Μήπως βιαζόμαστε να πανηγυρίσουμε για τη νίκη στη μάχη με τον κορονοϊό;

Mάχη κατά του κορωνοϊού . 'Αρθο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Mάχη κατά του κορωνοϊού : Σε θέματα ζωής και υγείας δεν χωρούν ανευθυνότητες ούτε εγωισμοί.

(Mάχη κατά του κορωνοϊού) Να ξεκινήσουμε τις σκέψεις μας με μια απαραίτητη διατύπωση. Σε θέματα ζωής και υγείας δεν χωρούν ανευθυνότητες ούτε εγωισμοί. Ο λειτουργός της υγείας θα πρέπει να είναι σοβαρός, υπεύθυνος και απλός γιατί κάθε παρέκκλισή του από αυτά θα αποβεί σε βάρος του ασθενή που του εμπιστεύτηκε τη ζωή του. Σε τόσο σοβαρά θέματα δε χωρούν ούτε κομματισμοί ούτε συμπάθειες, αντιπάθειες ή ανταγωνισμοί. Με αυτά λοιπόν κατά νου ας κάνουμε κάποιες σκέψεις για το κρίσιμο θέμα των ημερών με μόνο στόχο να βοηθήσουμε τη σκέψη και των λιγότερο ειδικών.

Mάχη κατά του κορωνοϊού : Επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος της πανδημίας.

Μέσα στις συνθήκες εγκλεισμού που βιώνουμε τις εβδομάδες που προηγήθηκαν διαπιστώνουμε τις τελευταίες ημέρες μια εντελώς επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος της πανδημίας, με δηλώσεις, επισκέψεις σε χώρους νοσοκομείων και χειρισμούς από τα κατεξοχήν υπεύθυνα πρόσωπα, που προδίδουν προσπάθειες να κεφαλαιοποιηθεί κάποια υποτιθέμενη νίκη που μόνη η Ελλάδα παγκοσμίως κατήγαγε. Μάλιστα φιλικά προς την εξουσία μέσα μεταδίδουν διθυραμβικά σχόλια ξένων πρακτορείων και δημοσιεύουν καμπύλες που αποδεικνύουν ότι η σοβαρή Ελλάδα δίδαξε χώρες με πολύ μεγαλύτερη οργάνωση και αξιόλογα συστήματα υγείας.

Mάχη κατά του κορωνοϊού: Η πλασματική εικόνα  της νίκης…

Επικρατεί λοιπόν μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού για τα μέτρα που ήσαν από τα πιο έγκαιρα παγκοσμίως, το μικρό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων και μια υπόσχεση που αρχίζει να σχηματοποιείται ότι θα βγούμε αλώβητοι από τον πόλεμο με «τον αόρατο εχθρό» ενώ παγκόσμιοι γίγαντες θα βγουν με σοβαρά προβλήματα. Παραπλανητικά χρησιμοποιούνται εικόνες νοσοκομείων  από χώρες με σοβαρά προβλήματα όπως η Ιταλία και η Ισπανία και κάνοντας ένα άλμα χρησιμοποιούμε όρους για το εγχώριο προσωπικό υγείας όπως «ήρωες με μάσκες και άσπρες και πράσινες μπλούζες». Απλώς να ενημερώσουμε όσους δεν το γνωρίζουν ότι η κίνηση στα εγχώρια νοσοκομεία,  λόγω μικρού αριθμού κρουσμάτων που χρειάζονται νοσηλεία αλλά και για λόγος φόβου και διαχείρισης των υπολοίπων περιστατικών, είναι περιορισμένη και η πίεση προς το προσωπικό μικρότερη ακόμη και από τις κανονικές περιόδους.

Mάχη κατά του κορωνοϊού : Τί χρειάζεται για να σταματήσει  μια πανδημία;

Ας  δούμε όμως ποια είναι η αλήθεια και μάλιστα σταχυολογώντας δημόσιες δηλώσεις του επιστημονικού επιτελείου που διαχειρίζεται την κρίση. Πρώτα απ’ όλα ας ξεκινήσουμε με  δήλωση της αναπληρώτριας Καθηγήτριας Επιδημιολογίας στην Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ και βασικού μέλους της ομάδας που ασχολείται με τον κορονοϊό στην Ελλάδα. Τι λέει λοιπόν; Ότι φαίνεται ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου έχει νοσήσει περίπου το 1% των Ελλήνων χάρη στα μέτρα που λήφθηκαν. Δηλαδή περίπου 100.000 άνθρωποι.

Έχουμε εξηγήσει και σε προηγούμενο άρθρο μας ότι για να σταματήσει μια πανδημία χρειάζεται να μολυνθεί το 40%-70% των κατοίκων. Δηλαδή για την Ελλάδα 4.000.000- 7.000.000. Από αυτούς θα πεθάνει το ποσοστό της θνητότητας του ιού (δεν είμαστε απολύτως σίγουροι ακόμη ποιο είναι αυτό ίσως κοντά στο 1%) είτε νοσήσουμε όλοι μαζί  είτε νοσήσουμε λίγοι λίγοι. Δεν έχει να κάνει με την ποιότητα του συστήματος υγείας. Απλώς αν το σύστημα υγείας καταρρεύσει θα πεθάνουν και κάποιοι περισσότεροι που σε συνθήκες ανεξέλεγκτες, όπως π.χ. συνέβη στην Ιταλία, μπορεί να γίνουν πολύ περισσότεροι.

 

  ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1.

Mάχη κατά του κορωνοϊού και η αντοχή του συστήματος υγείας.

Στο διάγραμμα 1, που έχουμε δημοσιεύσει ξανά, η οριζόντια γραμμή δείχνει την αντοχή του συστήματος υγείας, δηλαδή την ικανότητα να νοσηλεύει σε κατάλληλες συνθήκες θαλάμου ή ΜΕΘ όλους όσοι καταφεύγουν σε αυτό. Αν η καμπύλη ξεπεράσει αυτή τη γραμμή όσοι βρίσκονται πάνω από αυτή πεθαίνουν χωρίς την απαραίτητη βοήθεια. Όσο όμως πιο γρήγορα ανέβει η καμπύλη των κρουσμάτων τόσο πιο γρήγορα θα ανοσοποιηθεί ο πληθυσμός και θα λήξει η πανδημία. Άρα το ιδανικό είναι να έχω πολύ καλό σύστημα υγείας, η οριζόντια γραμμή να είναι ψηλά, να νοσήσουν γρήγορα όσοι πρέπει να νοσήσουν και το πρόβλημα να λήξει το συντομότερο δυνατό.

Κορονοϊός και προβληματικό σύστημα υγείας. Η πέριπτωση της Ελλάδας.

Αν το σύστημα είναι προβληματικό η οριζόντια γραμμή είναι πολύ προς τα κάτω και η καμπύλη πρέπει να μην την ξεπερνά, άρα να νοσούν τα άτομα λίγα λίγα και η  επίπεδη σχεδόν καμπύλη να τραβά σε απροσδιόριστο χρόνο. Ας μην μας ενθουσιάζει λοιπόν ο όρος επιπεδοποίηση που ακούγεται συχνά γιατί  τι σημαίνει αυτό στην πράξη;  Η Ελλάδα με ένα πολύ αδύναμο σύστημα υγείας, που πρέπει να αντέξει, πρέπει να τραβήξει όσο περισσότερο μπορεί την καμπύλη νόσησης. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το καλοκαίρι θα νοσήσουν όσο το δυνατό λιγότεροι, θα μεσολαβήσουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής υγρασίας που θα δώσουν μια ανάσα  και το φθινόπωρο θα έχουμε έξαρση και πάλι του προβλήματος με ανάγκη να ληφθούν πάλι μέτρα και να βρεθούμε μπροστά στο ίδιο πρόβλημα που θα τραβήξει για αρκετό ακόμη χρόνο.

Κορονοϊός και προβληματικό σύστημα υγείας. Ο δεύτερος γύρος…

Έτσι εξηγούνται οι δηλώσεις του επικεφαλής  λοιμωξιολόγου ότι βρισκόμαστε προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου και θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για νέα έξαρση το Σεπτέμβριο. Ο εκ του εξωτερικού πάλι ειδικός και υπεύθυνος μια προηγούμενη περίοδο για το σύστημα υγείας, μας συμβουλεύει- προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων απομόνωσης θα φέρει την καταστροφή. Ο υπουργός υγείας επίσης μας προειδοποιεί ότι τον επόμενο χειμώνα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για διπλό πρόβλημα, αυτό της εποχιακής γρίπης και του νέου κορονοϊού.

Ακόμη και όταν θα κυκλοφορήσουμε, λοπως κυκλοφορήσουμε, ξανά στο ενδιάμεσο και πολύ περισσότερο από το Σεπτέμβριο, θα πρέπει να μην ανοίξουν τα σχολεία γιατί σύμφωνα με έτερο γνωστό λοιμωξιολόγο της επιτροπής δεν αφήσαμε με το κλείσιμο των σχολείων να μεταδοθεί ο ιός στα παιδιά και άρα όταν αυτά ξαναβρεθούν μαζί θα είμαστε στο ίδιο επικίνδυνο σημείο του Μαρτίου. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας με κατεπείγον έγγραφο ζητά την καταγραφή από τα σχολεία των υπολογιστών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εξ αποστάσεως εκπαίδευση και μάλλον αυτό δε προλαβαίνει να γίνει για να χρησιμοποιηθούν το Μάιο του 2020.

 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2.

Mάχη κατά του κορωνοϊού και θριαμβολογία.

Βλέποντας τον αριθμό των θυμάτων στο διάγραμμα 2 θα μπορούσαμε επιπόλαια να θριαμβολογήσουμε για την ικανότητα της χώρας μας να προστατεύει τους πολίτες της, όμως σύμφωνα με όσα έχουμε ήδη αναφέρει ο απόλυτος αριθμός των θυμάτων δε μπορεί να πει κάτι αν δεν ξέρουμε τον αριθμό των κρουσμάτων. Αν με αυτό τον αριθμό των θυμάτων Ολλανδία και Βέλγιο έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο νόσησης του πληθυσμού τους ή είναι π.χ. στο 30% και εμείς είμαστε ακόμη στο 1%-2% τότε  αυτοί τελειώνουν ενώ στην Ελλάδα τα πολλά θύματα θα έρθουν στο μέλλον λίγα- λίγα. Αυτοί όμως θα γυρίσουν στην κανονικότητά τους άμεσα κι εμείς του χρόνου τέτοιον καιρό αν δεν έχει βρεθεί εμβόλιο ή κάποια αποτελεσματική θεραπεία θα είμαστε ακόμη σε καραντίνα. 

Προληπτικά μέτρα, αδύναμο σύστημα υγείας και ο τουρισμός.

Είναι βέβαιο ότι με το σύστημα υγείας που διαθέτουμε δε θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα αλλά χρειάζεται να παραδεχθούμε ότι η προσπάθεια να διασώσουμε τον πληθυσμό στο αδύναμο σύστημά μας συνεπάγεται απροσδιόριστο διάστημα προληπτικών μέτρων. Γι’ αυτό και σημαντικό στέλεχος του τουρισμού προειδοποιεί ότι αυτό το καλοκαίρι δε θέλουμε τουρίστες από τη Δυτική Ευρώπη και την Ασία. Προτιμούμε εσωτερικό τουρισμό, τουρίστες από τη Βαλκανική γιατί οι χώρες τους έχουν πάρει τα ίδια δρακόντεια μέτρα για τους ίδιους με εμάς λόγους ανοργανωσιάς και τουρίστες από τα πλούσια κράτη της Αραβικής χερσονήσου που λόγω καιρικών συνθηκών δεν έχουν μεγάλη εξάπλωση της νόσου.

Φοβόμαστε ότι η ευάλωτη Ελλάδα θα κινδυνεύσει από χώρες που έχουν ήδη κάνει τον κύκλο τους. Κι έτσι θα παραμείνουμε μέσα μέχρι να δημιουργηθεί το λεγόμενο ανοσολογικό τείχος του 40%  νοσησάντων τουλάχιστον ή μέχρι αυτό να επιτευχθεί  με εμβολιασμό.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 3.

Κορονοϊός, κρούσματα , ασυμπτωματικοί ασθενείς και αξιοπιστία μετρήσεων.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που φαίνονται στο  διάγραμμα 3 δεν έχουν αξία παρά μόνο εφ’ όσον το τεστ για τον ιό γίνεται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ΚΑΙ σε ασυμπτωματικούς ασθενείς. Στην Ελλάδα που ελέγχουμε μόνο αυτούς που εισάγονται με σοβαρά συμπτώματα, ο αριθμός είναι εντελώς αναξιόπιστος. Είναι αστείο να λέμε ότι έχουμε 2.000 κρούσματα όταν ξέρουμε με επιδημιολογικά μοντέλα ότι είναι περισσότερα από 100.000 (κατά τη δήλωση του επίσημου μέλους της επιτροπής που προαναφέραμε).

Κάποιες χώρες που παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων όπως π.χ. η Γερμανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Αυστρία, κάνουν πολύ εκτεταμένο έλεγχο με τεστ σε άτομα του γενικού πληθυσμού. Αυτό έχει και ένα ακόμη πλεονέκτημα. Προφυλάσσει από ασυμπτωματικούς και τα υπόλοιπα ανυποψίαστα άτομα πράγμα που φυσικά δε συμβαίνει όταν για να εξεταστεί κάποιος πρέπει να έχει ήδη σοβαρά συμπτώματα. Στο διάγραμμα 4 φαίνονται τα τεστ που έχουν διενεργηθεί ανά εκατομμύριο κατοίκων σε δημοσίευση του Πολυτεχνείου Κρήτης στις 8/4/20.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 4.

Κράτη και νούμερα κρουσμάτων…

Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος   τα κράτη που τώρα λοιδορούμε να έχουν ξεμπερδέψει με την πανδημία όταν εμείς θα αντιμετωπίζουμε το δεύτερο και πολύ σοβαρό ημίχρονο του αγώνα. Εξάλλου οι ποδοσφαιρόφιλοι ξέρουν ότι η μαζική άμυνα, το λεγόμενο κατενάτσιο, μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις του τελευταίου λεπτού με γκολ και ανατροπή.

Υ.Γ. Και για όσους νομίζουν ότι μόνο εμείς παίζουμε “κατενάτσιο” να μερικές πιο λαμπρές – κατά δήλωσή  τους-  χώρες από εμάς:  Αλβανία, 333 κρούσματα, 20 νεκροί, 99 έχουν γίνει καλά. Βοσνία, 632 κρούσματα, 21 νεκροί, 30 έχουν γίνει καλά. Κροατία, 1126 κρούσματα, 12 νεκροί, 119 έχουν γίνει καλά. Κοσσυφοπέδιο, 140 κρούσματα, ένας θάνατος, 23 έχουν γίνει καλά. Μαυροβούνιο, 203 κρούσματα, ένας νεκρός. Σκόπια, 483 κρουσματα , 17 νεκροί, 20 έχουν γίνει καλά. Ρουμανία, 3616 κρούσματα, 146 νεκροί, 329 έχουν γίνει καλά. Σλοβενία, 997 κρούσματα, 28 νεκροί, 79 έχουν γίνει καλά. Σερβία, 1624 κρούσματα, 44 νεκροί, 15 έχουν γίνει καλά. Τα συμπεράσματα δικά σας….