Προσοχή!!! Άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας και όχι από τον κορονοϊό.

θάνατος από κορονοϊό ,άρθρο Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

θάνατος από κορονοϊό; εξαιτίας και όχι από τον ιό.

(θάνατος από κορονοϊό)Η περίοδος που βρισκόμαστε, λίγο πριν το Πάσχα, είναι παραδοσιακά αφιερωμένη στην προσωπική ανασυγκρότηση, την ξεκούραση, την συνάντηση με αγαπημένα πρόσωπα και την απομάκρυνση από όλα εκείνα που μας κουράζουν στη σκληρή καθημερινότητά μας.

Και το να βρισκόμαστε μπροστά σε κείμενα που μας προσγειώνουν πάλι σε αυτή την καθημερινότητα, για εμάς μεν είναι ενοχλητικό, για εκείνους που τα γράφουν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί εμμονικό. Όμως δυστυχώς οι μέρες που περνάμε είναι μοναδικές και πρωτόγνωρες και έτσι η παρέκκλιση από τον κανόνα μπορεί να δικαιολογηθεί για κάτι σημαντικό. Ποιο είναι λοιπόν το σημαντικό;

θάνατος από κορονοϊό; κάτι σημαντικό αλλά και  επείγον

Θα έλεγα ότι η σημερινή συζήτηση δεν αφορά απλώς κάτι σημαντικό αλλά και κάτι επείγον ταυτόχρονα. Κάτι που χωρίς υπερβολή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θέμα ζωής και θανάτου. Από την προσωπική μου επαφή με τους ασθενείς μου είχα γράψει έγκαιρα σε προηγούμενο άρθρο ότι υπάρχει ο κίνδυνος μέσα στον υπερβολικό πανικό που σπέρνουν τα ΜΜΕ και οι διάφοροι καλοθελητές για τους κινδύνους από την πανδημία του κορονοϊού, να κινδυνεύσουν ζωές ανθρώπων που φοβισμένοι και κλειδωμένοι στα σπίτια τους αμελούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας που έχουν και περιμένουν να περάσει ο κίνδυνος για να ξαναμπούν στους ρυθμούς τους.

Μια τέτοια συμπεριφορά είναι θανάσιμο λάθος γιατί ο κορονοϊός είναι ένας δυνητικός κίνδυνος ενώ τα προβλήματα της υγείας τους είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε για λίγο.

θάνατος από κορονοϊό; Τρομοκράτηση των πολιτών και αλλαγή λειτουργίας νοσοκομείων

Και να που όσα είχαν επισημανθεί σε αυτό το κείμενο δυστυχώς επιβεβαιώνονται με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Οι υπεύθυνοι μπροστά στο φόβο κατάρρευσης του ΕΣΥ και με φόβο για το κόστος -πολιτικό και ηθικό- από μια πιθανή αδυναμία του συστήματος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, απέδειξαν ότι δεν ενδιαφέρονται  πόσοι θα πεθάνουν, αρκεί να μην πεθάνουν από την πανδημία.

Αυτή η λογική  είχε σαν αποτέλεσμα να τρομοκρατήσουν τους πολίτες ώστε να μη βγουν από τα σπίτια τους και μεταδώσουν τη νόσο αλλά και να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων. Απαγόρευσαν τα τακτικά χειρουργεία, μετέτρεψαν κλινικές που είχαν άλλο αντικείμενο σε κλινικές κορονοϊού και ανέστειλαν επί της ουσίας μια σειρά από προγραμματισμένες διαδικασίες.

θάνατος από κορονοϊό;Η υποβάθμιση όλων των άλλων νοσημάτων.

Σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας η καρδιοχειρουργική μονάδα έγινε ΜΕΘ κορονοϊού. Έτσι όχι μόνο υποβαθμίστηκε η αντιμετώπιση όλων των άλλων νοσημάτων και οδηγήθηκαν  οι κατ’ εξοχήν ευάλωτοι ασθενείς (ηλικιωμένοι και έχοντες τα λεγόμενα «υποκείμενα» νοσήματα) να αποφασίζουν  τελικά αν προτιμούν να πεθάνουν από το νόσημά τους ή από κορονοϊό. Όλα αυτά δεν είναι πια απλοί φόβοι. Είναι μια πραγματικότητα.

Υποβάθμιση όλων των ασθενειών εξαιτίας  κορονοϊού:Μεικά παραδείγματα.

Ένας ασθενής π.χ. που είχε λίθους στη χολή και είχε προγραμματίσει το χειρουργείο του σε τακτική βάση δεν θα το έκανε για αισθητικούς λόγους αλλά για να μην συμβεί κάποια στιγμή το έκτακτο, δηλαδή χολοκυστίτιδα, παγκρεατίτιδα και κινδυνεύσει η ζωή του. Με το να μην χειρουργηθεί και να περιμένει να τελειώσει ο κίνδυνος της πανδημίας για να κάνει το χειρουργείο του υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί στην επέμβαση-αν αποφασίσει τελικά να πάει στο νοσοκομείο- με οξύ πρόβλημα, καθυστερημένα και με κίνδυνο ζωής. Και μάλιστα να βρεθεί μπροστά σε ένα σύστημα ακόμη πιο αποδιοργανωμένο από το παρελθόν γιατί οι δυνάμεις έχουν όλες ριχθεί στο δυνητικό κίνδυνο του κορονοϊού. Οι συνέπειες όλων αυτών θα φανούν τους επόμενους μήνες. Ένας ασθενής που δεν κάνει τώρα την κολονοσκόπηση που είχε προγραμματίσει και έχει καρκίνο σε τρείς μήνες θα είναι ανεγχείρητος και θα πεθάνει γιατί καθυστέρησε. Όμως κανείς δε θα πει ότι είναι θύμα του κορονοϊού, ενώ θα είναι.

Οι καρδιολογικές περιπτώσεις

Στην καρδιολογία διαπιστώνω ότι ασθενείς αναβάλουν στεφανιογραφίες, έλεγχο και αντιμετώπιση αρρυθμιών, καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Άλλοι πάλι φοβούνται να επισκεφθούν τους ιατρούς τους ή να αφήσουν να τους επισκεφθούν αυτοί, αναβάλλουν προγραμματισμένες επισκέψεις και μεταθέτουν απαραίτητους ελέγχους στο μέλλον «όταν περάσει το κακό».

Ξαφνικά μειώθηκε ο αριθμός των εμφραγμάτων στη χώρα;

Πρόσφατα έγινε συζήτηση για τη μείωση του αριθμού των εμφραγμάτων στη χώρα μας. Μάλιστα κάποιοι καθηγητές που όμως όπως φαίνεται δεν έχουν άμεση σχέση με τους ασθενείς αλλά στηρίζονται μόνο στις στατιστικές των νοσοκομείων τους, προσπάθησαν να το αποδώσουν στη συμβολή του εγκλεισμού στο σπίτι.

Φοβούμενοι να υποστηρίξουν δημόσια ότι ο πανικός του κορονοϊού σκοτώνει, για ευνόητους λόγους υποστήριξαν ότι η διακοπή του καπνίσματος, η καλή διατροφή και η αποφυγή του στρες της καθημερινότητας μπορεί να συνέβαλλαν θετικά στη μείωση των εμφραγμάτων.

Οι καρδιοπάθειες δεν είναι θέμα μερικών ημερών!

Ας τους θυμίσουμε ότι η στεφανιαία νόσος που οδηγεί στο έμφραγμα είναι μια κατάσταση που χρειάζεται χρόνια για να εξελιχθεί και φυσικά δεν προλαβαίνει να εξαφανιστεί σε λίγες μέρες. Επίσης να τους πληροφορήσουμε ότι οι καπνιστές συνεχίζουν στην πλειοψηφία τους να καπνίζουν (ίσως και περισσότερο λόγω των συνθηκών), η διατροφή δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα αν κρίνει κανείς και από τα ντελίβερι που κάνουν χρυσές δουλειές, όσο για το άγχος είναι στα ύψη με τόσες κλειστές επιχειρήσεις και με τον κίνδυνο του θανάτου και της οικονομικής καταστροφής επί θύραις. Άρα τι συμβαίνει; Δε μειώθηκαν τα εμφράγματα;

Τα εμφράγματα μένουν…σπίτι τους.

Ασφαλώς. Φίλος και συνάδελφος, διευθυντής σε μεγάλη Μονάδα Εμφραγμάτων του λεκανοπεδίου μου έλεγε ότι δε θυμάται ποτέ να είχαν λιγότερη δουλειά. Πως εξηγείται; Μα απλούστατα. Τα εμφράγματα μένουν -και δυστυχώς κάποιες φορές πεθαίνουν- σπίτι. Ακόμη και αν δεν πεθάνουν, είναι γνωστό ότι η αποτελεσματική τους θεραπεία στηρίζεται στη γρήγορη αντιμετώπιση γιατί όταν νεκρωθεί το μυοκάρδιο δεν αναγεννιέται και το μέλλον είναι δυσοίωνο.

Το αποτέλεσμα λέγεται καρδιακή ανεπάρκεια και οδηγεί σε κακή ποιότητα ζωής και μεσομακροπρόθεσμα στο θάνατο. Και δεν είναι μόνο τα εμφράγματα. Υπάρχουν οι αρρυθμίες, η αποδιοργάνωση της αρτηριακής πίεσης, η επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας, η επιβάρυνση της στεφανιαίας νόσου, μιας βαλβιδοπάθειας, της καρδιακής ανεπάρκειας και τόσες άλλες καταστάσεις που δεν αφορούν μόνο την ειδικότητα της καρδιολογίας.

θάνατος από κορονοϊό; εξαιτίας και όχι από τον ιό.Τα νοσοκομεία είναι άδεια.

Κατά τα άλλα τα νοσοκομεία είναι άδεια. Νεαρός γνωστός μου που πήγε στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αθήνας επειδή ο ιατρός του για μια έντονη κεφαλαλγία, τηλεφωνικά, του συνέστησε να τον δει νευρολόγος, σε ημέρα γενικής εφημερίας που κανονικά τα πλήθη σε άλλες εποχές θα δημιουργούσαν ουρές, με ενημέρωσε ότι δε βρήκε κανένα ασθενή και του έκαναν αξονική τομογραφία σε 15΄. Που ήσαν οι άλλοι ασθενείς; Κάποιοι καλώς έμειναν στα σπίτια τους γιατί είναι όσοι για το τίποτα φορτώνουν τις εφημερίες. Κάποιο άλλοι όμως προτίμησαν να περάσουν ένα σοβαρότερο πρόβλημά στο σπίτι.

Μην αναβάλλετε τον έλεγχο για κάποιο γνωστό πρόβλημα υγείας.

Απευθύνομαι σε ασθενείς, συγγενείς αλλά και κάθε άλλον ευαίσθητο αναγνώστη. Μην αφήνετε τον εαυτό σας και τους δικούς σας να αναβάλλουν τον έλεγχο για κάποιο γνωστό πρόβλημα υγείας αλλά και για κάποιο σύμπτωμα που  φαίνεται ύποπτο. Επικοινωνήστε με το θεράποντα ιατρό σας και μην επιμένετε να σας βοηθήσει δια τηλεφώνου. Επισκεφθείτε τον να σας εξετάσει.

Η εξ αποστάσεως εξέταση και θεραπεία κρύβουν κινδύνους

Η εξ αποστάσεως εξέταση και θεραπεία κρύβουν κινδύνους. Είχα διατυπώσει κάποιες σκέψεις για την άυλη συνταγογράφηση. Είχα επισημάνει τους κινδύνους της. Ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος που τόσο είχε πανηγυρίσει αρχικά, μας επισήμανε με επείγουσα ενημέρωση -προφανώς μετά από κάποια παρατράγουδα- ότι αποτελεί ιατρική πράξη, ότι ο ιατρός έχει ακέραιη την ευθύνη οποιασδήποτε επιπλοκής και ότι δε θα πρέπει να συνταγογραφεί εξ αποστάσεως αν δεν είναι σίγουρος γι’ αυτό που κάνει.

Η επίσκεψη στον ιατρό και ο τακτικός εργαστηριακός έλεγχος δεν πρέπει να αναβάλλονται.

Λαμβάνουμε συχνά πιά τηλεφωνήματα  και ηλεκτρονικά μηνύματα από φοβισμένους ασθενείς που θέλουν να τους λύσουμε προβλήματα εξ αποστάσεως. Δεν υποκύπτουμε στον πειρασμό. Η εμπειρία δεκαετιών στη ΜΕΘ και στην καρδιολογία μας έχει πείσει ότι κάτι τέτοιο κρύβει τεράστιους κινδύνους. Η επίσκεψη στον ιατρό και ο τακτικός εργαστηριακός έλεγχος δεν πρέπει να αναβάλλονται.

Αν κάποια ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με κριτήριο το κέρδος έχουν τροποποιήσει τα ωράριά τους και έχουν αναβάλλει τη διενέργεια κάποιον εξετάσεων θα πρέπει να κατακριθούν  και το πρόβλημα να διορθωθεί άμεσα. Το επιχείρημα «όλα θα γίνουν όταν περάσει η πανδημία» είναι λάθος γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα συμβεί αυτό και αν έχουμε το χρόνο και θα μας δοθεί η ευκαιρία να το κάνουμε.

Η θνησιμότητα στον καιρό του κορονοϊού αυξάνει επικίνδυνα

Η θνησιμότητα στον καιρό του κορονοϊού αυξάνει επικίνδυνα αλλά κανείς δεν πρόκειται επίσημα να αναλάβει την ευθύνη. Θα αποδοθεί και αυτό σε ατομική ευθύνη των θυμάτων. Ενημερώστε, κινητοποιήστε όσους γνωρίζετε. Το κράτος προσπαθεί να μας πείσει ότι υπάρχει μόνο μια ασθένεια η πνευμονία από τον κορονοϊό και μια μόνο ειδικότητα η λοιμωξιολογία. Όλα τα άλλα προβλήματα υγείας  έχουν ανασταλεί και όλες οι άλλες ειδικότητες έχουν καταργηθεί.

Δεν είναι έτσι. Οι ιατροί όλων των ειδικοτήτων πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους και οι ασθενείς να μπουν στην κανονικότητά τους πολύ πριν δοθεί το όποιο σύνθημα χαλάρωσης της πανδημίας. Και επειδή και μια ζωή να σωθεί είναι πολύτιμη, όσοι έχετε τον τρόπο και κρίνετε τις σκέψεις αυτές χρήσιμες, δημοσιοποιείστε τις σε φίλους και γνωστούς. Έχουμε όλοι ευθύνη.

 Χρόνια πολλά!! Καλή Ανάσταση!!!