Ποιοι είναι οι πραγματικά ευάλωτοι στον κορονοϊό; (Πάντως δεν είμαστε μελλοθάνατοι!).

Ποιοι είναι ευάλωτοι στον κορονοϊό. Άρθρο του Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Ποιοι είναι ευάλωτοι στον κορονοϊό: Κορονοϊός και ευπαθείς ομάδες.

(Ποιοι είναι ευάλωτοι στον κορονοϊό) Ένα αγωνιώδες ερώτημα που απευθύνεται το τελευταίο διάστημα σε ειδικούς και μη, από ασθενείς και κατά φαντασίαν ασθενείς, είναι το: «ανήκω στους ευπαθείς που κινδυνεύουν από τον κορονοϊό; Κι αν ναι ποιος είναι ο βαθμός του κινδύνου;» Το ερώτημα ασφαλώς δεν είναι τυχαίο αλλά στηρίζεται στην εκστρατεία ενημέρωσης (ή κατά άλλους τρομοκράτησης) όπου ως επωδός επαναλαμβάνει ότι όλα γίνονται για τους ευπαθείς που κινδυνεύουν να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και να χάσουν τη ζωή τους.

Πρέπει να απομονωθούν και επειδή αυτό δε μπορεί να γίνει σε απόλυτο βαθμό φυλακίζουμε μια ολόκληρη κοινωνία, καταστρέφουμε το παρόν και το μέλλον των γενεών που έρχονται και καταργούμε θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών που ούτε σε μια δικτατορία δε θα τολμούσαν να καταργηθούν. Και μάλιστα μια που ο απόλυτος εγκλεισμός δε μπορεί να κρατήσει για πάντα, το νέο σενάριο λέει ότι θα ανοίξουμε για τους πολλούς αλλά όσοι είναι ευάλωτοι  θα πρέπει να παραμείνουν μέσα ή να σταλούν στα χωρία τους σε μια νέα καραντίνα. Αφού λοιπόν όλα γίνονται για όσους κινδυνεύουν από τον κορονοϊό περισσότερο, ας δούμε επιτέλους ποιοι είναι αυτοί.

Ποιοι είναι ευάλωτοι στον κορονοϊό: Η θνητότητα και η άμυνα του οργανισμού.

Είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο μας ότι η πανδημία που άλλαξε τη ζωή μας είναι μια ίωση που έχει θνητότητα από 0,1% έως 1% σύμφωνα με τις νεότερες απόψεις των ειδικών. Αυτό σημαίνει ότι αν μολυνθούν 100, οι 80-85 δε θα καταλάβουν τίποτε ή θα έχουν τα ήπια συμπτώματα ενός κρυολογήματος, 9 θα έχουν σοβαρότερα συμπτώματα και μπορεί υπό προϋποθέσεις να χρειαστούν νοσηλεία  και 1 θα έχει επιπλοκές που θα τον οδηγήσουν σε ΜΕΘ και τελικά θα του στερήσουν τη ζωή. Αν βέβαια στηριχθούμε σε πιο αισιόδοξα σενάρια, στους 1000 που θα μολυνθούν μόλις 1 θα πεθάνει. Η επικινδυνότητα λοιπόν του κορονοϊού που μας απασχολεί έγκειται στο ότι μολύνει εύκολα, άρα μολύνονται εκατομμύρια άρα κινδυνεύουν χιλιάδες.

Ποιος λοιπόν είναι ο πιο επικίνδυνος να είναι αυτός ο ένας που κινδυνεύει από θανατηφόρες επιπλοκές; Αφού μιλάμε για μια ίωση, έχουμε όπως ξαναείπαμε πόλεμο ανάμεσα στον ιό και τον οργανισμό του ασθενούς. Ποιος είναι πιο ασφαλής; Εκείνος που έχει ισχυρή άμυνα. Αυτή η άμυνα λοιπόν είναι που καθιστά κατά κύριο λόγο κάποιον ευάλωτο ή πιο ασφαλή. Και η άμυνα ενός οργανισμού είναι συνάρτηση κάποιων πραγμάτων.

Ποιοι είναι ευάλωτοι στον κορονοϊό: Ο παράγοντας της ηλικίας.

Η ηλικία προβάλλεται ως ένας βασικός παράγοντας κινδύνου. Αυτό έχει πανικοβάλει ανθρώπους από 50 ως 100 ετών. Γιατί η ηλικία και από ποια ηλικία κινδυνεύουμε περισσότερο; Κατ’ αρχάς νομίζω ότι μια γενική αρχή της ζωής  λέει ότι όσο γηραιότερος είναι κάποιος τόσο πιο πεσμένη είναι η άμυνά του. Αυτό δεν αφορά μόνο τον κορονοϊό. Αφορά τα πάντα. Αν ένας νεαρός σπάσει το πόδι του η ανάρρωση είναι και πιο άμεση αλλά και πιο σίγουρη. Ο ηλικιωμένος από ένα σπάσιμο μπορεί να χάσει τη ζωή του. Αν κάποιος ηλικιωμένος πάθει οποιαδήποτε πνευμονία από ένα κοινό μικρόβιο, έναν ιό ως  και ένα πιο σοβαρό λοιμογόνο παράγοντα, ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μεγαλύτερος. Γι’ αυτό στην αρχή του χειμώνα συμβατικά ορίζουμε το 65ο έτος ως το όριο για εμβολιασμό για τη γρίπη αλλά και για τον πνευμονόκοκκο. Δεν κινδυνεύει αυτός που είναι 55;

Κορονοϊός και ευπαθείς ομάδες: Ο παράγοντας της ηλικίας και η στατιστική.

Μπορεί για κάποιους λόγους να κινδυνεύει περισσότερο από τον εβδομηνταπεντάρη αλλά εμείς τα 65 βάζουμε ως στατιστικό όριο. Αυτή είναι και η μαγική λέξη. Η στατιστική. Υπάρχουν ογδονταπεντάρηδες που θα μολυνθούν από κορονοϊό και θα θεραπευθούν (είδαμε και υπεραιωνόβιους να βγαίνουν νικητές από τη νόσο), όπως και εξηντάρηδες που θα πεθάνουν. Δε σημαίνει ότι ο ΚΑΘΕ ηλικιωμένος θα πεθάνει. Μην τρομοκρατούμε τους ανθρώπους. Η βιολογική ηλικία κάποιου που έκανε μια προσεκτική ζωή, δεν κάπνιζε, δεν έκανε υπερβολική χρήση αλκοόλ, διατηρούσε καλή φυσική κατάσταση με το να ασκείται, πρόσεχε τη διατροφή του και φρόντιζε να μην είναι υπέρβαρος, είχε σωστή σχέση με τον ιατρό του, είναι πολύ πιο σημαντική από την χρονολογική ηλικία. Παρακολουθώ ιατρικά ανθρώπους που διάγουν την ενάτη ή δέκατη δεκαετία της ζωή τους που είμαι σίγουρος ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσουν τον κορονοϊό από ανθρώπους πολλές δεκαετίες νεότερους. Η ηλικία ΔΕΝ είναι απόλυτο κριτήριο.

Κορονοϊός και ευπαθείς ομάδες:Τα συνυπάρχοντα νοσήματα.

Την κατάσταση επιβαρύνουν συνυπάρχοντα νοσήματα. Προσοχή εδώ. Ο καθένας πιστεύει ότι επειδή έχει κάποιο πρόβλημα υγείας κατατάσσεται στους έχοντες κάποιο νόσημα που τον καθιστά ευπαθή.  Για να ξεκινήσουμε από τα καρδιολογικά. Αν κάποιος έχει κάνει επέμβαση για στεφανιαία νόσο ( by pass ή «μπαλονάκι») περισσότερο από 12 μήνες πίσω ΔΕΝ είναι ευπαθής, αρκεί να είναι σε επαφή με κάποιο καρδιολόγο που ρυθμίζει την αγωγή του και τον παρακολουθεί. Αλλά και αυτός που πρόσφατα έκανε μια επέμβαση εφ’ όσον είναι σταθερός και καλά ρυθμισμένος δεν κινδυνεύει περισσότερο. Ο αρρύθμιστος κινδυνεύει όχι μόνο από την καρδιά του αλλά και από χιλιάδες άλλα νοσήματα. Όποιος  έχει πνευμονική υπέρταση, ΣΟΒΑΡΗ και ΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗ καρδιακή ανεπάρκεια, μυοκαρδιοπάθειες, τεκμηριωμένη μυοκαρδίτιδα ας επικοινωνήσει με τον καρδιολόγο του για να του πει σε ποιο ποσοστό είναι πιο ευπαθής.

Πολύ σημαντικός παράγοντας  η ρύθμιση της υποκείμενης νόσου.

Προσοχή στις ταμπέλες!!! Το ότι κάποιος χαρακτηρίζεται κοντός μπορεί να σημαίνει 1,60 αλλά και 1,30. (Αφήστε που υπάρχουν και ψηλότεροι που νομίζουν ότι είναι κοντοί). Όπως καταλαβαίνεται δεν είναι το ίδιο. Μιλώ στο τηλέφωνο με πολλούς που πιάνονται από μια λέξη και πανικοβάλλονται. Διευκρινίστε τις απορίες σας. Κάποιος που έχει αρρυθμία και μάλιστα κολπική μαρμαρυγή ΔΕΝ κινδυνεύει εξ’ αυτού περισσότερο. Δεν είναι ευπαθής αυτός που έχει τοποθετήσει βηματοδότη. Κάποιος που έχει υποβληθεί σε επέμβαση προσθετικής βαλβίδας ή ως παιδί είχε διορθώσει κάποια συγγενή καρδιοπάθεια δεν είναι μελλοθάνατος. Ο βαρύς καπνιστής γείτονάς του μπορεί να κινδυνεύει περισσότερο. Το σημαντικό είναι η σωστή ρύθμιση της υποκείμενης νόσου και η βαρύτητά της.

Κορονοϊός και υπέρταση.

Τρομοκρατημένοι είναι όσοι έχουν υπέρταση. Ακούγονται πολλά και ανησυχητικά. Ηρεμήστε. Πόσοι μετά από μια ηλικία και πάνω δεν έχουν αυξημένη πίεση; Είναι αυτό επικίνδυνη υπέρταση; Αφού σύμφωνα με όσα είπαμε οι πιο μεγάλοι σε ηλικία έχουν συχνότερα φαλάκρα και οι περισσότεροι που θα πεθάνουν είναι πολύ ηλικιωμένοι μπορώ να  θεωρήσω την φαλάκρα επικίνδυνο παράγοντα κινδύνου, και να τρομοκρατήσω τους φαλακρούς. Η υπέρταση είναι παράγοντας κινδύνου μόνο αν είναι χρόνια και αρρύθμιστη. Αφήστε το πιεσόμετρο και μιλήστε με τον ιατρό σας. Σε όσους τρομοκρατημένοι γιατί ανέβασαν πίεση με παίρνουν τηλέφωνο συνιστώ χαλάρωση και αν δεν πέσει, αγχολυτικά

Κορονοϊός και καρκίνος.

Βέβαια είναι κατανοητό ότι νοσήματα που εξ ορισμού βλάπτουν την άμυνα του οργανισμού όπως οι εν ενεργεία καρκίνοι (και όχι κάποιος καρκίνος που είχαμε προ δεκαετίας και θεωρείται θεραπευμένος), η πρόσφατη χημειοθεραπεία για κάποιον όγκο, μια ανοσοκατασταλτική η χημειοθεραπευτική αγωγή π.χ. κορτιζόνη για μια χρόνια νόσο, ο σακχαρώδης διαβήτης κυρίως αυτός που είναι χρόνιος και αρρύθμιστος και νοσήματα του αναπνευστικού που είναι το σύστημα εισόδου  του ιού στον οργανισμό, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, θέλουν προσοχή. Όχι μόνο λόγω κορονοϊού αλλά γενικά και πέρυσι το χειμώνα χρειάζονταν προσοχή. Τώρα για ένα λόγο περισσότερο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πάντα είναι ο πανικός.

Ηρεμήστε. Δεν υπάρχουν μελλοθάνατοι. Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να προσέχουν περισσότερο γιατί μεγάλωσαν και ο οργανισμός τους επιβαρύνθηκε με τα χρόνια. Δε θα με παρεξηγήσει κάποιος ηλικιωμένος αν του πω να προσέχει μην πέσει και σπάσει το πόδι του γιατί η ανάρρωση θα είναι επίπονη και μια θανατηφόρα επιπλοκή πιθανή. Δε νομίζω ότι μέχρι σήμερα ζούσε με τον πανικό του θανάτου από κάταγμα. Με την ίδια λογική προσοχή και τώρα στην πανδημία. Αλλά μην ξεχνάμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος πάντα είναι ο πανικός. Αυτός μόνο δυστυχώς είναι ανίκητος και συχνά θανατηφόρος.