Η τρομοκρατία για την πανδημία κορονοϊού. Ένας σοβαρός κίνδυνος.
Η προσπάθειά μου να επικοινωνούμε μέσα από την ιστοσελίδα μου τις περίεργες ημέρες που βιώνουμε έχει ένα και μοναδικό σκοπό. Κάποιες από τις απορίες που μου διατυπώνονται κατ’ ιδίαν και βλέπω ότι απασχολούν πολλούς, θεωρώ σκόπιμο να απαντώνται με δημόσιο λόγο για όσους δεν παίρνουν την πρωτοβουλία να ρωτήσουν ή δε γνωριζόμαστε για να το κάνουν. Συνήθως η αρθρογραφία μου προσπαθεί να αναδεικνύει τις θετικές πλευρές των πραγμάτων που σκόπιμα ή από άγνοια σπάνια αναφέρονται. Σήμερα όμως θα ήθελα να επισημάνω ένα σοβαρό κίνδυνο.
Η τρομοκρατία για την πανδημία κορονοϊού. Η τρομοκρατία από τα ΜΜΕ.
Η τρομοκρατία την οποία βιώνουμε καθημερινά από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς που αυτά προσκαλούν, όπως τονίσαμε σε προηγούμενα άρθρα μας, έχει ένα βασικό σκοπό. Να αποφύγουν τη μαζική νόσηση που θα θέσει σε κίνδυνο τις κρατικές δομές υγείας που είναι σαθρές και ανοργάνωτες. Αν θέλετε να μιλήσουμε κάποια στιγμή για τις ελλείψεις του συστήματος είναι πολύ εύκολο να το αποδομήσουμε. Είναι ένα σύστημα παρατημένο δεκαετίες, με ιατρούς κοντά στη σύνταξη, με κλινικές που έχουν μόνο διευθυντές, με ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και οργάνωση. Και η απόπειρα να κλείσουν οι τρύπες με διορισμούς στο πόδι δε μπορεί φυσικά να αποδώσει. Μια ομάδα με τόσο σημαντικές ευθύνες δε μοντάρεται βιαστικά από όσους έχουν κάνει αιτήσεις και προσλαμβάνονται με διαδικασίες εξπρές και δεν αξιολογούνται ούτε βέβαια από εθελοντές αγνώστων δυνατοτήτων και προελεύσεως.
Οι Μονάδες Ενατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και η τυατόχρονη νόσηση.
Και οι ΜΕΘ δεν είναι μανιτάρια να φυτρώνουν παντού από δωρεές αναπνευστήρων της τελευταίας στιγμής. Με πείρα δεκαετιών σε ΜΕΘ μπορώ να βεβαιώσω ότι για να δουλέψει σωστά μια ομάδα σε ΜΕΘ και να αποδώσει, πρέπει να έχει χρόνια συνύπαρξης. Αν θέλεις να πάρεις το πρωτάθλημα δεν κάνεις προσκλητήριο αφού έχει ξεκινήσει ο θεσμός. Αυτά και άλλα πολλά τα ξέρουν πολύ καλά οι ιθύνοντες. Δυστυχώς η πανδημία μας βρήκε απροετοίμαστους Γι’ αυτό οι κρατικοί λειτουργοί και οι σύμβουλοί τους παίζουν το μοναδικό σενάριο που δε θα τους εκθέσει. Όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας, τρομοκρατημένοι, με την αστυνομία να περιπολεί στους δρόμους, ώστε να κολλάμε λίγοι λίγοι και να μην υπερφορτωθεί το σύστημα. Η ταυτόχρονη νόσηση σε πιο οργανωμένα συστήματα υγείας άλλων χωρών έχει πολλά θύματα. Πόσο μάλλον στο δικό μας.
Η τρομοκρατία για την πανδημία κορονοϊού.Είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη και δημιουργεί κινδύνους Μερικά παραδείγματα.
Όμως η τρομοκρατία αυτή είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη γιατί δημιουργεί κινδύνους για πολλά άλλα παράπλευρα θύματα. Για να μη σας κουράζω με πολλές θεωρίες ας πούμε μερικά παραδείγματα. Ασθενής μου με καρδιακή ανεπάρκεια, ιστορικό ανακοπής και μόνιμο απινιδωτή (μηχάνημα που επαναφέρει αυτόματα δίνοντας ρεύμα σε κάποιον που κάνει ανακοπή καρδιάς) με πήρε τηλέφωνο με πολύ δισταγμό να μου περιγράψει τη δύσπνοια που κάνει τις τελευταίες ημέρες και τον κρατάει όρθιο και άυπνο. Από την περιγραφή κατάλαβα ότι κάνει αρχόμενο πνευμονικό οίδημα (μια πολύ σοβαρή κατάσταση που μπορεί να είναι και θανατηφόρα και συνοδεύει την καρδιακή ανεπάρκεια).
Του είπα ότι έπρεπε να με είχε ειδοποιήσει όταν πρωτοεμφανίστηκε το σύμπτωμα και μου απάντησε ότι φοβήθηκε γιατί δε θέλει να συναντήσει κανένα αφού ο κίνδυνος παραμονεύει παντού. Ζήτησα να μιλήσω με το γιό του γιατί ήταν αμετάπειστος και του εξήγησα ότι ο πατέρας του κινδυνεύει άμεσα αν δεν υποβληθεί επειγόντως σε αγωγή. Τον έφερε με πολύ δισταγμό στο ιατρείο και διαπίστωσα ότι ήταν σε πολύ οριακή κατάσταση. Του έκανα ενδοφλέβιες ενέσεις και θα συνεχίσουμε την αγωγή με μεγάλη πιθανότητα τελικά να μην τα καταφέρουμε αλλά να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη (Όταν άκουσε νοσοκομείο πήγαμε να τον χάσουμε).
Η τρομοκρατία δημιουργεί κινδύνους για πολλά άλλα παράπλευρα θύματα.
Άλλη ασθενής τηλεφωνικά μου είπε ότι έχει 40 σφυγμούς (σοβαρή και πιθανώς επικίνδυνη βραδυκαρδία) αλλά δεν ήρθε σε προγραμματισμένο ραντεβού γιατί φοβήθηκε τον ιό «με αυτά που ακούει στην τηλεόραση». Ζεύγος ηλικιωμένων κοντά στα ενενήντα με σοβαρές εκκρεμότητες υγείας αρνείται να τους επισκεφθώ στο σπίτι γιατί φοβούνται μην κολλήσουν. Όταν τους εξήγησα ότι κινδυνεύουν από τα προβλήματα της καρδιάς τους μου δήλωσαν ότι προτιμούν να πεθάνουν από την καρδιά τους παρά από τον κορονοϊό.
Θα έχουμε απώλειες από την τρομοκρατία αυτή.
Ένας ασθενής με βηματοδότη που είχε τελειώσει η μπαταρία του με κίνδυνο να πεθάνει αρνιόταν να εξεταστεί γιατί δεν ήθελε να φύγει από το σπίτι του. Αιματολογικές εξετάσεις αναβάλλονται, καρδιολογικοί έλεγχοι μπαίνουν σε καραντίνα μαζί με τους ασθενείς, σοβαρές αποφάσεις για κρίσιμα θέματα ετεροχρονίζονται. ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ. Θα έχουμε απώλειες από την τρομοκρατία αυτή. Δεν ενδιαφέρει τους ιθύνοντες προφανώς πόσοι θα πεθάνουν από τις υπόλοιπες αιτίες, αρκεί το καθημερινό παρουσιολόγιο για την πανδημία να μην τους εκθέτει. Με αίσθημα ευθύνης πρέπει να προειδοποιήσουμε. Προσέχουμε να μην κολλήσουμε αλλά δεν παραμελούμε την υγεία μας. Η τελευταία ιδέα με την άυλη και εξ αποστάσεως συνταγογράφηση θα οδηγήσει δυστυχώς -και συγχωρείστε μου το λογοπαίγνιο- σε άυλους ασθενείς. Το να παρατείνει κάποιος την αγωγή του χωρίς ιατρικό έλεγχο είναι ανεύθυνο και επικίνδυνο. Η συνταγογράφηση σε ασθενείς που δε γνωρίζουμε την κατάστασή τους μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες εξελίξεις.
Το ότι βρισκόμαστε σε πανδημία δεν εξαφανίζει όλες τις άλλες νόσους.
Πρέπει να το καταλάβουμε. Το ότι βρισκόμαστε σε πανδημία δεν εξαφανίζει όλες τις άλλες νόσους. Οι υπεύθυνοι ιατροί όπως έγραψα και σε προηγούμενο άρθρο πρέπει να μείνουμε στα ιατρεία μας και να περιμένουμε να βοηθήσουμε όσους το έχουν ανάγκη. Και να το κάνουμε φυσικά λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας. Και δεν θα το κάνουμε για βιοπορισμό. Η εύκολη λύση είναι για λίγο να ξεκουραστούμε κλείνοντας τα ιατρεία και παραπέμποντας τους ασθενείς στα νοσοκομεία (δυστυχώς κάποια ασθενής μου που αιμορράγησε από τη μύτη λόγω αντιπηκτικού απευθύνθηκε σε τρεις ιδιώτες ΩΡΛ για να της πουν όλοι ότι είχαν κλείσει τα ιατρεία τους.
Πνευμονολόγος αρνείτο να πάει σε ασθενή μου και απαιτούσε να πάω εγώ και να τον ενημερώσω τηλεφωνικά για ένα αμιγώς πνευμονολογικό πρόβλημα). Η άκριτη τρομοκρατία ασθενών και ιατρών κρύβει πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Θα μπορούσαμε να νίψουμε κι εμείς τας χείρας μας όπως κάνει ο τηλεδιαφημιστής- σταρ αλλά αυτό θα ήταν απολύτως εγκληματικό. Γιατί εμείς είμαστε ιατροί και όχι μέρος του σταρ σύστεμ που στις μέρες μας κάνει πάρτι στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Υ.Γ. Όσοι διαβάσετε αυτό το άρθρο παρακαλώ προωθήστε το σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας και ενημερώστε τους. Να μη θρηνήσουμε άδικα θύματα.