και κλείνει από κάποιο θρόμβο που κάθεται πάνω στην αθηρωματική πλάκα που σπάζει.
Στεφανιαία Νόσος Αντιμετώπιση
Αν ο θρόμβος κλείσει μόνιμα το αγγείο τότε δεν τροφοδοτεί με αίμα το μυοκάρδιο και αυτό αρχίζει να νεκρώνεται οπότε μιλάμε για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Είναι σημαντικό το να ανοίξει είτε με φάρμακο που διαλύει το θρόμβο (θρoμβόλυση). Είτε ανοίγοντάς το με το γνωστό μπαλονάκι (αγγειοπλαστική) τις πρώτες ώρες. Σπανιότερα γίνεται χειρουργική επέμβαση παρακάμπτοντας τη στένωση με μοσχεύματα (αορτοστεφανιαία παράκαμψη- by pass). Αγγειοπλαστική και χειρουργική επέμβαση γίνονται και σε χρόνιες περιπτώσεις όταν με στεφανιογραφία διαπιστωθεί η νόσος.
Στεφανιαία Νόσος Θεραπεία
Η στεφανιαία νόσος είναι το αντικείμενο με το οποίο έχω ασχοληθεί χρόνια. Σε επίπεδο ιδιωτικής ιατρικής αντιμετωπίζω χρόνια περιστατικά όλων των επιπέδων βαρύτητας της νόσου. Πολλοί από τους ασθενείς πρόλαβαν και τέθηκε η διάγνωση της νόσου πριν τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Με την επισήμανση των συμπτωμάτων και κάποιες αναίμακτες εξετάσεις οδηγήθηκαν σε θεραπευτική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Ως υπεύθυνος μιας μεγάλης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) επί δεκαετίες αντιμετώπισα και τις δύσκολες περιπτώσεις της νόσου με όλους τους διαθέσιμους από την επιστήμη τρόπους. Ακόμη αντιμετώπισα τις σοβαρές επιπλοκές της.
Ως καρδιολόγος υπήρξα μέλος καρδιοχειρουργικών ομάδων για πολλά χρόνια. Γνωρίζω άριστα τόσο τη χειρουργική επέμβαση, όσο και τα μυστικά και τις ανάγκες της μετεγχειρητικής περιόδου, της άμεσης αλλά και της απώτερης. Γιατί η καρδιοχειρουργική δεν είναι γνωστή στους περισσότερους καρδιολόγους και πολύ λίγοι έχουν ασχοληθεί σε βάθος μαζί της. Από την άλλη πλευρά οι καρδιοχειρουργοί μετά το χειρουργείο επιθυμούν να συνεργαστούν με κάποιο καρδιολόγο που γνωρίζει το θέμα.
Ν.Παναγιωτόπουλος Ειδικός Καρδιολόγος