Ο γιατρός λείπει σε συνέδριο

Ο γιατρός λείπει σε συνέδριο ( Γιατροί και Συνέδρια )
Του Νικόλαου Παναγιωτόπουλου

Αρχική δημοσίευση   14 Ιουνίου 2019,   στο   capital.gr    “Με Άποψη”.

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος Καρδιολόγος

Γιατροί και Συνέδρια

Πολλοί είναι οι ασθενείς που μαθαίνοντας ότι ο γιατρός τους απουσιάζει σε ένα ιατρικό συνέδριο αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Γιατί αυτό συνεπάγεται ότι εκείνος που έχει αναλάβει την ευθύνη της καθοδήγησής τους στα κρίσιμα θέματα της υγείας και της ζωής τους ενημερώνεται, καταρτίζεται και θα επανέλθει με γνώση σύγχρονη και ανανεωμένη. Μόνο που δυστυχώς ο μόνος που φαίνεται πολλές φορές να ανανεώνεται από το συνέδριο είναι ο ίδιος ο γιατρός.

Το θέμα τον ιατρικών συνεδρίων, από τη φύση του πολυδιάστατο αλλά και αμφισβητούμενο είναι αντικείμενο συζήτησης και πικρόχολων σχολίων από πολλούς σχετιζόμενους και μη με το χώρο της υγείας. Γι’ αυτό σήμερα θα επιχειρήσουμε να το προσεγγίσουμε από μια μόνο του πλευρά. Αυτή του γιατρού. Όμως για να μην παρεξηγηθούμε. Τα συνέδρια δεν αφορούν μόνο τους γιατρούς. Είναι πολύ διαδεδομένα τα νοσηλευτικά συνέδρια, τα συνέδρια που περιλαμβάνουν φαρμακοποιούς και μια σειρά από εμπλεκόμενους με την υγεία και την ομορφιά. Αναφερόμαστε πάντα σε επιστημονικά συνέδρια και όχι σε εκθέσεις για επαγγελματίες.

Πότε και που γίνονται τα Συνέδρια

Το πρώτο λοιπόν ενδιαφέρον είναι το που και πότε γίνονται τα συνέδρια. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του συνεδρίου. Υπάρχουν τα μικρά συνέδρια του Σαββατοκύριακου και των αργιών. Αυτά γίνονται ανάλογα με την εποχή σε αντίστοιχα, συνήθως τουριστικά θέρετρα. Ορεινές μαγευτικές περιοχές κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα το χειμώνα, νησιά ή παραθαλάσσιες περιοχές το καλοκαίρι. Πολλές φορές γίνονται σε μεγάλα γνωστά ξενοδοχεία που διαθέτουν μικρά συνεδριακά κέντρα αλλά έχουν και μια σειρά από άλλες προτάσεις για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Κάποιες φορές γίνονται σε μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία της πρωτεύουσας ή ωραίων πόλεων της επαρχίας.

Για κάποιον δυσερμήνευτο λόγο αποφεύγονται πόλεις και μέρη χωρίς τουριστικό ενδιαφέρον και γενικότερα χωρίς παροχές για την ξεκούραση και τη χαλάρωση των συνέδρων. Προγραμματίζονται Σαββατοκύριακα όχι μέσα σε πολυήμερες γιορτές ή την καρδιά των θερινών διακοπών. Προτιμώνται τριήμερα εθνικών ή θρησκευτικών εορτών και περίοδοι πριν από καθιερωμένες διακοπές. Αφορούν συχνά ένα αόριστο αντικείμενο που μπορεί να ενδιαφέρει διάφορες ομάδες ιατρών. Η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η διατροφή, η άσκηση, τα λιπίδια είναι θέματα light που μπορούν να απασχολήσουν πολλούς ενδιαφερόμενους. Μια φαρμακευτική εταιρία πλησιάζει κάποιους γιατρούς της επιλογής της με κριτήρια που εκείνη ορίζει.

Μπορεί να είναι διευθυντές ή επιμελητές του νοσοκομείων του ΕΣΥ από όλη την επικράτεια, διευθυντές ή επιμελητές Κέντρων Υγείας της επαρχίας αλλά τελευταία και των λεγόμενων αστικού τύπου στα οποία εξελίχθηκαν τα ιατρεία του ΙΚΑ, ιατροί των ασφαλιστικών ταμείων παλαιότερα, ιδιώτες ιατροί με αξιόλογη κίνηση, δραστήριοι ειδικευόμενοι και αγροτικοί ιατροί και άλλοι. Αυτοί μπορούν να φέρουν και την οικογένειά τους, όπου όμως υπάρχει αεροπορική μετακίνηση καλύπτονται συνήθως -πλην εξαιρέσεων- μόνο τα αεροπορικά εισιτήρια του γιατρού. Η διαμονή φυσικά είναι καλυμμένη πλήρως και η επιλογή των δωματίων ενέχει και κάποιο στοιχείο υπεροχής με μια ιεραρχική τοποθέτηση. Η συμμετοχή στο συνέδριο και το υλικό όπως τσάντες κλπ όπως επίσης και η πρόσβαση σε δραστηριότητες στο χώρο του συνεδρίου είναι ομοίως καλυμμένες. Πολλές φορές διοργανώνονται εκδηλώσεις αναψυχής από την εταιρεία, ψυχαγωγικές βραδιές, εκδρομές και άλλες αξέχαστες στιγμές.

Ιατρικά συνέδρια και φαρμακευτικά προϊόντα

Στο χώρο υπάρχει έκθεση με τα φαρμακευτικά προϊόντα της εταιρίας και κυκλοφορούν στελέχη και αντιπρόσωποι της εταιρίας που γνωρίζουν τους περισσότερους από τους συνέδρους. Το διήμερο περνάει πολύ ευχάριστα, στις αίθουσες όπου λαμβάνει χώρα το συνέδριο βρίσκονται ελάχιστοι και η συνέχεια της συνεργασίας με τη διοργανώτρια εταιρία ανανεώνεται στους χώρους εργασίας όπου και οι σύνεδροι πρέπει να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους για όσο διαδραματίστηκαν στην εξοχή. Υπάρχουν πολλοί γιατροί που τους ακούς να λένε “Δεν πάω φέτος στο τάδε μέρος. Έχω πάει δύο φορές. Αν κάνουν συνέδριο σε άλλο μέρος τότε θα το σκεφτώ.” “Φέτος θα πάω με την τάδε εταιρία που έχει καλύτερη πρόταση και εγκρίνει και η γυναίκα μου”. Αυτά όλα είναι τα συνέδρια του εσωτερικού. Μικρά και ευέλικτα.

Συνέδρια στο εσωτερικό

Στο εσωτερικό γίνονται και πιο μεγάλα συνέδρια των διαφόρων ειδικοτήτων. Εκεί συνήθως μετέχουν οι γιατροί της ειδικότητας με το ΕΣΥ πάντα να κάνει εντυπωσιακή την παρουσία του. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος τις αντίστοιχες μέρες πηγαίνοντας στο νοσοκομείο όπου θα βρεις τους νεότερους ειδικευόμενους, όσους δε θέλησαν να πάνε και όσους γενικά δεν είναι φίλοι των ταξιδιών. Βέβαια αν η επιλογή της τοποθεσίας του συνεδρίου είναι καλή, συναφείς ειδικότητες και γιατροί κέντρων υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης που ταιριάζουν με όλα, δίνουν δυναμικά το παρόν. Πρόσφατα χρειάστηκε να επικοινωνήσω με κλινική ημέρα συνεδρίου. Μου είπαν να πάρω μετά το συνέδριο.

Συνέδρια στο εξωτερικό

Για τα συνέδρια του εξωτερικού η επιλογή είναι πιο αυστηρή αλλά κι εκεί όλα είναι υπόθεση των εταιριών. Για καλά συνέδρια του εξωτερικού ρώτησα μια φορά στέλεχος φαρμακευτικής εταιρίας αν μπορούσα να πάω μεμονωμένα με δικά μου έξοδα και μου είπε ότι τα ξενοδοχεία και οι πτήσεις είναι κλεισμένα μήνες ή και χρόνια από τις εταιρίες. Ναυλώνονται ολόκληρα τσάρτερ για τη μεταφορά των συνέδρων. Μισθώνονται ολόκληρα ξενοδοχεία. Η επιλογή τους και τα αστέρια τους αφορούν την αξιολόγηση που κάνουν οι εταιρίες σε σχέση με την αξία του γιατρού (να λοιπόν που αξιολογούνται τελικά και οι γιατροί). Γενικότερα όλο το πρόγραμμα έχει διαφοροποιήσεις ανάλογα με το ποιος είσαι και τι θέση κατέχεις.

Πάντως εμείς οι Έλληνες ως απόγονοι του Οδυσσέα, δίνουμε συνήθως δυναμικά το “παρών”, δυστυχώς τις περισσότερες φορές εκτός των αιθουσών του συνεδρίου. Παλιότερες εποχές εκτός από εισιτήρια και ξενοδοχείο, υπήρχαν οι εκδρομές για τα συνοδά μέλη στις οποίες συμμετείχαν και πολλοί σύνεδροι, πολύ ωραίες εκδηλώσεις (δείπνα, έξοδοι σε κέντρα διασκεδάσεως, prive βραδινές επισκέψεις σε μουσεία ) οργανωμένες από την εταιρία που σε φιλοξενούσε με μοναδική ηθική υποχρέωση να παραστείς στο λεγόμενο δορυφορικό συμπόσιο που παρουσίαζε τα προϊόντα της στο τέλος του προγράμματος του συνεδρίου. Τώρα αυτά αφορούν λιγότερα και επιλεγμένα πρόσωπα. Οι υπόλοιποι καλύπτονται ως προς το εισιτήριο, τη συμμετοχή στο συνέδριο και τη διαμονή.

Στο σημείο αυτό θα διακόψουμε για να συνεχίσουμε την επόμενη φορά. Δύο τελευταίες σκέψεις. Ασφαλώς και υπάρχουν πραγματικοί σύνεδροι. Θα τους αναλύσουμε. Και σε όσους είναι έτοιμοι να διαμαρτυρηθούν για τα προηγηθέντα θα υπενθυμίσω το λόγο του Ευαγγελιστή Ιωάννη: “Ο εωρακώς μεμαρτύρηκεν και αληθινή αυτού εστίν η μαρτυρία” (Ιωαν. ιθ, 35).

* Ο κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είναι ειδικός καρδιολόγος με εξειδίκευση και πολύχρονη θητεία στην Διοίκηση Μονάδας Εντατικής Θεραπείας