Ας σεβαστούμε όσους δίνουν τη μάχη της ζωής τους

Κορονοϊός και κάμερες στις ΜΕΘ.Άρθρο του καρδιολόγου Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Κορονοϊός και κάμερες στις ΜΕΘ :Ο κορονοϊός και το προβληματικό σύστημα υγείας.

(Κορονοϊός και κάμερες στις ΜΕΘ) Είναι φανερό ότι η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας βρίσκεται σε ένα πολύ δύσκολο σημείο και οι εξελίξεις είναι πια πολύ δυσάρεστες. Έχουμε εκφράσει πολλές φορές σε μια σειρά από άρθρα τη γνώμη μας σχετικά με τα πραγματικά προβλήματα και τους τρόπους διαχείρισης της κρίσης. Και στο μέλλον, θα μας δοθεί ελπίζουμε και άλλες φορές η ευκαιρία  να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τους κινδύνους που κρύβονται όταν ένα προβληματικό σύστημα υγείας έρχεται σε σχέση με μια σαρωτική σε αριθμούς πανδημία.

Ο κορονοϊός είναι ένα τσουνάμι που σαρώνει καθετί που βρίσκει στο πέρασμά του πόσο μάλλον όταν είναι σαθρό. Αυτές τις δύσκολες ώρες δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε σε όλους όσοι έχουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος δύναμη, πίστη στο σκοπό τους και ανιδιοτελή αγώνα. Κι εμείς από το μετερίζι της παροχής πρωτοβάθμιας υγείας προσπαθούμε να υποστηρίξουμε και να αποφορτίσουμε το καταρρεόν σύστημα υγείας. Ελπίζουμε τουλάχιστον από όλα αυτά να βγουν κάποια συμπεράσματα για το μέλλον.

Κορονοϊός και κάμερες στις ΜΕΘ: Ηθική και δεοντολογία στην υγεία

Αναγνωρίζουμε την πίεση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και όσων υπηρετούν σήμερα στα νοσοκομεία και εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο με τους ασθενείς με covid- 19. Καταλαβαίνουμε την ένταση της προσπάθειάς τους. Όμως συνάδελφοι προσοχή. Ορκιστήκαμε να υπηρετούμε τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του, ιδιαίτερα στις δύσκολες μάχες που δίνει στο όριο ζωής και θανάτου. Κανένας σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Οι εικόνες που περιφέρονται στα αδηφάγα ΜΜΕ που διψούν για θέαμα δεν τιμούν κανένα. Οι κάμερες διεισδύουν στα άδυτα των ΜΕΘ και από εκεί μεταδίδουν εικόνες ασθενών που διασωληνώνονται, αποσωληνώνονται ή νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Οι στιγμές αυτές είναι ιερές και δεν πρέπει  για κανένα λόγο και καμία σκοπιμότητα να τις βεβηλώνουμε. Αν κάποιοι βλέπουν τις κρίσιμες ώρες που περνάμε ως ευκαιρία να προβάλλουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποια από τα ανδραγαθήματά τους ας απομονωθούν από όλη την υγιώς σκεπτόμενη ιατρική κοινότητα. Αν κάποιοι σκηνοθετούν με την βοήθεια κάποιας κάμερας το θέαμα που θα  προβάλλει τη δουλειά τους φοβάμαι ότι δε μπορεί να τους εμπιστευτεί κάποιος τις ιερές ανθρώπινες ζωές.

Κορονοϊός και κάμερες στις ΜΕΘ: Covid-19 και κάμερες

Κορονοϊός και κάμερες στις ΜΕΘ: :Αντιδεοντολογικό και ανήθικο.

Θυμάμαι στην υπερεικοσαετή θητεία μου σε ΜΕΘ και μάλιστα σε πολύ υπεύθυνες θέσεις  – να διορθώσω, σε υπεύθυνες διοικητικές θέσεις γιατί  η οποιαδήποτε θέση σε ΜΕΘ είναι υπεύθυνη- ότι πολλές φορές έτυχε να βρεθώ μπροστά σε κάποιον που με φωτογραφική μηχανή παλιότερα και με κινητό πιο πρόσφατα προσπαθούσε να αποθανατίσει το διασωληνωμένο συγγενή του για να του δείξει τη φωτογραφία αργότερα ή για να τη στείλει σε άλλους συγγενείς. Κάποιες φορές υποστήριζε  ότι του το είχε ζητήσει πριν το χειρουργείο ο ίδιος ο ασθενής. Η αντίδρασή μου (μας) ως μέλη μιας κοινότητας ΜΕΘ ήταν πάντα αρνητική. Χρειαζόταν να του εξηγήσουμε ότι αυτό είναι αντιδεοντολογικό και ανήθικο και αν δεν καταλάβαινε και επέμενε τον απομακρύναμε κάποιες φορές και με τη βοήθεια των ανδρών της ασφάλειας του νοσοκομείου.

Κορονοϊός και κάμερες στις ΜΕΘ: Ο ασθενής ΜΕΘ δεν έχει πλήρη αντίληψη της πραγματικότητας.

Ο ασθενής ΜΕΘ ως βαριά πάσχων αλλά και ως ευρισκόμενος υπό την επήρεια φαρμάκων δεν έχει πλήρη αντίληψη της πραγματικότητας. Γι’ αυτό δεν μπορεί να συναινεί ούτε και έχει το δικαίωμα της δικαιοπραξίας. Θυμάμαι συμβολαιογράφους να πηγαινοέρχονται και συγγενείς να αγωνιούν για μια υπογραφή εξουσιοδότησης ή τακτοποίησης κληρονομιάς και εμείς να τους αποκρούουμε. «Στη ΜΕΘ δε μπορούν να γίνουν τέτοιες συναλλαγές». Ο ασθενής ευρισκόμενος στις συνθήκες αυτές  είναι αδύναμος και ανυπεράσπιστος σε πιέσεις. Και προστάτες του είμαστε εμείς. Οι ιατροί, νοσηλευτές, το προσωπικό της Μονάδας.

Κορονοϊός και κάμερες στις ΜΕΘ: Ο ασθενής ΜΕΘ δεν έχει πλήρη αντίληψη της πραγματικότητας.

Ας αφήσουμε τα σόου.

Γι’ αυτό συνάδελφοι ας αφήσουμε τα σόου. Ζούμε βέβαια στην εποχή του θεάματος, των λίγων δευτερολέπτων της δημοσιότητας. Κάποιοι χρόνια αφανείς και παιδιά ενός κατώτερου θεού βρήκαν την ευκαιρία να βγουν στο προσκήνιο. Συγγνώμη  που το περιγράφω έτσι ωμά αλλά χρόνια πίσω από τις κλειστές πόρτες το προσωπικό της ΜΕΘ δουλεύει αφανώς για να καρπωθούν τη δόξα οι θεράποντες ιατροί, χειρουργοί, παθολόγοι, καρδιολόγοι. Τώρα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω τους. Μέσα στη καταστροφή κάποιοι  -λίγοι ευτυχώς-  παίρνουν το αίμα τους πίσω.

Η ιδιοτέλεια των ΜΜΕ. Όχι στον εξευτελισμό της ιδιωτικότητας,σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο.

Νομίζω όμως ότι αυτό κρύβει μεγάλη ιδιοτέλεια από πλευράς των ΜΜΕ. Γίνεται για να διαμορφώσει την κοινή γνώμη έτσι όπως κάποιοι επιδιώκουν. Να τρομοκρατήσουν, να ηρωοποιήσουν, να πουλήσουν.  Και αυτό συμβαίνει εξευτελίζοντας την ιδιωτικότητα και το σεβασμό που οφείλουμε στο ανθρώπινο πρόσωπο. Οι λειτουργοί όμως της υγείας δεν πρέπει να παίζουν ένα παιχνίδι που δεν το ξέρουν. Ας αφήσουμε τις ηρωικές κορόνες, τα μεγάλα λόγια και την προβολή. Μήπως ο πολυπράγμων σύλλογός μας που απειλεί με εισαγγελέα   όσους εκφράζουν αντίθετη επιστημονική γνώμη πρέπει να επέμβει και να στείλει πράγματι κάποιους στο πειθαρχικό;   Μήπως οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν ποινικές ευθύνες; Θα μου πείτε πως τα κανάλια έχουν γίνει σπίτια κάποιων. Πως να τους αρνη θούν οτιδήποτε; Η ώρα απαιτεί σιωπή, σοβαρότητα και συγκέντρωση στον ένα και μοναδικό σκοπό. Την φροντίδα που οφείλουμε στον πάσχοντα συνάνθρωπο.