Καρδιακή ασυστολία. Τι είναι;
Ένας πραγματικός εφιάλτης για τον κάθε άνθρωπο είναι η περίπτωση που η καρδιά του σταματήσει να χτυπάει. Αυτό ασφαλώς ταυτίζεται με το θάνατο. Όσο και αν το θεωρούμε αυτονόητο, υπάρχει ένα ακούραστο όργανο που λέγεται καρδιά. Ο μυς της καρδιάς, το μυοκάρδιο, στέλνει αίμα 50-100 φορές το λεπτό, εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο 365 ημέρες το χρόνο, όλη μας τη ζωή. Αν γίνει ένας υπολογισμός για κάποιο άνθρωπο με 70 παλμούς το λεπτό, η καρδιά στέλνει αίμα 36.792.000 φορές το χρόνο. Αν η καρδιά σταματήσει να λειτουργεί περισσότερο από 2,5 δευτερόλεπτα τότε ο άνθρωπος υπάρχει κίνδυνο να χάσει τις αισθήσεις του. Μετά από λίγα λεπτά, 5 περίπου, χωρίς καρδιακό παλμό, ο εγκέφαλος παθαίνει σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες και θεωρείται πια εγκεφαλικά νεκρός.
Καρδιακή ασυστολία. Πως προκαλείται;
Η καρδιά μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί ή λόγω παύσης της ηλεκτρικής δραστηριότητάς της όπου δεν παράγονται ή δεν προωθούνται τα ηλεκτρικά ερεθίσματα (φλεβοκομβοκολπικός αποκλεισμός, κολποκοιλιακός αποκλεισμός). Μπορεί όμως αδυναμία συστολής της καρδιάς να προκύψει από μια θανατηφόρο αρρυθμία (κοιλιακή ταχυκαρδία, κοιλιακή μαρμαρυγή). Το τελικό αποτέλεσμα είναι η καρδιακή παύση, η ασυστολία της καρδιάς και τελικά βέβαια ο θάνατος.
Καρδιακή ασυστολία. Μπορεί να μας συμβεί;
Όλα αυτά δικαιολογούν την εισαγωγή μας περί πραγματικού εφιάλτη. Διακοπή της καρδιακής λειτουργίας, καρδιακή παύση ή ασυστολία όπως λέγεται πιο επιστημονικά, οδηγεί σε θάνατο. Γι’ αυτό μετά την πρώτη ανησυχία, η ερώτηση που έρχεται στη σκέψη είναι: «Κινδυνεύει να σταματήσει η καρδιά μου;» Θα απαντήσουμε γενικά: «Ευτυχώς στα καλά καθούμενα όχι». Δε σταματά η καρδιά χωρίς να υπάρχει λόγος. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αν σταματήσει εξαιτίας κάποιου λόγου, το λόγο αυτόν τον ήξερε από πριν ο ατυχής που έχασε τη ζωή του.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί πράγματι να είναι επίσημα καρδιοπαθής. Μπορεί να παρακολουθείται από τον καρδιολόγο του και η δυσάρεστη κατάληξη είναι αποτέλεσμα κακής έκβασης της νόσου. Ένας ασθενής με στεφανιαία νόσο, βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, βαλβιδοπάθεια, μυοκαρδιοπάθεια ή μια σειρά άλλων προβλημάτων μπορεί παρά τη φαρμακευτική αγωγή να έχει τη δυσάρεστη επιπλοκή της καρδιακής παύσης. Εδώ ρόλο παίζει η γνώση και η εμπειρία του καρδιολόγου και η ειλικρινής σχέση τους.
Καρδιακή ασυστολία. Το πρώτο σύμπτωμα
Η καρδιακή παύση μπορεί να είναι όμως και το πρώτο συμβάν σε κάποιον που δε γνωρίζει ότι έχει προβλήματα με την καρδιά του. Μπορεί να έχει ενοχλήματα που δεν τα έχει αξιολογήσει ή φοβάται να επισκεφτεί το γιατρό του γι’ αυτά. Μπορεί όμως να μην έχει καμία προειδοποίηση. Η καρδιακή παύση είναι το πρώτο και τελευταίο σύμπτωμα. Αυτό είναι και το πιο ανησυχητικό.
Καρδιακή ασυστολία. Τι πρέπει να γίνει;
Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; Το απλό. Συστηματική επικοινωνία με τον καρδιολόγο. Αυτός μέσα από τις γνώσεις και την εμπειρία του μπορεί να υποβάλει τον ασθενή στις κατάλληλες εξετάσεις. Με βάση τα αποτελέσματα μπορεί να υπολογίσει τον κίνδυνο και στη συνέχεια φαρμακευτικά ή με κατάλληλες παρεμβάσεις να τον ελαχιστοποιήσει τοποθέτηση. Αν χρειαστεί μπορεί με τη βοήθεια κάποιου μηχανήματος (βηματοδότης, απινιδωτής) να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος και να λυθεί το πρόβλημα. Είναι καλό ο καρδιολόγος και ιδιαίτερα ο έμπειρος, να γίνει ο σύμβουλος του καθενός μας. Ξοδεύουμε χρόνο για πολύ πιο ασήμαντα πράγματα. Όλα αυτά μπορούν να ολοκληρωθούν μόνο αν συνεχίσουμε να ζούμε. Αυτό όμως απαιτεί πρόληψη.