Κολπική μαρμαρυγή

κολπική μαρμαρυγή καρδιολόγος Μαρούσι

Κολπική μαρμαρυγή. Γενικά

Μια από τις πιο συνηθισμένες αρρυθμίες στις μέρες μας είναι η κολπική μαρμαρυγή. Είναι πολύ συχνή σε ηλικιωμένους ανθρώπους αλλά εμφανίζεται και στις νεαρότερες ηλικίες. Απασχολεί πολύ τους ίδιους τους ασθενείς, τις οικογένειές τους αλλά και το σύστημα υγείας. Και αυτό γιατί χρειάζεται συχνή παρακολούθηση, λήψη φαρμάκων και σε αρκετές περιπτώσεις νοσηλεία σε νοσοκομείο.

 Πως προκαλείται;

Τι είναι όμως κολπική μαρμαρυγή; Για να την καταλάβει κανένας θα πρέπει να έχει μια βασική γνώση του τρόπου λειτουργίας των ηλεκτρικών κυκλωμάτων της καρδιάς. Η καρδιά, ένα όργανο που δουλεύει 60-100 φορές το λεπτό για όλη τη διάρκεια της ζωής μας έχει ένα σοφό ηλεκτρικό δίκτυο. Υπάρχει ένα σημείο παραγωγής των ηλεκτρικών ερεθισμάτων που ονομάζεται φλεβόκομβος και αποτελεί το μαέστρο. Ο φλεβόκομβος παράγει ρυθμικά ηλεκτρικά ερεθίσματα τα οποία μεταδίδονται μέσω κυκλωμάτων σε όλη την καρδιά. Αυτός βρίσκεται σε μια περιοχή που ανήκει στο διαμέρισμα της καρδιάς που λέγεται δεξιός κόλπος. Αν αυτός ο μαέστρος ασθενήσει και δεν μπορεί να παράγει τόσα ερεθίσματα όσα χρειάζεται η καρδιά για να τροφοδοτεί τον οργανισμό σωστά, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Τότε στη θέση του αρχίζουν σε πλήρη αναρχία, όλα τα κολπικά κύτταρα να παράγουν ερεθίσματα. Αυτό προκαλεί μια πλήρη αρρυθμία που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή.

 Συμπτώματα 

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η γρήγορη και ακανόνιστη λειτουργία της καρδιάς που οφείλεται σε άρρυθμη παραγωγή τους από τα κύτταρα των κόλπων. Ο ασθενής νοιώθει την καρδιά του να χτυπάει ακανόνιστα και γρήγορα. Αυτό περιγράφεται ως «φτερούγισμα» και είναι πολύ ενοχλητικό. Μπορεί αρχικά να εμφανίζεται για λίγη ώρα ή ώρες και στη συνέχεια ο ρυθμός να αποκαθίσταται. Αυτό ονομάζεται παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή και μπορεί να εμφανίζεται την ώρα που ο άνθρωπος ηρεμεί οπότε του δημιουργεί ένα πολύ δυσάρεστο αίσθημα. Κάποια στιγμή η αρρυθμία αυτή μπορεί  γίνεται μόνιμη οπότε ονομάζεται χρόνια κολπική μαρμαρυγή. Και στις δύο περιπτώσεις μειώνεται η απόδοση της καρδιάς και ο ασθενής αισθάνεται μια δυσφορία. Τη δυσφορία προκαλεί κυρίως η ταχυκαρδία.

Επιπλοκές

Αν είναι πολύ ηλικιωμένος και έχει βαρειά καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να τον οδηγήσει σε έντονη δύσπνοια και πνευμονικό οίδημα. Όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αφού λόγω της άναρχης παραγωγής των ερεθισμάτων οι κόλποι δε συστέλλονται σωστά δημιουργούνται πήγματα (θρόμβοι) μέσα στην καρδιά. Αυτοί μπορεί να μετακινηθούν προς τα αγγεία προκαλώντας εμβολή, φράξιμο δηλαδή των αγγείων. Επομένως εκδηλώνονται ως εγκεφαλικά επεισόδιά, εμβολές στα άκρα, κυρίως στα πόδια και άλλα όργανα π.χ. έντερο (μια βαριά νόσος που το νεκρώνει).

Κολπική μαρμαρυγή. Διάγνωση.

Ανάλογα με τη αιτία που την προκαλεί η κολπική μαρμαρυγή χαρακτηρίζεται δευτεροπαθής ή ιδιοπαθής. Ιδιοπαθής είναι όταν δεν υπάρχει κάποια εμφανής αιτία πρόκλησής της. Δευτεροπαθής όταν οφείλεται σε βαλβιδοπάθειες, παθήσεις δηλαδή των βαλβίδων της καρδιάς, καρδιακή ανεπάρκεια, διάταση των κόλπων κλπ. Σημασία έχει να διερευνήσουμε τα αίτια και αυτό να μας οδηγήσει σε θεραπεία. Εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα- triplex της καρδιάς, Holter ρυθμού 24ωρου, αλλά και διερεύνηση ύπαρξης αρτηριακής υπέρτασης με Holter πιέσεως 24ώρου για τον έμπειρο καρδιολόγο δίνουν πολλές απαντήσεις. Να μην ξεχνάμε ακόμη ότι κολπική μαρμαρυγή προκαλούν παθήσεις του θυρεοειδή.

Κολπική μαρμαρυγή. Θεραπεία

Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει φάρμακα για την αποφυγή της αρρυθμίας, τη ρύθμιση της καρδιακής συχνότητας και την αποφυγή δημιουργίας θρόμβων (αντιπηκτική αγωγή). Αν αυτά δε δίνουν λύσεις τότε υπάρχει το ablation ή ηλεκτρική κατάλυση με υψίσυχνο ρεύμα που είναι μια επεμβατική μέθοδος που έχει συγκεκριμένες ενδείξεις. Η κολπική μαρμαρυγή επειδή ακριβώς είναι αιτία πολλών εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά και εμβολών σε ζωτικά όργανα, απασχολεί και μια σειρά από άλλες ιατρικές ειδικότητες που πρέπει να συνεργάζονται με τον καρδιολόγο για αποφυγή των σοβαρών επιπλοκών της.