Ταυτότητα φύλου και Ορθόδοξη εκκλησία

Ταυτότητα φύλου και Ορθόδοξη εκκλησία : Μια κριτική στο νόμο από τον καρδιολόγο Παναγιωτόπουλο Νικόλαο.

Ταυτότητα φύλου και Ορθόδοξη εκκλησία. Ο αυτοπροσδιορισμός του φύλου που προσπάθησε να ρυθμίσει ο πρόσφατος νόμος 4491/2017 με τον τίτλο « Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση. Αυτή έφυγε από το στενό πλαίσιο του πόσο καθορισμένο είναι από το Θεό το φύλο του ανθρώπου. Το θέμα επεκτείνεται και προσλαμβάνει εσχατολογικά και σωτηριολογικά χαρακτηριστικά. Και όπως φάνηκε από όσα εκτέθηκαν, η εκκλησία είναι πολύ περισσότερο ανοικτή στο διάλογο με τον κόσμο από ότι κάποιοι πιστεύουν. Η παράδοση της είναι γεμάτη με παραδείγματα. Όπου το φύλο δεν αποτελεί τον κύριο παράγοντα της σωτηρίας, αλλά μια δευτερεύουσα παράμετρο.

 

Ο άνθρωπος σώζεται ανεξάρτητα από το φύλο του όταν ενωθεί με το Χριστό μέσα στην εκκλησία. Ο διαχωρισμός σε φύλα που είναι μεταπτωτικό φαινόμενο.  Η ανάγκη του κόσμου αυτού θα καταργηθεί στη Βασιλεία των εσχάτων.
Πιο σημαντικό για τον άνθρωπο είναι να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται αποκομμένος από τους άλλους. Αλλά ως γνήσιο πρόσωπο να αισθάνεται μέλος ενός σώματος, όπου η ετερότητά του αποκτά αξία και προστατεύεται στην ενότητα με τους αδελφούς του.
Η εκκλησία οφείλει στο δημόσιο λόγο της να καλεί τους ανθρώπους με αγάπη, να ενωθούν στο ευχαριστιακό σώμα της για να λύσουν κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Ζούμε σε μια εποχή μοναξιάς, κρίσης, βίας και αδικίας, εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Απογοήτευσης και απομόνωσης. Ο λόγος της Εκκλησίας πρέπει να καταγγέλλει αλλά και να συμφιλιώνει. Να αντιπαρατίθεται για να υπερβεί κάθε διαφορά και αντιπαράθεση. Να οδηγεί στην προστασία του αδύναμου και στη συνάντηση με τον “άλλο”, το διαφορετικό.  Πρέπει να τον φέρει στην αγκαλιά Αυτού που στέκεται στην πόρτα και χτυπά με υπομονή περιμένοντας να του ανοίξουμε τις καρδιές μας. «Η συμβολή άλλωστε του χριστιανισμού συνίσταται στο να σπάει τα στεγανά του νου. Να ισχυροποιεί τη βούληση, να τροφοδοτεί τον αγώνα με προοπτική κι ελπίδα για την υπέρβαση του εκ πρώτης όψης αδύνατου».

Κατεβάστε ολόκληρο το άρθρο: Η_ΟΡΘΟΔΟΞΗ_ΘΕΣΗ_ΓΙΑ_ΤΟ_ΝΟΜΟ_ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ_ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ_ΦΥΛΟΥ