Κορονοϊός και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
(Κορονοϊός και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) Από το ξεκίνημα της πανδημίας με μια σειρά από άρθρα τονίζαμε τη σημασία της οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.). Αποτελούσε κατά τη γνώμη μας τον ακρογωνιαίο λίθο της αντιμετώπισης μιας νόσου με ευρεία διάδοση και μικρή βαρύτητα. Θα ήταν πολύ σημαντικό αν οι ασθενείς μπορούσαν να απευθυνθούν στον προσωπικό τους ιατρό και να πάρουν αρχικά μια έγκυρη πληροφόρηση.
Κορονοϊός και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.Ο προσωπικός ιατρός.
Ο ιατρός αυτός που θα γνώριζε και τα επιμέρους προβλήματά τους θα ήταν ο καταλληλότερος να τους καθησυχάσει αρχικά, να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει να αποφύγουν την επίσκεψη σε νοσοκομείο. Κάτι τέτοιο θα αποσυμφορούσε το τριτοβάθμιο νοσοκομείο, θα βελτίωνε την παροχή υπηρεσιών σε αυτούς που πραγματικά χρειάζονταν νοσηλεία και θα περιόριζε τις νοσηλείες που θα αφορούσαν ενδονοσοκομιακές λοιμώξεις που είναι τελικά και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Κορονοϊός και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. ΠΦΥ αντί lockdown και επιδόματα.
Μια τέτοια τακτική απαιτούσε σχεδιασμό αλλά ήταν η μεγάλη πρόκληση. Με τα χρήματα που δαπανήθηκαν σε επιδόματα και σε lockdown θα μπορούσαμε επιτέλους να οικοδομήσουμε ένα πρότυπο σύστημα ΠΦΥ, που υπήρξε πάντα η αδυναμία του ΕΣΥ στον τόπο μας.
Κορονοϊός και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.Η προβολή των ΜΕΘ ως η μόνη λύση.
Αντίθετα η πολιτική ηγεσία υπό την –κατά τη γνώμη μου- σκόπιμη παραπλάνηση από μέρους ομάδας των «ειδικών» στράφηκε στην αντίθετη κατεύθυνση. Την προσπάθεια δημιουργίας ΜΕΘ και την προβολή τους ως τη μόνη λύση. Αυτό υπήρξε ιδιαίτερα ακριβό αλλά κυρίως αναποτελεσματικό. Κάθε μέρα ακούμε δεκάδες θανάτους όμως οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ αυξάνουν ή μένουν σταθεροί.
Αυτό σημαίνει ότι πεθαίνουν νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και αυτοί αντικαθίστανται από άλλους που θα πεθάνουν σύντομα. Η γνωστή εργασία που ονομάστηκε και έκθεση Τσιόδρα- Λύτρα γράφτηκε για να αποδείξει ότι υπό πίεση το ΕΣΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει και άρα πρέπει να εμβολιαστούμε για να μην πιέζουμε το Σύστημα Υγείας. Δεν τους πέρασε από το μυαλό ότι το καλύτερο για να μην πιέζεται το ΕΣΥ ήταν οι ασθενείς να μένουν στα σπίτια τους.
Ο πανικός των ασθενών που βρίσκονται θετικοί.
Επειδή ασκώ μάχιμη ιατρική και γνωρίζω πολύ καλά τους ασθενείς μου θα ήθελα να καταθέσω κάποια πράγματα από την προσωπική μου εμπειρία. Κατ’ αρχάς σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονται θετικοί πανικοβάλλονται. Γι’ αυτό έχει φροντίσει η τραγική και εφιαλτική προπαγάνδα των ΜΜΕ. Είχαμε επισημάνει από τις πρώτες εβδομάδες του 2020 ότι η τρομοκρατία κάνει κακό.
Οι ασθενείς μου επικοινωνούν μαζί μου φοβισμένοι. Το κλίμα αλλάζει μόλις τους ενημερώσω ότι πρόκειται για μια ίωση που κατά πάσα πιθανότητα θα περάσει με ήπια συμπτώματα και σε πρώτη φάση απλά χρειάζονται αντιπυρετικά, καλή ενυδάτωση, ανάπαυση και ηρεμία. Εάν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα θα επικοινωνήσουμε και θα δώσουμε λύσεις. Μόνο αν ξεπεραστούν κάποια όρια θα χρειαστεί υποστήριξη σε νοσοκομείο. Σας διαβεβαιώνω ότι κατάφερα και απέτρεψα αρκετούς από άσκοπη μετάβαση σε νοσοκομείο και συν Θεώ δεν κινδύνεψε κανείς.
Ο φόβος, το ΕΣΥ που καταρρέει και τα κρατικά παπαγαλάκια.
Αντίθετα οι περισσότεροι ασθενείς που βρίσκονται θετικοί πανικοβάλλονται, αρχίζουν τις αμφιβόλου ποιότητας θεραπείας παρακινημένοι από κάποιο γνωστό «που του το είπε ιατρός» ή σπεύδουν σε κάποιο νοσοκομείο. Εκεί ένας άγνωστος ιατρός που έχει δει δεκάδες ασθενείς από το πρωί θα τον εισαγάγει στο νοσοκομείο «για να έχει ήσυχο το κεφάλι του». Από εκεί και πέρα τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους.
Κατά ένα περίεργο λόγο μέσα σε ένα ΕΣΥ που καταρρέει, τα κρατικά παπαγαλάκια προτιμούν το δρόμο του νοσοκομείου. Κατέταξαν τους ιατρούς που δίνουν τη μάχη να κρατήσουν τους ασθενείς στο σπίτι στους «ψεκασμένους» και τους πολέμησαν αλύπητα. Ρεπορτάζ από ιατρούς που κατηγορούνται από αγανακτισμένους συγγενείς ότι ολιγώρησαν, παραπομπές στα πειθαρχικά Ιατρικών Συλλόγων που αντιδρούν ακαριαία γιατί κάποιος ιατρός ΠΦΥ έκανε το καθήκον του κλπ.
Κορονοϊός και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.Η επιστράτευση ιδιωτών ιατρών.
Και βέβαια εξάρθρωση όποιας δομής ΠΦΥ υπάρχει στον τόπο μας με επιστράτευση ιδιωτών ιατρών και ιατρών δημοσίων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για να χρησιμοποιηθούν σε νοσοκομεία. Βάζουμε ένα ποδοσφαιριστή να παίξει μπάσκετ γιατί δεν έχουμε παίκτες. Και έτσι και μπάσκετ δεν παίζεται αλλά και η ποδοσφαιρική ομάδα διαλύεται. Ένας ιατρός που δεν εργάζεται σε νοσοκομείο χρειάζεται πολύ χρόνο για να προσαρμοστεί σε νοσοκομειακές συνθήκες.
Μέχρι μάλιστα να γίνει αυτό –αν γίνει ποτέ- έχουν χαθεί πολλές ανθρώπινες ζωές. Διώχνουμε τους νοσοκομειακούς γιατί είναι απείθαρχοι και δεν εμβολιάζονται, στη θέση τους φέρνουμε ιδιώτες που δεν έχουν καμία εξοικείωση με το αντικείμενο.
Η ΠΦΥ του Περιφερειάρχη και πρόεδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Βέβαια για όλα υπάρχει η επικοινωνία. Και αυτή διαθέτει το πολυεργαλείο της. Ο Περιφερειάρχης και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έφτιαξε δίκτυο ΠΦΥ σε λίγές μέρες. Έκανε μερικές συσκέψεις με δικούς του ανθρώπους και ανακοίνωσε τηλεϊατρική ΠΦΥ με λίγες δεκάδες εθελοντές. Έτσι χωρίς εκπαίδευση και συντονισμό.
Δυστυχώς η Υγεία είναι πολύ σοβαρό πράγμα γιατί τα παιχνίδια με αυτήν οδηγούν σε χιλιάδες θανάτους. Δεν είναι τηλεπαιχνίδι ή ριάλιτι. Χρειάζεται σχεδιασμό, στόχους, πρόγραμμα και σοβαρά πρόσωπα. Θα μπορούσε ίσως ο διεθνής εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αντί να αναλίσκεται σε κακόγουστα υβριστικά αστεία για την Χριστιανική Πίστη, ως καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας να βοηθήσει σε αυτό.
Η πανδημία σαρώνει και οι επιδόσεις της χώρας μας είναι τραγικές. Μήπως θα έπρεπε έστω και την ύστατη στιγμή να κάνουμε κάτι;