Θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα

Θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα.Άρθρο για την πανδημία του κορονοϊού από το Νικόλαο Παναγιωτόπουλο

Θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα. Μεγάλος αριθμός νεκρών παρά τα αυστηρά lockdown.

(Θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα) Παρακολουθώντας την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας αναρωτιέται κάποιος πόσο αδιάφορη φαίνεται να είναι η κοινή γνώμη απέναντι στους αριθμούς των καθημερινών αλλά και των συνολικών θανάτων. Είναι πραγματικά πολύ αποθαρρυντικό ότι παρά τα πολύ αυστηρά lock down και τα ακραία μέτρα περιορισμού της ελευθερίας, η Ελλάδα έχει μία από τις χειρότερες επιδόσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα σε σχέση με χώρες που ήταν πολύ πιο χαλαρές. Και το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι σε καθημερινή βάση συνεχίζουν και πεθαίνουν αρκετές δεκάδες συνανθρώπων μας εκτοξεύοντας κυριολεκτικά τον αριθμό των θυμάτων.  

Θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα.Η αδράνεια της πολιτικής και επιστημονικής ηγεσίας.

 Μέσα σε όλες αυτές τις εκατόμβες θυμάτων είναι απορίας άξια η αδράνεια της πολιτικής αλλά και επιστημονικής ηγεσίας. Σαν υπνωτισμένοι ασχολούνται όλοι -και παρασύρουν και εμάς- με τα εμβόλια ως τη μοναδική λύση. Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τις επιδόσεις τους στη μείωση της νόσησης και των θανάτων έχουμε πει αρκετά. Αλλά και η δικαιολογία ότι οι θάνατοι αυξάνουν γιατί η χώρα μας είναι πίσω στους εμβολιασμούς δε στέκει γιατί και πολλές άλλες με μικρότερα ποσοστά τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα. Όμως φαίνεται ότι φοβόμαστε να ακουμπήσουμε τις πραγματικές αιτίες. Ας δούμε σήμερα μαζί την κατά τη γνώμη μου σημαντικότερη..

Θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα.Η χώρα μας είναι τελευταία σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η χώρα μας είναι τελευταία σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Όταν λέμε ΠΦΥ εννοούμε τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές (ιατρεία, κέντρα υγείας) που ασχολούνται με τα θέματα υγείας πριν αυτοί χρειαστούν τις επόμενες βαθμίδες δηλαδή μικρά ή μεγάλα νοσοκομεία. Η ΠΦΥ ασκείται από ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων αλλά κυρίως από γενικούς ιατρούς και δευτερευόντως παθολόγους. Στην πατρίδα μας η ειδικότητα του γενικού ιατρού είναι μια πολύ υποβαθμισμένη ειδικότητα σε σχέση πάντα με τη σπουδαιότητά της.

Αυτοί που την επιλέγουν συνήθως έχουν στο μυαλό τους μια θέση σε δημόσια δομή όπου κυρίως θα συνταγογραφούν και η εκπαίδευσή τους υστερεί σε σχέση με αυτή των άλλων σοβαρών χωρών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αντίστοιχος ιατρός μπορεί να εκτελεί ακόμη και βασικές χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ. αμυγδαλεκτομή) ενώ στη χώρα μας λειτουργεί ως τροχονόμος αποστολής των ασθενών σε νοσοκομεία ή συνταγογράφος.

Δυο σενάρια νόσησης. Το 1ο χωρίς ΠΦΥ ,το 2ο με ΠΦΥ.

Τα ιδιωτικά ιατρεία από την άλλη πλευρά λειτουργούν αυτόνομα χωρίς κάποια ένταξη σε κεντρικό σχεδιασμό και η λειτουργία τους όπως και καθετί στον τόπο αυτό δεν αξιολογείται. Για να μην σας κουράσω άλλο ας πάμε στο θέμα μας, στο πως δηλαδή η ΠΦΥ θα μείωνε τον αριθμό των θανάτων. Για λόγους εκπαιδευτικούς ας εξετάσουμε δύο παράλληλα σενάρια.

ΣΕΝΑΡΙΟ 1ο : Κατευθείαν στο νοσοκομείο.

ΣΕΝΑΡΙΟ 1ο : Κάποιος ασθενής νοσεί από κορονοϊό και ανεβάζει υψηλό πυρετό, παρουσιάζει δυσφορία, πτώση του οξυγόνου στο αίμα και ταχυκαρδία. Ο ασθενής παίρνει τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ και αυτοί συνιστούν να πάει σε κάποιο νοσοκομείο για εξέταση. Το ίδιο πιθανότατα θα συμβουλεύσει και ο ιδιώτης ιατρός που δεν έχει το χρόνο και την κατάρτιση να ασχοληθεί περισσότερο με βαρύτερα περιστατικά. Ο ασθενής θα πάει στο νοσοκομείο και εκεί θα τον κρατήσουν «για παρακολούθηση» μια που σπάνια θα διώξουν κάποιον για λόγους κυρίως νομικούς. Θα νοσηλευθεί λοιπόν σε ένα χώρο με άλλους ασθενείς με covid-19 και άλλα συνυπάρχοντα προβλήματα. Ο ασθενής θα είναι χωρίς τους συγγενείς του σε ένα σύστημα υγείας που έχει τεράστια προβλήματα και στο κομμάτι χώρων, επάρκειας προσωπικού και ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας.

Τα ενδονοσοκομειακά ανθεκτικά μικρόβια.

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο πυρετός θα ανέβει ανεξάρτητα από την πορεία της αρχικής νόσου γιατί στο χώρο των νοσοκομείων είναι πολύ εύκολο να αποικιστεί και να νοσήσει κάποιος από ένα ενδονοσοκομειακό ανθεκτικό μικρόβιο. Για όσους δε γνωρίζουν τον όρο παραπέμπω σε προηγούμενο άρθρο μου αλλά εξηγώ και ότι στα νοσοκομεία λόγω της φύσης τους αλλά και της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών υπάρχουν μικρόβια που είναι σχεδόν άτρωτα έναντι οποιουδήποτε φαρμάκου.

Το κάθε νοσοκομείο έχει τη δική του ομάδα ασυμπτωματικών μικροβίων τα οποία είναι φόβος και τρόμος. Μόλις ο ασθενής νοσήσει από ένα ανθεκτικό μικρόβιο τα πράγματα αλλάζουν. Αρχίζει μια πολύ σοβαρή κλινική εικόνα, επιπλοκές και σημαντική πτώση του οξυγόνου. Παρά τα αντιβιοτικά αλλά και την υπόλοιπη υποστήριξη και χωρίς το χρόνο -αλλά και τις γνώσεις πολλές φορές- από μέρους του προσωπικού, η εύκολη λύση είναι η διασωλήνωση και η μεταφορά στη ΜΕΘ. Έτσι επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση των κοινών θαλάμων αλλά και του προσωπικού.

Θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα.Το ΕΣΥ και οι ΜΕΘ.

Ο ασθενής στη ΜΕΘ θα αρχίσει τις επιπλοκές λόγω της λοίμωξης αλλά και των επιπλοκών της και πολύ συχνά μετά από εβδομάδες θα καταλήξει. Αιτία του θανάτου θα είναι «επιπλοκές του κορονοϊού» και ο ασθενής θα συμπληρώσει το μεγάλο αριθμό θανάτων από covid-19. Το ΕΣΥ με τις αδυναμίες και τις χρόνιες δυσλειτουργίες του δεν αντέχει το φόρτο αλλά και τη βαρύτητα τόσων περιστατικών. Δυστυχώς δεν κάναμε τίποτε επί της ουσίας για να το ενισχύσουμε. Αντίθετα το ήδη ελλιπές προσωπικό το μειώσαμε ακόμη περισσότερο με τις περίφημες διαθεσιμότητες λόγω μη εμβολιασμού. Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία προς χάριν μιας εμμονής έχουν χάσει πολύτιμο στελεχιακό δυναμικό. Το κράτος θα στραφεί στο μέλλον προς τον κερδοσκόπο ιδιωτικό τομέα που τώρα σφυρίζει αδιάφορά.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2ο: Με ΠΦΥ.

ΣΕΝΑΡΙΟ 2ο: Κάποιος ασθενής νοσεί από κορονοϊό και ανεβάζει υψηλό πυρετό, παρουσιάζει δυσφορία, πτώση του οξυγόνου στο αίμα και ταχυκαρδία. Επικοινωνεί με τον προσωπικό του ιατρό ή την οργανωμένη πρωτοβάθμια δομή υγείας που τον επισκέπτονται σπίτι του, του δίνουν τη σχετική αγωγή και του προμηθεύουν αν χρειαστεί και τον απαραίτητο εξοπλισμό π.χ. οξυγόνο. Αν ο ιατρός και οι νοσηλευτές είναι έμπειροι, ο ασθενής μπορεί να παραμείνει στο σπίτι και να καταφέρει να ξεπεράσει την κατάσταση σε λίγες ημέρες χωρίς να χρειαστεί νοσοκομείο.

Έτσι και ο ίδιος θα προστατευθεί αλλά και τα νοσοκομεία θα αποσυμφορηθούν ώστε να μπορέσουν να ασχοληθούν επαρκέστερα με βαρύτερα περιστατικά. Από προσωπική πείρα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πολλοί από αυτούς που θα κατέληγαν στο νοσοκομείο και μόνο με τη σιγουριά ότι απευθύνονται σε ένα ιατρό που θα ασχοληθεί προσωπικά μαζί τους αισθάνονται πολύ καλύτερα. Η ψυχολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε τέτοιες στιγμές.

Τα εμβόλια είναι η εύκολη λύση ενός κράτους που δε θέλει να αλλάξει.

Επιλέξτε το σενάριο που νομίζετε ότι είναι το καλύτερο και σκεφθείτε  γιατί συμβαίνουν κάποια από αυτά που ζούμε. Νομίζω ότι τα εμβόλια είναι η εύκολη λύση ενός κράτους που δε θέλει να αλλάξει. Ίσως τελικά να μην υπάρχει ελπίδα σε ένα σύστημα που δεν υπάρχουν άλλες προτάσεις.

Υ.Γ Ανατρέξτε λίγο στο διαδίκτυο για να δείτε πόσο πανηγύριζαν πρό έτους τα στρατευμένα ΜΜΕ για το χαμηλό αριθμό θανάτων με τίτλους “η Ελλάδα τα κατάφερε”. Τώρα σιωπή και κανένας συγκριτικός πίνακας. Εμείς όμως τα γράφαμε τον Απρίλιο του 2020.