Χρήσιμες ή επικίνδυνες οι μάσκες στην πανδημία του κορονοϊού;

Χρήση μάσκας και κορονοϊός. Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Χρήση μάσκας και κορονοϊός:Ένα θέμα που θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

(Χρήση μάσκας και κορονοϊός) Θεωρώντας υποχρέωση απέναντι σε όσους διαβάζουν τις δημοσιεύσεις μου και στο χώρο του ιατρείου μου, σε κοινωνικές συναντήσεις ή διαδικτυακά μου θέτουν κάποια ερωτήματα που τους απασχολούν σχετικά με την πανδημία που τους τελευταίους μήνες έχει αλλάξει τη ζωή μας, θα ασχοληθώ σήμερα με το επίμαχο θέμα της χρήσης της μάσκας που τελευταία έχει επιβληθεί σε όλες τις κοινωνικές μας δραστηριότητες.

Είναι ένα θέμα που θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην προσέγγισή του δεδομένου ότι κάθε υπερβολή μπορεί να δημιουργήσει εντυπώσεις βλαβερές για τη δημόσια υγεία. Και θα ήθελα προκαταβολικά να επισημάνω ότι η αντίθετη άποψη σε ένα διάλογο δεν αποτελεί αντίδραση και γκρίνια αλλά όταν διατυπώνεται με σοβαρά και νηφάλια επιχειρήματα κανονικά συμβάλλει στη σωστή λήψη αποφάσεων. Και λέω κανονικά γιατί δυστυχώς στη χώρα μας σοβαροί επιστήμονες ικανοποιούνται με μονολόγους και μονόπλευρη προβολή των απόψεών τους.

Χρήση μάσκας και κορονοϊός: Υπάρχουν και επιστήμονες που αμφισβητούν τη χρησιμότητα της μάσκας.

Είπε λοιπόν ο εθνικός λοιμωξιολόγος στο πλαίσιο της πρόσφατης επανεμφάνισής  του πολλά για τη χρησιμότητα της μάσκας, όμως για να είναι και εντάξει απέναντι σε όσους γνωρίζουν είπε σε μία φράση που χάθηκε ανάμεσα στις πολλές ότι «υπάρχουν και επιστήμονες που αμφισβητούν τη χρησιμότητα της μάσκας». Ο ίδιος την εποχή της καραντίνας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δε χρειάζεται μάσκα αλλά ότι θα συζητηθεί περαιτέρω το θέμα της χρησιμότητάς της. Αυτά όλα δημιουργούν σύγχυση στους μη ειδικούς απλούς πολίτες οι οποίοι πολλές φορές ακολουθούν συνωμοσιολόγους και παρασύρονται από κραυγές και ύποπτα συμφέροντα.

Χρήση μάσκας και κορονοϊός: Τι λένε οι οργανισμοί FDA και CDC;

Για να μην πέσουμε κι εμείς λοιπόν στην παγίδα θα ήθελα να χρησιμοποιήσουμε πολύ έγκριτους επιστημονικούς  οργανισμούς για να προσεγγίσουμε το θέμα μας. Όλοι οι υγειονομικοί γνωρίζουμε το FDA. Για όσους δεν το γνωρίζουν το FDA (Food and Drug Administration) είναι ο επίσημος Οργανισμός στις ΗΠΑ για τον έλεγχο φαρμάκων, τροφίμων και όλων των θεμάτων  που σχετίζονται με την υγεία ελέγχοντας την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τους κινδύνους υλικών και ουσιών. Είναι παγκόσμιας αναγνώρισης και η έγκριση ενός φαρμάκου ή υλικού για κάποια νόσο από το FDA  τους δίνει αναμφισβήτητο κύρος.

Ο  FDA για τις χειρουργικές μάσκες.

Τι  λέει το FDA για τις χειρουργικές μάσκες που αποτελούν εγκεκριμένο υγειονομικό υλικό; «Ενώ μια χειρουργική μάσκα μπορεί να είναι αποτελεσματική στον αποκλεισμό των πιτσιλιών και των σταγονιδίων μεγάλων σωματιδίων, μια μάσκα από το σχεδιασμό, δε φιλτράρει ή δεν εμποδίζει πολύ μικρά σωματίδια στον αέρα που μπορεί να μεταδοθούν από βήχα, φτάρνισμα ή ορισμένες ιατρικές διαδικασίες. Οι χειρουργικές μάσκες επίσης δεν παρέχουν πλήρη προστασία από μικρόβια και άλλους μολυσματικούς παράγοντες λόγω της χαλαρής εφαρμογής μεταξύ της επιφάνειας της μάσκας και του προσώπου.» (Η μετάφραση ακριβής και για όσους θέλουν μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες στο www.fda.gov)

Ο  CDC για τις χειρουργικές μάσκες.

Το CDC (Centers For Disease Control and prevention ) του Εθνικού Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ασφάλεια διευκρινίζει ότι η χειρουργική μάσκα ΔΕΝ παρέχει στο χρήστη αξιόπιστο επίπεδο προστασίας από την εισπνοή μικρότερων αερομεταφερόμενων σωματιδίων και δε θεωρείται αναπνευστική προστασία» Διευκρινίζει δε ότι κυρίως προστατεύει τον ασθενή από τα σταγονίδια του χειρουργού. (www.cdc.gov).

Οι μάσκες ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ τις αποστάσεις και το πλύσιμο των χεριών.

Τι μας λένε δηλαδή τα δύο κείμενα που περιγράφουν τις προδιαγραφές μιας χειρουργικής μάσκας; Ότι  μας προστατεύουν σε κάποιο χαμηλό ποσοστό ( κάποιοι το τοποθετούν στο 20%-30%) από τους ιούς που είναι τα μικρότερου μεγέθους ζωντανά σωματίδια, μικρότερα και από το μικρότερο κύτταρο και ότι στην πραγματικότητα προστατεύουν από τα σταγονίδια του βήχα και του φτερνίσματος. Γι’ αυτό έρχεται η Μayoclinic σε ένα άρθρο στις 20 Αυγούστου 2020 και επισημαίνει ότι οι μάσκες ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΟΥΝ τις αποστάσεις και το πλύσιμο των χεριών. Και αυτά για τις χειρουργικές μάσκες ειδικών προδιαγραφών.

Όχι για τις αυτοσχέδιες μάσκες που ο καθένας φτιάχνει από φανέλες, κουρτίνες, μπλούζες και σώβρακα των οποίων οι προδιαγραφές δεν μπορούν να αντέξουν σε σοβαρή συζήτηση. Γι’ αυτές να πούμε μόνο ότι επειδή κάποιες στο πλύσιμο βγάζουν χνούδι από ίνες βαμβακιού η εναπόθεσή του μπορεί να δημιουργήσει βλάβες στον πνεύμονα, μια γνωστή πνευμονοκονίαση των εργατιών της κλωστοϋφαντουργίας που λέγεται βυσίνωση.

Χρήση μάσκας και κορονοϊός: Γιατί λοιπόν τόση επιμονή για τις μάσκες;

Γιατί λοιπόν τόση επιμονή με τις μάσκες; Έχουν γραφτεί πολλά. Αποφεύγω πάντα τις θεωρίες συνωμοσίας και γι’ αυτό θα αναφερθώ στο αυτονόητο με δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το κράτος δεν έχει την οργάνωση και τα χρήματα για να εξασφαλίσει τακτικά δρομολόγια στα ΜΜΜ όπου ως γνωστόν τις ώρες αιχμής στοιβάζονται χιλιάδες ανθρώπων. Ποιούμενη την ανάγκη φιλότιμο αντί να αυξήσει τα δρομολόγια ανακαλύπτει τη μάσκα και ησυχάζει με την κοινή γνώμη και τη συνείδησή της.

Στα σχολεία πάλι η κυβέρνηση απορρίπτει τη λειτουργία πρωί και απόγευμα γιατί επίσημα δηλώνει ότι θα στοιχίσει επί πλέον δέκα εκατομμύρια ημερησίως, απορρίπτει τη μείωση του πλήθους των μαθητών ανά τμήμα για οικονομικούς και οργανωτικούς λόγους και επιβάλλει τη μάσκα ακόμη και στα νήπια!!! Πάνε οι χρυσές εποχές της άνοιξης που ο πρωθυπουργός κήρυσσε καραντίνα με την ηρωική φράση «Δε με ενδιαφέρουν τα δισεκατομμύρια αλλά οι άνθρωποι» Έχει ο καιρός γυρίσματα και η οικονομία τις ανάγκες της.

Χρήση μάσκας και κορονοϊός: Η κακή  και επικίνδυνη χρήση της μάσκας.

Αλλά μέχρι στιγμής αναφερθήκαμε στα μάλλον ελλιπή αποτελέσματα της ιδανικής χρήσης της μάσκας που απαιτεί ειδική εκπαίδευση. Δεν ασχοληθήκαμε με την κακή χρήση της μάσκας που είναι προφανές ότι αφορά το 99% των ανθρώπων στων οποίων τις ζωές εισέβαλε αιφνιδιαστικά. Δημοσιεύσαμε εδώ και μήνες πολύ πριν η χρήση της μάσκας γενικευτεί κάποια τραγικά παραδείγματα κακής χρήσης της και παραπέμπουμε στην ανάγνωση του άρθρου αυτού. Και τότε αναφερόμαστε σε ενήλικες. Τι να πούμε για τα παιδιά και τους εφήβους;

Όσοι ελπίζουν σε αξιοπρεπή έστω χρήση της μάσκας από τα παιδιά ή δεν έχουν παιδία ή δεν έχουν μπει σε σχολείο ή μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Έχοντας πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στην εκπαίδευση λέω απλά ότι είμαι σίγουρος ότι θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά από τη μη χρήση της. Η μάσκα ενοχλεί, ο χρήστης την μετακινεί, μετά τρίβει τη μύτη του, μετά τη βγάζει πιάνοντάς την από λάθος σημείο, ύστερα τη βάζει, την κατεβάζει και την ανεβάζει ξανά, την αφήνει στο θρανίο, την κρατά στο χέρι, μετά βάζει το στυλό που κρατά με το χέρι στο στόμα. Θα εμφανιστούν περιπτώσεις που η μάσκα θα ξεχαστεί και οι έφηβοι θα πάρουν τη μάσκα του φίλου τους για να μην τιμωρηθούν ή θα τη χρησιμοποιήσουν για λίγη ώρα για να κάνουν κάποια παρουσία στην τάξη. Θα επικρατήσει χάος. Αλλά και οι ενήλικες αν δεν την έχουν κρεμασμένη στο αυτί τους, το πιο πιθανόν είναι να μην τη χρησιμοποιούν στην πλειοψηφία τους και αυτοί σωστά.

Η μάσκα είναι δίκοπο μαχαίρι.

Ο εθνικός λοιμωξιολόγος στο πλαίσιο της ατάκας που περνά συνήθως ασχολίαστη το είπε στην τελευταία ενημέρωση. Η μάσκα είναι δίκοπο μαχαίρι. Θα συμφωνήσω απόλυτα. Ας προσέξουμε μην κοπούμε και ας θυμόμαστε ότι δεν αντικαθιστά την απόσταση και την καλή ατομική υγιεινή.