Πνευμονική Εμβολή. Τι είναι.
Πνευμονική Εμβολή. Η λέξη εμβολή στην ιατρική σημαίνει κάτι που μετακινείται μέσα στα αγγεία του σώματος και τελικά σφηνώνεται σε κάποιο απ’αυτά . Συνήθως σε κάποιο μικρό σε μέγεθος που είτε ο θρόμβος είτε το λίπος ή οποιοδήποτε άλλο σώμα δε μπορεί να περάσει. Έτσι έχουμε εμβολή από πήγμα αίματος (θρόμβο), από λίπος, από αέρα κλπ. Αυτά ονομάζονται έμβολα. Αν το αγγείο που σφηνώνεται το έμβολο είναι αρτηρία, τότε το αίμα δεν φτάνει πέρα από το σημείο της εμβολής. Τότε δεν πηγαίνει οξυγόνο και έχουμε ισχαιμία. Μια κατάσταση που αν παραταθεί οδηγεί σε νέκρωση του τμήματος που δεν αιματώνεται. Αν πάλι είναι φλέβα τότε δεν μπορεί να μετακινηθεί αίμα προς την καρδιά και δημιουργείται πρήξιμο (οίδημα) πριν την απόφραξη. Η κυκλοφορία διακόπτεται.
Πνευμονική Εμβολή. Πως προκαλείται.
Κάποιες φορές για διάφορους λόγους στις φλέβες των ποδιών δημιουργούνται πήγματα αίματος. Αυτό σχετίζεται με παρατεταμένη ακινησία (π.χ. κάταγμα, εγκεφαλικό). Μπορεί ακόμη να οφείλεται σε τοπικό τραυματισμό. Άλλος λόγος είναι κάποιος όγκος στο σώμα που προκαλεί αυξημένη πήξη του αίματος. Κάτι παρόμοιο μπορεί να οφείλεται σε υπερπηκτικότητα στο πλαίσιο κάποιου αιματολογικού νοσήματος. Οι θρόμβοι που δημιουργούνται στις φλέβες των ποδιών μπορούν να ξεκολλήσουν και να μετακινηθούν. Μέσα από μεγάλες φλέβες επιστρέφουν στην καρδιά και περνούν στα πνευμονικά αγγεία. Εκεί λόγω μεγέθους παραμένουν. Αυτό ονομάζεται οξεία πνευμονική εμβολή.
Πνευμονική Εμβολή. Συμπτώματα.
Εκδηλώνεται με πόνο στο στήθος, δύσπνοια, βήχα, αιμόπτυση, ταχυκαρδία, πτώση της πίεσης. Αν είναι μεγάλη ονομάζεται μαζική πνευμονική εμβολή και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή και θάνατο. Σε περίπτωση που συμβαίνουν μικρές πνευμονικές εμβολές σε βάθος χρόνου εμφανίζονται συμπτώματα πνευμονικής υπέρτασης.
Πνευμονική Εμβολή. Διάγνωση
Η διάγνωση πρέπει να τεθεί άμεσα γιατί η απώλεια χρόνου στοιχίζει ακριβά. Πολύτιμος χρόνος χάνεται όταν ο ιατρός δε μπορεί να σκεφτεί τη διάγνωση. Συνήθως ο πόνος και τα υπόλοιπα συμπτώματα αποδίδονται σε μυοσκελετικά αίτια. Σε ‘ψύξη’. Άλλοι υποψιάζονται στεφανιαία νόσο και το καρδιογράφημα τους καθησυχάζει. Αν ο γιατρός διαθέτει πολύτιμη πείρα προσέχει συγκεκριμένα σημεία του καρδιογραφήματος. Αμέσως προχωρά σε υπερηχογράφημα- triplex καρδιάς. Σε αυτό επικεντρώνεται στις πνευμονικές πιέσεις και τη λειτουργία της δεξιάς καρδιάς. Η διάγνωση ολοκληρώνεται με ειδικές εξετάσεις που γίνονται σε νοσοκομειακό περιβάλλον όπως ειδική αξονική αγγειογραφία πνευμονικών αρτηριών.
Πνευμονική Εμβολή. Θεραπεία.
Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιπηκτικά φάρμακα, χορήγηση οξυγόνου και συνεχής παρακολούθηση σφυγμού και πίεσης. Αν η πνευμονική εμβολή είναι μαζική και ο ασθενής αιμοδυναμικά ασταθής χρειάζεται να γίνει ειδική θεραπεία. Γίνεται θρομβόλυση, δηλαδή χορήγηση φαρμάκου που διαλύει τους θρόμβους, ή θρομβεκτομή δηλαδή χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του θρόμβου. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έχοντας αντιμετωπίσει πολλές τέτοιες περιπτώσεις θεωρώ ότι στο ιατρείο ή το σπίτι με χρήση φορητού υπερήχου θα τεθεί άμεσα η διάγνωση, χωρίς επιζήμιες καθυστερήσεις.
Καρδιολογικά προβλήματα, Παναγιωτόπουλος Νικόλαος