Έχουν παρενέργειες τα εμβόλια;

Έχουν παρενέργειες τα εμβόλια;

(άρθρο-Έχουν παρενέργειες τα εμβόλια;-) Στο θέμα των επιστημονικών εργασιών έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα προσπαθώντας να περιγράψουμε πώς ακριβώς γίνονται και ποιες είναι οι σκοπιμότητες τους. Είναι αλήθεια ότι για τον επιστημονικό χώρο οι επιστημονικές εργασίες είναι η βάση για τη συζήτηση πάνω σε νέες τεχνικές και νέα φάρμακα τα οποία εισάγονται στην ιατρική. Μολαταύτα θα πρέπει να ξέρουμε πώς ακριβώς σχεδιάζεται, πώς ακριβώς εκτελείται και πώς τελικά ανακοινώνεται μια εργασία

. Σκοπός συνήθως μιας εργασίας είναι να αποδείξει ότι ένα καινούργιο φάρμακο, σκεύασμα, εμβόλιο, μια τεχνική, είναι καλύτερα από προηγούμενες ή εισαγάγει μια καινοτομία στο χώρο της επιστήμης. Πέραν όμως του επιστημονικού ενδιαφέροντος η χρήση των εργασιών έχει και τεράστια οικονομικά οφέλη για τις εταιρείες, οι οποίες θα εμπορευτούν με αποκλειστική πατέντα το προϊόν το οποίο θα κυκλοφορήσει. Άρα υπάρχει μεγάλο συμφέρον στην προώθηση εργασιών που θα έχουν θετικά αποτελέσματα για τα σκευάσματα μιας εταιρείας.

Ο σχεδιασμός και η χρηματοδότηση των επιστημονικών μελετών και των επιστημονικών εργαστηρίων

Στην οργάνωση μιας τέτοιας μελέτης έχουν φυσικά ρόλο όλα τα  μέλη της εταιρείας που αποτελούνται από τους σχεδιάζοντες τη μελέτη, τους συμβούλους, οικονομικούς, διοικητικούς, επιστημονικούς. Όμως για την υλοποίησή της χρησιμοποιείται και μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι χρηματοδοτούνται  μαζί με τις ομάδες και τα εργαστήριά τους για να τις πραγματοποιήσουν. Είναι πασίγνωστο πλέον ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες χρηματοδοτούν τα μεγάλα ερευνητικά εργαστήρια, δεδομένου ότι οι δαπάνες δεν μπορούν να καλυφθούν από κρατικούς πόρους.

Επομένως, εάν ένα επιστημονικό εργαστήριο υψηλών προδιαγραφών θέλει να συνεχίσει να υπάρχει, θα πρέπει οπωσδήποτε να χρηματοδοτηθεί από μια εταιρεία η οποία θα αναλάβει τα έξοδα του. Δυστυχώς δεν γίνονται ανεξάρτητες μελέτες, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν οι πόροι από άλλες πηγές. Όμως οι εταιρείες δεν είναι επιστημονικά ή φιλανθρωπικά ιδρύματα. Για αυτό το λόγο περιμένουν από τη χρηματοδότηση αυτή να έχουν και το αντίστοιχο όφελος, το οποίο φυσικά θα φανεί στους μετόχους της και σε όλους τους συμμετέχοντες στα κέρδη τους .Δεν είναι λοιπόν ανεξήγητο το ότι πολλές φορές οι κατά παραγγελίες μελέτες βγάζουν τα αποτελέσματα που οι εταιρείες θέλουν.

Οι ανακοινώσεις των μελετών σε επιστημονικά περιοδικά.

Έστω όμως ότι ένα εργαστήριο θέλει να κάνει μια δική του μελέτη χωρίς την υποστήριξη κάποιας εταιρείας. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Θα πρέπει εν συνεχεία να μπορέσει να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της εργασίας του σε κάποιο μεγάλο επιστημονικό περιοδικό. Είναι πασίγνωστο ότι και τα επιστημονικά περιοδικά και οι επιστημονικές εταιρείες χρηματοδοτούνται από τον φαρμακευτικό κλάδο, έτσι ώστε να μην μπορεί να ανακοινωθεί σε οποιοδήποτε περιοδικό οτιδήποτε χωρίς το δικό τους έλεγχο. Ακόμη και τα μεγάλα ιατρικά συνέδρια χρηματοδοτούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο μια ανεξάρτητη μελέτη να βγει στην επιφάνεια και να κυκλοφορήσει. Αντιθέτως, μια χρηματοδοτημένη από μεγάλη φαρμακευτική εταιρία μελέτη είναι πολύ εύκολο να βρει στέγη σε μεγάλα επιστημονικά περιοδικά και σε διεθνή συνέδρια.

Διεθνής μελέτη  σε εμβολιασμένους για κορονοϊό.Έχουν παρενέργειες τα εμβόλια;

Αυτή η γνώση είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να μελετήσουμε από εδώ και πέρα τα δεδομένα από μια πολύ μεγάλη εργασία, η οποία φαίνεται να έχει γίνει στον τομέα των εμβολίων. Ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα. Ανακοινώθηκε λοιπόν μια μεγάλη διεθνής μελέτη σε 99 εκατομμύρια εμβολιασμένους για να αποκαλυφθούν οι πιθανές παρενέργειες των εμβολίων. Φυσικά για κάποιον ο οποίος θα μελετήσει προσεκτικά την  την εργασία αυτή άλλος είναι ο σκοπός της. Θέλει  να αποδείξει ότι η χρήση των εμβολίων ωφέλησε τελικά, παρά τις παρενέργειες τους. Θα ήθελα όμως και εγώ με την απλή λογική να θέσω ορισμένες σκέψεις και ερωτήματα.

Έχουν παρενέργειες τα εμβόλια; Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Πριν ασχοληθούμε με την ίδια τη μελέτη, θα πρέπει να θέσουμε ορισμένα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο δηλώνονταν οι παρενέργειες των εμβολίων. Είναι πάρα πολύ δύσκολο πολλές φορές να σχετίσεις άμεσα, μολονότι το ξέρεις πολύ καλά ότι συμβαίνει, μια παρενέργεια με ένα συγκεκριμένο φάρμακο. Ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων διαφόρων χωρών και ιδιαίτερα της Ελλάδος είναι πάρα πολύ διστακτικός στο να το αποδεχτεί το ζήσαμε οι ίδιοι. Σε κάποιες τρανταχτές περιπτώσεις παρενεργειών, τις οποίες προσπαθήσαμε να δηλώσουμε ζήσαμε την άρνηση των υπαλλήλων του Οργανισμού να το αποδεχτούν και μια γραφειοκρατική αντιμετώπιση, η οποία έφερε την Ελλάδα να έχει ανακοινώσει το 1/10 των επιπλοκών  εμβολίων κατά του κορονοϊού  σε σχέση με αυτές που έχουν ανακοινώσει άλλες χώρες με παρόμοιο πληθυσμό στην Ευρώπη τον πολιτισμένο κόσμο.

Έχουν παρενέργειες τα εμβόλια;Τα αποτελέσματα της μελέτης.

Ας προχωρήσουμε όμως. Καταρχήν είναι πασίγνωστο ότι όλα τα εμβόλια έχουν σοβαρές παρενέργειες. Βέβαια, τις παρενέργειες αυτές συνήθως τις μελετούμε πριν να διατεθούν τα εμβόλια στην κυκλοφορία. Στην περίπτωση του κορονοϊού, όπως είχαμε πολλές φορές επισημάνει, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Πρώτα κυκλοφόρησαν τα εμβόλια σε εκατομμύρια ανθρώπους και μετά προσπαθούμε να δούμε τις παρενέργειές τους. Και μάλιστα τα εμβόλια κυκλοφόρησαν και επιβλήθηκαν αδιακρίτως σε όλες τις ηλικίες χωρίς να γνωρίζουμε τις επιπλοκές τις οποίες μπορούν να δημιουργήσουν.

Για να δούμε λοιπόν μερικές από αυτές, σύμφωνα με τη μελέτη ενώ  τις υπόλοιπες μπορείτε να τις μελετήσετε μόνοι σας, διαβάζοντας το σχετικό άρθρο. Η μελέτη αυτή, παραδείγματος χάρη, έδειξε ότι ένα σοβαρότατο νευρολογικό σύνδρομο, το σύνδρομο Guillain Barre  αυξήθηκε κατά σχεδόν δυόμιση φορές μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Astra Zeneca. Το σύνδρομο αυτό είναι μια σπάνια νευρολογική ασθένεια που προκαλείται όταν το ανοσολογικό σύστημα επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και προκαλεί στην πραγματικότητα παράλυση με κίνδυνο και το θάνατο. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι τα εμβόλια τριπλασίασαν τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μιας φλεγμονής του μυοκαρδίου που θα μπορούσε να ενοχοποιηθεί και για αιφνίδιους θανάτους λόγω αρρυθμιών.

ο εμβόλιο της Moderna συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο περικαρδίτιδας κατά 1,7 έως 2,6 φορές. Επίσης, το ίδιο εμβόλιο συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας που προκαλεί οίδημα στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Ακόμη, η πρώτη δόση του εμβολίου της Astra- Zeneca αύξήσε τον κίνδυνο της οξείας διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας κατά 3,9 φορές και συνδέθηκε επίσης με 1,9 φορές υψηλότερο κίνδυνο εγκάρσιας  μυελίτιδας. Επίσης, τα εμβόλια κατά του cοvid. συνδυάστηκαν με άλλα νευρολογικά προβλήματα όπως η παράλυση Βell και οι επιληπτικές κρίσεις. Επίσης έχουμε τον κίνδυνο Εγκεφαλικής θρόμβωσης που αυξήθηκε κατά 1,25 έως 3,2 φορές, είναι μια πάρα πολύ σοβαρή πάθηση. Ακόμη θα αναφέρουμε  την μεγάλη αύξηση των πιθανοτήτων να εμφανιστεί περικαρδίτιδα και μια σειρά από άλλες επιπλοκές που εμφανίζονται άμεσα σχετικά μετά τον εμβολιασμό.

 Και κορονοϊός λοιπόν και εμβόλια μαζί πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο των επιπλοκών.

Δεν μας λέει τίποτα η μελέτη αυτή για τις επιπλοκές που μπορεί μακροχρόνια να εμφανιστούν, μετά δηλαδή την πάροδο 1,2, 3 ετών και που μπορεί να σχετίζονται με ογκογένεση, δηλαδή καρκίνους ή εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων. Η κατακλείδα όμως της μελέτης είναι ότι μπορεί να προκαλούνται τόσο σοβαρές επιπλοκές από τα εμβόλια στην πραγματικότητα όμως ο ιός προκαλεί τις ίδιες επιπλοκές σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Άρα έχουμε κέρδος με τα εμβόλια, αφού με τον κίνδυνο μικρού ποσοστού επιπλοκών γλιτώνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των  επιπλοκών της νόσου. Αυτό βέβαια θα είχε νόημα να συζητηθεί εάν επρόκειτο για εμβόλια τα οποία εμποδίζουν την εμφάνιση της νόσου. Στην προκειμένη περίπτωση όλα τα εμβόλια τα οποία έγιναν δεν εμποδίζουν την εμφάνιση της νόσου, άρα κάποιος που εμβολιάζεται έχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης των επιπλοκών που αναφέραμε και άλλων πολλών, μαζί με το ποσοστό εκείνο το οποίο εμφανίζει η εκδήλωση του κορονοϊού. Και κορονοϊός λοιπόν και εμβόλια μαζί πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο των επιπλοκών.

Το δεύτερο που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι υπάρχουν πληθυσμοί οι οποίοι δεν κινδυνεύουν στην πραγματικότητα από τις επιπλοκές του κορονοϊού, όπως είναι τα παιδιά και οι νέοι, οι έφηβοι και οι άνθρωποι ενήλικες μιας μικρής σχετικά  ηλικίας χωρίς συνυπάρχοντα προβλήματα. Αυτούς τους εμβολιάσαμε και μάλιστα. επιμείναμε να τους εμβολιάσουμε με διάφορους τρόπους και πολλές παροχές και τους αποκλείσαμε από την κοινωνική ζωή εφόσον δεν το είχαν κάνει, χωρίς να κινδυνεύουν από τον ιό. Αυτοί εκτέθηκαν ως υγιείς στον κίνδυνο των επιπλοκών των εμβολίων. Ενώ δεν θα έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Θα λογοδοτήσεις κανείς;

Είναι λοιπόν και οι δύο αυτές σκέψεις αποδεικτικές του ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν κάποιοι άνθρωποι που έφεραν τα εμβόλια και υποχρέωσαν τον κόσμο να εμβολιαστεί. Και εάν η μελέτη, η συγκεκριμένη, σκοπό είχε να δείξει ότι μας έσωσαν τα εμβόλια από τις επιπλοκές τελικά φαίνεται ότι έδειξε το ανάποδο ότι οι επιπλοκές των εμβολίων προστιθέμενες στις επιπλοκές του κορονοϊού αυξάνουν τον κίνδυνο στο γενικό πληθυσμό για πάρα πολύ σοβαρά και πολλές φορές θανατηφόρα νοσήματα. Θα έπρεπε λοιπόν κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά. Για τις νομικές ευθύνες όλης αυτής της διαδικασίας φυσικά στη χώρα μας κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αφού καταφέραμε με έναν ώμο  τρόπο να απενοχοποιήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους. Θα πρότεινα μάλιστα, μετά την επιτυχία του σχετικού νόμου να εκδοθεί τώρα και ένας δεύτερος νόμος, ο οποίος να απεμπλέκει όλους τους εμπλεκόμενους στο μεγάλο και τραγικό δυστύχημα των Τεμπών από τις ευθύνες τους και γενικά νομίζω ότι τέτοιοι νόμοι θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμοι για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας και να μπορούμε να συνεχίσουμε την θανατηφόρο διαχείριση των συνανθρώπων μας  από την πολιτική μας εξουσία και τους συνεργάτες της.