Τηλεστάρ Ειδικοί και Κορονοϊός: Το εμπλεκόμενα πρόσωπα με το θεσμικό τους ρόλο.
(Τηλεστάρ Ειδικοί και Κορονοϊός) Μου λένε κάποιοι από τους αναγνώστες των άρθρων μου γιατί δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένα ονόματα αλλά απλά περιγράφω περιφραστικά κάποια πρόσωπα όπως «Ο εθνικός λοιμωξιολόγος, ο εθνικός μας διαφημιστής, ο υπουργός» κλπ. Δεν το κάνω ειρωνικά αλλά γιατί πραγματικά δε με ενδιαφέρει να καταγγείλω πρόσωπα αλλά καταστάσεις στις οποίες τα πρόσωπα εμπλέκονται με το θεσμικό τους ρόλο. Όταν -σπάνια- χρειάζεται να καταγγελθούν πρόσωπα αυτό γίνεται.
Συνταξιούχοι Ιατροί του Δημοσίου και Ιδιωτικός Τομέας.
Σήμερα λοιπόν με αφορμή ένα γεγονός της επικαιρότητας θα επανέλθουμε σε ένα φαινόμενο που αποτελεί -κατά την προσωπική μου γνώμη- παθογένεια του ιδιωτικού συστήματος υγείας της χώρας μας με την ανοχή του επίσημου κράτους και των ιατρικών συλλόγων (που τόσο ευαίσθητοι είναι στην παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν αντίθετη γνώμη από την επίσημη για θέματα κορονοϊού αλλά σε αυτό το θέμα δεν παίρνουν θέση ή μάλλον παίρνουν θέση υπέρ της επικρατούσας κατάστασης). Είναι το ζήτημα των συνταξιούχων ιατρών του δημοσίου που συνεχίζουν ισόβια την εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα.
Πριν από αρκετούς μήνες είχα εκφράσει τις σκέψεις μου μέσα από μια φιλόξενη -τότε- στήλη που πρόσφατα έγινε αφιλόξενη στο πλαίσιο της μονοφωνίας για το θέμα της πανδημίας. Είχα λοιπόν τότε γράψει με τον τίτλο «Είναι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια νοσοκομεία συνταξιούχων ιατρών;» Η επιχειρηματολογία μου δεν έχει αλλάξει και γι’ αυτό το λόγο όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να την διαβάσει στην παραπομπή που παρατίθεται.
Τηλεστάρ Ειδικοί και Κορονοϊός: Η μόνη έγκυρη και νόμιμη επιστημονική άποψη.
Όμως στις μέρες του κορονοϊού έρχεται στην επικαιρότητα το πρόβλημα επαυξημένο. Είναι η γνωστή εμπλοκή του νόμιμου με το ηθικό. Οι μέρες αυτές λοιπόν ανέδειξαν κάποιους τηλεστάρ. Άνθρωποι που χρόνια επιτελούσαν ένα αθόρυβο -αξιόλογο, μέτριο ή ανύπαρκτο- έργο ξαφνικά γεμίζουν καθημερινά τις οθόνες των τηλεοράσεων, τις στήλες των εφημερίδων, τις ιστοσελίδες γνωστών και άγνωστων μέσων αλλά και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Με ύφος χιλίων καρδιναλίων λένε την μόνη έγκυρη και νόμιμη επιστημονική άποψη (όλες τις άλλες τις έχει κλείσει στη φυλακή ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών γιατί διασαλεύουν τη δημόσια τάξη…. συγγνώμη υγεία». Αυτοί οι άνθρωποι φερόμενοι ως οι μόνοι ειδικοί κάνουν μια καινούρια καριέρα που κέρδος τους είναι να τη διατηρήσουν και να την αναδείξουν όσο περισσότερο γίνεται.
Τηλεστάρ Ειδικοί και Κορονοϊός: Μια περίπτωση.
Κάποιος λοιπόν από αυτούς, λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή του παραιτείται από το Πανεπιστήμιο για να γίνει στέλεχος ιδιωτικού θεραπευτηρίου. Δεν περιμένει καν να ολοκληρωθεί η θητεία του για να αποχωρήσει ως ομότιμος καθηγητής. Εγκαταλείπει ερευνητικό έργο -αν υπάρχει-, ακαδημαϊκές και κλινικές υποχρεώσεις, ασθενείς και φοιτητές της πόλης που τον φιλοξένησε επί πολλά χρόνια και έρχεται για συγκεκριμένους λόγους στον Ιδιωτικό τομέα. Ακολουθούν δηλώσεις του όπως ακριβώς δημοσιεύτηκαν για να μη θεωρηθεί ότι παρερμηνεύουμε τα λόγια και τις προθέσεις του:
Οι δηλώσεις
«Σου είχα δηλώσει εδώ και τέσσερις μήνες ότι μου είχαν γίνει δελεαστικές προτάσεις και το σκεφτόμουν. Το γεγονός ότι ήμουν μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων ∆ηµόσιας Υγείας και Μέλος της Οµάδας ∆ιαχείρισης Κρίσης του κορωνοϊού της Ε.Ε. και εκτιθέμην σχεδόν καθημερινά στα ΜΜΕ ιδιαίτερα μετά την αύξηση της επιδημικής καμπύλης, είχε σαν αποτέλεσμα να μου προταθεί από το «Μετροπόλιταν», θέση Διευθυντού Κλινικής με Γραμματεία και μάλιστα να φέρω δύο βοηθούς της επιλογής μου και βέβαια με πολύ καλή αμοιβή», τόνισε σε συνεργάτη της στήλης.
Το τι ακριβώς έγειρε την παλάντζα, το αποδίδει στο κλίμα του τελευταίου μήνα στο ΠΓΝΠ. «Το θέμα με την πρώην Διοικήτρια Γιούλα Μαμή ήταν ένα ισχυρό πλήγμα που είχε διαμορφώσει ένα άσχημο κλίμα που με έκανε να σκεφτώ. Αν είχα εκλεγεί Πρόεδρος είναι αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσα να τα παρατήσω. Με προβλημάτισε το γιατί δεν εξελέγην, αλλά μέχρι εκεί. Θεωρώ ότι μου άνοιξε το δρόμο και έκλεισα πίσω μου τις αμφιταλαντεύσεις. Η απόφαση έπρεπε να παρθεί τώρα που είχα αυτή την προσφορά. Τώρα ήταν μια ευκαιρία που ξέρω πως μπορεί να μην την είχα μετά την συνταξιοδότησή μου», εξήγησε στο συνεργάτη της στήλης.
Η αξιοποίηση των θέσεων.
Επειδή νομίζω ότι με διαβάζουν έξυπνοι άνθρωποι δε θέλω να πω πολλά πάνω σε αυτές τις δηλώσεις. Να βοηθήσω μόνο την σκέψη όσων δεν ασχολούνται με τα θέματα αυτά. Ένας καθηγητής αξιοποιεί τη θέση που του έδωσε το Πανεπιστήμιο για να γίνει μέλος της μιας επιτροπής, η επιτροπή αυτή του δίνει τη δυνατότητα να εκτίθεται καθημερινά στα ΜΜΕ οπότε εξασφαλίζει πλατιά δημοσιότητα, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να του γίνει μια παχυλή πρόταση από ένα νοσοκομείο του Ιδιωτικού χώρου και αυτός παραιτείται από το Πανεπιστήμιο ενάμισι χρόνο πριν ολοκληρωθεί η θητεία του γιατί αν περίμενε να ολοκληρωθεί ίσως δε θα ήταν πια στην επικαιρότητα και άρα δε θα είχε τόσο καλές προτάσεις. Ως επιχείρημα επικαλείται και το ότι δεν τον εξέλεξαν πρόεδρο του τμήματος πράγμα που τον ώθησε ακόμη περισσότερο στην απόφασή του.
Ειλικρινής ο καθηγητής αλλά και κυνικός κατά τη γνώμη μου. Σε αυτούς που θα πουν ότι καλά έπραξε για το συμφέρον του θα απαντούσα ότι ο καθένας σκέφτεται ανάλογα με τις ηθικές αρχές του αλλά εμένα δε μου πέφτει άλλος λόγος. Το μόνο, ότι μου φαίνεται επικίνδυνη η ανάθεση της σωτηρίας της κοινωνίας σε ανθρώπους που βάζουν τόσο ψηλά το προσωπικό τους συμφέρον.