Υπάρχει άραγε ιατρική δεοντολογία;

Ιατρική δεοντολογία:υπάρχει; Άρθρο του Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Ιατρική δεοντολογία:υπάρχει;

(άρθρο-Ιατρική δεοντολογία:υπάρχει;-) Από την περίοδο της πανδημίας είχαμε επισημάνει ότι κάποια πράγματα που ασφαλώς προϋπήρχαν φάνηκαν με πολύ κραυγαλέο τρόπο. Είδαμε δηλαδή εικόνες μέσα από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανθρώπων, οι οποίοι έδιναν μάχη για τη ζωή τους και οι οποίοι γινόντουσαν βορά στην περιέργεια αλλά και στην τρομολαγνεία του φιλοθεάμονος κοινού. Άνθρωποι, διασωληνωμένοι, οι οποίοι κυριολεκτικά βρίσκονταν μερικά βήματα πριν από το τέλος, γίνονταν πρωτοσέλιδα ή εικόνες στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των σταθμών. Βλέπαμε σκηνές από τη διασωλήνωση, την αποσωλήνωση ανθρώπων, τις οποίες διέρρεαν πρόσωπα μέσα από το νοσοκομείο οι ίδιοι οι θεματοφύλακες της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Βλέπαμε γιατρούς και νοσηλευτές να δίνουν παραγγέλματα σε ανθρώπους πολύ ταλαιπωρημένους να παίρνουν βαθιές ανάσες ή  να βγαίνουν από τη μονάδα εντατικής θεραπείας για το θάλαμο νοσηλείας εν μέσω τεχνητής ευφορίας.

Ιατρική δεοντολογία:υπάρχει;Γιατροί ,νοσηλευτές ,υπόλοιπο προσωπικό έχουν ακούσει κάτι σχετικό;

Όπως καταλαβαίνει ο κάθε λογικός άνθρωπος ακόμη και αν δεν είναι γνώστης των κανόνων της δεοντολογίας της ιατρικής επιστήμης, όλα αυτά παραβιάζουν μια σειρά από κανόνες. Κατά κύριο λόγο τον πιο απλό από τους κανόνες που αφορά τα προσωπικά δεδομένα του κάθε ανθρώπου. Προφανώς ακόμη και στην σαρκοβόρα κοινωνία μας το να διεισδύει κανείς στην κρεβατοκάμαρα κάποιου και να τον δείχνει σε κατάσταση ασθένειας και αδυναμίας είναι κάτι το οποίο είναι κραυγαλέα ανήθικο. Πολύ δε περισσότερο όταν αφορά πληροφορίες για την υγεία του  και την πορεία της ασθένειάς του. Πιθανώς οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ δεν έχουν ακούσει ποτέ στη ζωή τους κάτι για το ιατρικό απόρρητο.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι φαίνεται ότι ούτε οι γιατροί ούτε οι νοσηλευτές ούτε το υπόλοιπο προσωπικό έχει ακούσει κάτι σχετικό.  Και το άκρως ανησυχητικό είναι ότι ούτε οι δικαστικές αρχές, οι περίφημοι εισαγγελείς αλλά και διάφοροι δικαστικοί λειτουργοί που τόσο ευαίσθητοι είναι όταν κάποιος κλωτσήσει ένα γατάκι ή  «διασπείρει ψευδείς ειδήσεις» (η επίσημη εκδοχή για τον κορονοϊό την εποχή της πανδημίας) στην περίπτωση των ανθρώπων αυτών φαίνεται ότι τηρούσαν άλλους κανόνες. Δύο μέτρα και δύο  σταθμά.

Οι τηλεστάρ επιστήμονες της περιόδου του κορονοϊού.

Από την άλλη πλευρά, η περίοδος του κορονοϊού ανέδειξε κάποιους τηλεστάρ. Επιστήμονες, οι οποίοι ξημεροβραδιάζονταν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και έδιναν συνεχώς συνεντεύξεις όχι μόνο για θέματα ιατρικής αλλά και θέματα παντός είδους. Οι άνθρωποι αυτοί διψούσαν για δημοσιότητα, για αυτό και μετά το πέρας της πανδημίας συνέχισαν να συναγελάζονται με τους τηλεοπτικούς παραγωγούς και να αναφέρονται σε διάφορα ζητήματα ευκαίρως ακαίρως.

Αφορμή παίρνω από την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας ενός ανθρώπου του θεάματος που νοσηλεύεται στο Τζάνειο νοσοκομείο με εγκεφαλικό. Με πολλή κατάπληξη άκουσα την Πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών και τηλεσταρ της εποχής  του κορονοϊού να αναφέρει λεπτομέρειες για την πορεία της υγείας του στο φιλοθεάμον κοινό και να κάνει προβλέψεις για το μέλλον της. Είναι πραγματικά πάρα πολύ επικίνδυνο ένας γιατρός και μάλιστα ως συνδικαλιστής ενός από τους βασικούς πυλώνες του εθνικού συστήματος υγείας να βρίσκεται στα κανάλια και προς χάριν της δικής του δημοσιότητας, να εξευτελίζει πραγματικά το θεσμό του ιατρικού απορρήτου.

Ιατρική δεοντολογία:υπάρχει; Και τα συνδικαλιστικά όργανα των ιατρών και νοσοκομειακού προσωπικού;

Και ασφαλώς εφόσον το κάνει ένας γιατρός και μάλιστα προβεβλημένος, γιατί να μην το κάνει και ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, ο οποίος βγήκε, μας είπε τις λεπτομέρειες έτσι όπως εκείνος τις γνώριζε για την κατάσταση της υγείας του συγκεκριμένου ανθρώπου και μάλιστα χωρίς να είναι καθόλου αρμόδιος μας πληροφόρησε ότι μπορεί τις προσεχείς ημέρες να βγει από το νοσοκομείο και να πάρει εξιτήριο.

Το χορό βέβαια έσυρε τις προηγούμενες ημέρες με γαργαλιστικές λεπτομέρειες η φιλενάδα του εν λόγω ανθρώπου, η οποία βέβαια δεν είναι γιατρός και ίσως θα μπορούσαμε να της καταλογίσουμε λιγότερη ευθύνη για αυτό το οποίο έκανε προς χάριν λίγων λεπτών δημοσιότητας

Τι το επικίνδυνο σε όλα αυτά; Είναι ότι αντί να αντιδράσουν κάποιοι φορείς με επικεφαλής βέβαια τη δικαιοσύνη, αντί οι σύλλογοι των γιατρών να καλέσουν τους συναδέλφους τους  σε απολογία για τη συμπεριφορά τους αυτή, αντί το κοινό να γυρίσει την πλάτη και να απαξιώσει τους ανθρώπους αυτούς, όλα κυλούν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Φαίνεται λοιπόν ότι η κοινωνία μας εθισμένη στο κουτσομπολιό και  και στην επιθυμία να πληροφορείται την κάθε λεπτομέρεια της ζωής των ανθρώπων της δημοσιότητας, απεμπολεί δικαιώματά της, τα οποία μπορεί σε μια άλλη περίπτωση, η οποία μπορεί να έρθει πολύ σύντομα, να πλήξουν  εκείνη την ίδια. Πώς θα μας φαινότανε άραγε εάν ο προσωπικός μας γιατρός έβγαινε στη γειτονιά και ανέφερε με το νι και με το σίγμα όλα τα προβλήματα της υγείας, τα οποία είχε διαγνώσει σε εμάς; Και μάλιστα διανθισμένα με στοιχεία από την προσωπική μας ζωή, τα οποία του έχουμε εκμυστηρευτεί;

Ιατρική δεοντολογία:υπάρχει; Υπάρχουν  επιστήμονες οι οποίοι να ορθώσουν το ανάστημά τους σε τέτοιου είδους συμπεριφορές;

Δυστυχώς φαίνεται ότι στις ημέρες μας δεν υπάρχουνε αρχές ούτε κανόνες και ο καθένας μπορεί να κινείται ελεύθερα με βάση το συρμό και τα μικροσυμφέροντά του την κάθε στιγμή. Το απογοητευτικό είναι ότι δεν υπάρχουν όπως φαίνεται επιστήμονες οι οποίοι να ορθώσουν το ανάστημά τους σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Οι υπεύθυνοι των συνδικαλιστών και των συλλογικών οργάνων, του ιατρικού κόσμου είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων και για μια ακόμη φορά η αντίδραση θα πρέπει να έρθει από όλους εμάς που δεν ανεχόμαστε να βλέπουμε  να κατακρεουργείται ηθικά ο αδύναμος άνθρωπος.

Πρέπει εμείς ως κοινωνία να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να ζητήσουμε να σταματήσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ο κάθε άνθρωπος δικαιούται σε κατάσταση ταλαιπωρίας και πόνου, στην ασθένειά του, να είναι προστατευμένος από ένα αδιαπέραστο τείχος, το οποίο θα του επιτρέπει τη νηφαλιότητα που απαιτεί την καλύτερη πορεία της υγείας του. Οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι είναι επίορκοι θα πρέπει να απομονωθούν και να τιμωρηθούν. Θα πρέπει να απαξιωθούν από την κοινωνία και να καταλάβουν ότι η κοινωνία τους έταξε στον αγώνα για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων και όχι στα κουτσομπολιά των πρωινάδικων εκπομπών.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η υποκρισία της κοινωνίας.

Από την άλλη πλευρά πρέπει να αντιληφθούμε την υποκρισία της κοινωνίας μας, η οποία δήθεν κόπτεται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περνάει νόμους οι οποίοι τα προστατεύουν, αλλά στην πραγματικότητα είναι στημένη σε μια κλειδαρότρυπα, προσπαθώντας να δει τα απόρρητα και τα προσωπικά των ανθρώπων που την ενδιαφέρουν. Είναι στοιχείο της διαφθοράς της κοινωνίας μας όλο αυτό το σκηνικό. Και σίγουρα έχουμε επίγνωση ότι ζούμε σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Τουλάχιστον όσοι εξ ημών θεωρούμε ότι έχουμε ακόμη κάποια αξιοπρέπεια ας το δείξουμε με τον τρόπο μας και με την παρέμβασή μας σε κάθε ευκαιρία.